Testovi 6

25.10.2024.

8:07

Test: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG 4x4 – proverena kombinacija FOTO

Karoq je tačno u sredini Škodine SUV ponude. Može da se pohvali natprosečnom ponudom prostora, ali i proverenom tehnologijom sa pogonom na sva četiri točka.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test: Škoda Karoq 2.0 TDI DSG 4x4 – proverena kombinacija FOTO
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

Kakva vremena dolaze, sve teže će biti pronaći auto bez elektrifikacije, sa motorom veće radne zapremine, a kamoli sa dizelom i klasičnim 4x4 pogonom.

Ovo nam je palo na pamet kada smo preuzeli na test Škodu Karoq i shvatili da je auto još uvek "netaknut".

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U ponudi nema više 1.6 dizelaša, već ga menja 2.0 TDI.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila

Ne znamo tačno šta nas čeka u bliskoj budućnosti i kako će po tom pitanju izgledati sledeća generacija ovog modela, ali je sigurno da, ko je u mogućnosti, treba da iskoristi priliku i nabavi auto konstruisan po standardima koji će se verovatno jednoga dana nazvati vrhuncem u auto-industriji.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ne samo što nije elektrifikovan, već ima i klasičan 4x4 pogon sa kardanom i umerenu ekranizaciju kabine.

Nema prevelikih displeja ali, zapravo, od tehnologije ima sve što i tek predstavljeni modeli.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Redizajnirani Karoq ćete možda najlakše prepoznati po drugačijim zadnjim svetlima, koja u svojoj sredini sada imaju belu lajsnu.

Nešto su uža i elegantnija.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U unutrašnjosti, najvažnija novina je uvođenje digitalnih instrumenata, kakvi su i na novoj Octaviji.

Uz njih ide i novi volan, sa specifičnim komandama preko kojih birate dizajn i vrstu prikaza podataka.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Moramo da priznamo i da nas je obradovalo to što su zadržani klasični dugmići "klime" i potenciometar za pojačavanje muzike.

Ne brinite, ništa od ovoga nije zastarelo, naprotiv.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ubačena je i sva najnovija tehnologija koju imaju tek predstavljeni modeli, od bežičnog Android Auto i Apple Car Play povezivanja pa do bežičnog punjenja telefona sa 4G antenom i brojnih detaljnih podešavanja automobila.

Jedino nam se nije dopalo što mapa navigacije ne može istovremeno da bude prikazana i na displeju instrumenata i na multimediji, već jedno isključuje drugo.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Tu je i klasično hardversko dugme za isključivanje start-stop sistema, kao i klasična ručica čuvenog DSG menjača. I bez gledanja znate gde je i tačno imate osećaj za njene položaje.

Ovakav ergonomski komfor ne mogu da zamene nikakvi dugmići, pa makar oslobodili pregršt prostora za sitnice.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Kada smo već kod toga, Škoda je pokazala da i bez ovakvih novotarija auto može da bude vrlo praktičan.

Karoq ima vrlo prostranu pregradu sa poklopcem na vrhu komandne table, obloženu plišem.

Ispod lakta očekujemo klasičnu pregradu, međutim ovde je zaista veliki prostor, koji je dobro organizovan u smislu da ima posebne odeljke za čaše, kartice, žetone i druge stvari.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Primetili smo i da je ispred ručice menjača pregrada za telefon modifikovana, ne samo zbog bežičnog punjenja, već i da umesto jednog starog USB priključka sada ima dva tipa C.

Na žalost, oni nisu postavljeni i za zadnja sedišta, ali je zato tu klasična utičnica na 12 volti i što je najvažnije – treća zona "klime"!

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ovo je zaista velika novina koja ozbiljno doprinosi komforu, pa i luksuzu na neki način, s obzirom da je kod većine konkurenata uopšte nema u ponudi a ovde je standard u drugom po redu paketu opreme.

Naravno, sva podešavanja treće zone na zadnjim sedištima mogu da se obavljaju sa prednjih sedišta. To znači da roditelji mogu deci da podese posebnu temperaturu ali i da po potrebi zaključaju zadnje komande kako se deca sa njima ne bi igrala.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prostranost je nešto po čemu su Škode neprikosnovene, pa tako i Karoq. Uvek nude "pola broja" više, što na zadnjim sedištima, što u prtljažniku.

Pozadi se sedi kao u limuzinama, sa više od pesnice slobodnog prostora iznad glave.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

To znači da i vrlo visoke osobe komforno mogu da sede nazad i na dugim relacijama.

Za takve prilike idealan je i prtljažnik. Doduše, u 4x4 verziji ima 20 litara manje, ali uvek možete da doplatite za klizna zadnja sedišta, čime po potrebi dobijate još 67 litara prostora u gepeku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ukoliko ste od onih ljubitelja SUV automobila koji smatraju da ovakva vrsta vozila mora da ima 4x4 pogon, Škoda Karoq je sada među retkima u klasi koja ovakvu konfiguraciju omogućava.

Pogon na sva četiri točka je dostupan samo uz 2.0 TDI motor od 150 "konja" i sedmostepeni DSG menjač.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ima četiri milimetra veće odstojanje od tla u odnosu na verziju sa prednjim pogonom i dve desetinke bolje ubrzanje do stotke.

Naravno, nešto je veća i potrošnja, ali ne previše.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Po vrelom letnjem vremenu sa stalno upaljenom "klimom" gradski prosek je bio oko 9,0 l/100 km.

Zato je na auto-putu pri 130 km/h prosek svega oko 6,0 l/100 km.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Tada se "vrti" na manje od 1900 obrtaja, bez ozbiljnijeg povećanja buke u kabini.

Ima sasvim dovoljno snage i za zahtevnije situacije kao što su preticanja pri većim brzinama.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Provereni 2.0 TDI se odlično pokazao sve ove godine i verujemo da će se još dugo voziti nakon što jednog dana prestane proizvodnja dizelaša.

U najnovijoj generaciji je još elastičniji, sa gotovo neprimetnom turbo-rupom. Naglo dodavanje gasa izaziva trenutnu reakciju i motora i sjajnog DSG menjača.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na žalost, test primerak nije imao komande za manuelnu promenu na volanu, ali nam nije zasmetala ni mogućnost preko ručice menjača.

Štaviše, sa zadovoljstvom smo je koristili i kako bismo prebacivali u "S" mod, koji obezbeđuje ne samo brži odziv na gas vožnjom u nižem stepenu prenosa, već i bolje kočenje motorom, bez prelaska u manuelni režim.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Iako je u sredini SUV game, Karoq uopšte nije mali auto kada je reč o prostranosti, ali je dosta zgodniji za parkiranje od većih Škodinih modela.

Zato je idealan balans koji je upotpunjen i širokom gamom motora.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Manje zahtevni vozači u pogledu performansi mogu da se opredele za 1.0 TSI sa 115 "konja", koji je dostupan od 26.856 evra.

Tu je i 1.5 TSI sa 150 "konja" za koji je potrebno izdvojiti skoro dve hiljade evra više, dok dizelaši počinju od 29.868 evra.

Organizacija za primer

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Škode mogu da se pohvale ne samo ogromnim prtljažnim prostorom, već i sjajnom organizacijom, gde se ne gubi ni jedan koristan kutak.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Tu su i nesvakidašnje pregrade kakvih nema kod drugih proizvođača, ali i velike kukice na koje možete da okačite ne samo kese, već i torbe sa debelim drškama.

Precizan i na poligonu

Bez obzira što u svom nazivu ne nosi sportske epitete, Karoq je vrlo upravljiv, uz minimalno naginjanje karoserije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

To smo potvrdili i u test vožnji između čunjeva, što je velika stvar ako se uzme u obzir činjenica da je ogibljenje relativno meko podešeno.

Pritom, dosta su nam pomogla i sportski profilisana sedišta, sa dobro izraženom bočnom podrškom i tradicionalno dugim donjim delom, koji pruža optimalan oslonac celom dužinom butine.

Škoda Karoq 2.0 TDI DSG 4x4 Selection: Specifikacije

Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 110 kW (150 KS) pri 3000-4200 o/min, maks. o. moment 360 Nm pri 1600-2750 o/min, menjač automatizovani, 7 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4390/1841/1608 mm, međuos. rastojanje 2630 mm, klirens 168 mm, prtljažnik 500/1609 l, rezervoar 50 l, pneumatici 225/55 R17, masa 1604-1830 kg

Performanse: maks. brzina 204 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,8 s, kombinovana potrošnja 5,5-6,2 l/100 km, emisija CO2 144-163 g/km

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Oprema

Standard: automatsko kočenje, prednji i zadnji parking senzori, matriks farovi, trozonska klima, digitalni instrumenti, navigacija, bežično punjenje telefona, ambijentalno osvetljenje, krovni nosači, zadnja kamera, alu-felne 17 inča, beskontaktno otključavanje i startovanje, el, preklopivi retrovizori, elektrohromatski unutr. retrovizor, senzor za kišu i svetla, mreža u prtljažniku

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: