Automobili

Nedelja, 29.10.2023.

09:53

Šveđani u štrajku: "Spušta se rampa" za Teslu

Četiri švedske luke zabranjuju istovarivanje vozila američkog proizvođača električnih automobila, čim se Transportna sindikalna organizacija te zemlje pridružuje štrajku IF Metalla protiv Tesle.

Izvor: carup.se

Šveđani u štrajku:
Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

U petak ujutru zaposleni u devet Tesla servisa u sedam švedskih gradova stupili su u štrajk zato što američki proizvođač ne pristaje da potpiše kolektivni ugovor sa sindikatom. Međutim, veliki deo osoblja koje nije član sindikata nastavilo je da radi. To je omogućilo mnogim vlasnicima Tesli da servisiraju svoje automobile kao i obično.

"To je krajnje žalosno i potpuno razumem da IF Metall daje ultimatum. To je njihova borba, ali to je i borba čitavog švedskog radničkog pokreta. Moramo da se borimo za švedski model", rekao je Tomi Vrejt, predsednik Transportne sindikalne organizacije za Dagens Arbete.

Očekuje se da će sledeće nedelje konflikt dodatno eskalirati kada budu štrajkovali vulkanizerske radnje i preduzeće koje u lukama priprema Tesla automobile za isporuku kupcima. Tada će biti veoma teško Tesli da pripremi automobile za svoje kupce, pogotovo što je sada i Transportna sindikalna organizacija stupila u štrajk solidarnosti protiv Tesle.

Od 7. novembra, nijedan Tesla automobil neće biti istovaren u švedskim lukama ili uvezen u Švedsku, prenosi Dagens Arbete.

"Zabrana se odnosi samo na Teslu. Istovarivaćemo vozila drugih marki. Ako je potrebno da se Tesla automobil pomeri pet metara kako bi se istovarila druga vozila, onda će se to i učiniti. Ali, neće biti Tesli na švedskom tlu", rekao je Tomi Vrejt, predsednik Transportne sindikalne organizacije.

Ako Tesla ne pristane da potpiše kolektivni ugovor, švedske sindikalne organizacije planiraju niz novih mera protiv kompanije.

Hvala našem čitaocu iz Švedske na dojavi vesti!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

1 d

Podeli: