Visoki napon 4

28.04.2024.

12:10

Dužina je bitna: Audi Q6L e-tron je električni SUV po meri Kineza FOTO

Audi je na sajmu automobila u Kini predstavio novi model na struju, namenjen tamošnjim kupcima koji izuzetno cene dodatni prostor na zadnjim sedištima.

Izvor: B92

Dužina je bitna: Audi Q6L e-tron je  električni SUV po meri Kineza FOTO
Audi

Podeli:

Godinama unazad auto-kompanije sa Zapada ugađaju kineskom kupcu tako što specijalno za tržište te zemlje prave verzije svojih modela sa produženim međuosovinskim rastojanjem.

Najnoviji takav primer je Audi Q6L e-tron, produženi SUV za Kinu, koji je debitovao na sajmu automobila u Pekingu.

Međutim, u ovom slučaju osim dimenzija vozila produžen je i domet, s obzirom da se radi o električnom modelu.

Audi

Regularni Audi Q6 e-tron je prvi model tog brenda koji se zasniva na mehaničkoj osnovi Premium Platform Electric (PPE), razvijenoj zajedno sa Porscheom.

Cilj je korak dalje za kompaniju na njenom putu da postane proizvođač "vrhunske električne mobilnosti".

Kao i drugi modeli sa PPE osnovom za kinesko tržište, Audi Q6L e-tron će se takođe proizvoditi u novoj fabrici u Čangčunu.

Audi

Sa međuosovinskim rastojanjem produženim za 105 milimetara, Q6L e-tron omogućava ugradnju veće baterije. Prema Audiju, to bi trebalo da omogući domet vozila veći od 700 km!

U pitanju je novorazvijena litijum-jonska baterija koja se sastoji od dvanaest modula i 192 prizmatične ćelije sa ukupnim bruto kapacitetom od 107 kWh – 7 kWh više u poređenju sa regularnim Audijem Q6 e-tron quattro i SQ6 e-tron.

Audi

Sa tehnologijom od 800 volti i maksimalnom snagom punjenja jednosmernom strujom od 270 kW, za dopunu baterije od 10 do 80 procenata kapaciteta  potrebno je 25 minuta.

Osim toga, domet do 260 km je moguć za samo deset minuta punjenja na odgovarajućem brzom punjaču.

U verziji sa pogonom na zadnje točkove, Q6L e-tron raspolaže sa 347 KS (255 kW), a u quattro verziji sa pogonom na sva četiri točka, ukupna kombinovana snaga elektromotora iznosi 469 KS (345 kW).

Audi

Produžena verzija SUV-a nudi više prostora, udobnosti i pogodnosti za svakodnevnu upotrebu. Međuosovinsko rastojanje od 2,99 metara trebalo bi čak da omogući "prostor za noge pozadi kao u poslovnoj klasi".

Inače, ukupna dužina vozila je povećana sa 4,77 metara na 4,88 metara.

Sa visinom koja iznosi nešto manje od 1,69 metara, četiri centimetra je viši od regularnog Audija Q6 e-tron, dok je širina dva modela identična.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: