Automobili

Sreda, 04.07.2018.

17:30

Gospodar staze – Honda Civic Type R

Jedan od najpoželjnijih "hot-hečeva" na svetu Civic Type R postavio je novi rekord na čuvenoj britanskoj F1 stazi.

Izvor: B92

Gospodar staze – Honda Civic Type R
Foto: Honda press

Nakon što je "pokorio" francuski "Manji Kur" i belgijski "Spa-Frankošam", Civic Type R je sa trostrukim šampionom Velike Britanije u turing klasi Metom Nilom zabeležio rekordno vreme na Silverstonu od 2:31,320 minuta.

To je najbolji rezultat jednog serijskog automobila sa pogonom na prednjoj osovini na 5,9 km dugoj stazi na Silverstonu. Poređenja radi, šampion F1 Luis Hamilton je u kvalifikacijama prošle godine ostvario vreme od 1:26,600 minuta. To jeste dvostruko brže, ali cena vozila koje su koristili ne može da se poredi, s obzirom da Civic Type R kreće od 34.700 dolara.
Civic Type R je tako postavio četvrti rekord na evropskim trkačkim stazama, a sve je krenulo sa čuvenog Nirburgringa gde je sa 7:43,800 minuta postao najbrži serijski automobil sa pogonom na prednjoj osovini.
Foto: Honda press
Nedavno je Esteban Gerijeri postavio rekord u istoj klasi na francuskom "Manji Kuru" sa Civicom Type R sa 2:01,510 minuta, dok je Bertran Bage "Spa-Frankošam" obišao za 2:53,720 minuta.

U Hondi planiraju još nekoliko sličnih pokušaja, a nameravaju da za volanom Civica Type R budu šampion F1 iz 2009. Dženson Baton, te bivši vozač F1 Tijago Monteiro.
Foto: Honda press
Foto: Honda press
Foto: Honda press

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: