Automobili

Utorak, 29.03.2016.

10:37

Rađa se nova Isetta sa električnim pogonom

Čuveni mikroautomobil Isetta iz sredine 20. veka pomogao je BMW-u da pregura teška vremena a ovaj model poslužio je kao inspiracija švajcarskoj kompaniji Micro Mobility Systems za novi elektromobil Microlino.

Izvor: B92

Rađa se nova Isetta sa električnim pogonom
Originalna Isetta (levo) i savremeni švajcarski Microline

Iz perspektive automobila koje BMW danas izrađuje, teško je poverovati da je ista kompanija pre 60-ak godina proizvodila vozilo kao što je Isetta. Pa ipak, u periodu između 1955. i 1962. sa fabričkih traka sišlo je oko 160.000 ovih automobila u koje su, uz malo gimnasticiranja, mogla da se smeste dva putnika.

Pola veka kasnije, mikroautomobili su sve popularniji kao praktično prevozno sredstvo u urbanim sredinama. U velikim gradovima, sa ograničenim prostorom za parkiranje, modeli poput Smarta ForTwo, koji zauzimaju svega pola standardnog parking mesta, idealni su za vožnju.
Dodatna korist od ove vrste vozila bio bi električni pogon, jer automobil tada ne bi direktno zagađivao životnu sredinu štetnim izduvnim gasovima. Na ulicama velikih evropskih gradova mogu se videti takvi elektromobili, uglavnom nepoznatih proizvođača. Zajedničko za većinu od njih je neprivlačna, kutijasta spoljašnjost.

Zbog toga je švajcarska kompanija Micro Mobility Systems došla na ideju da za dizajn svog mikroautomobila na struju upotrebi nekada uspešan stilski koncept koji je krasio Isettu. Uz pomoć studenata Univerziteta u Cirihu i firme Designwerk, oblikovali su modernu verziju Isette, sa nešto većim dimenzijama od originalnog modela.
Umesto malenog benzinca, za pogon je upotrebljen elektromotor snage 15 kW. Prema rečima ljudi iz kompanije, prototip modela Microlino, koji je težak svega 400 kg, u stanju je da razvije brzinu od 100 km/h. Električni motor napaja se strujom iz litijum-jonskih baterija kapaciteta 11 kWh, dok je maksimalan radijus kretanja sa jednim punjenjem između 95 i 120 km, što je sasvim dovoljno za kratke gradske relacije na kojima bi se automobil koristio.

S obzirom da je kategorisan kao kvadricikl, Microlino neće morati da zadovolji stroge bezbednosne standarde poput klasičnih automobila.

Švajcarski elektromobil predstavljen je međunarodnoj javnosti početkom marta na sajmu automobila u Ženevi, a planirano je da serijska proizvodnja počne 2018. godine. Njegovi konstruktori očekuju da će koštati između 8.000 i 12.000 evra, što nije previsoka cena za jedan električni automobil.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: