Testovi 18

21.10.2024.

18:45

Test: Citroën C5 X – lađa FOTO

To što je dobio sufiks "X", nije sprečilo Citroen C5 da ostane prava lađa, dostojna znaka koji nosi i čuvenog nasleđa koje obavezuje.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test: Citroën C5 X – lađa FOTO
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

Bilo je samo pitanje trenutka kada će limuzine zameniti SUV modeli. Za mnoge proizvođače je to značilo i neminovno prekidanje tradicije u pogledu imidža koji je decenijama građen.

Francuzi su, ipak, uspeli da se izbore sa ovim trendom, pa su konstruisali dostojnu zamenu za C5.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Novi C5 X nije tipičan SUV. Zadržao je karakter limuzine, ali je postao i krosover.

Pritom, dobio je liftbek oblik karoserije sa petim vratima, karakterističan za C5 prve generacije ali i čuveni Citroen XM.

Nas je zanimalo kako je Citroen uspeo da novi model učini dovoljno različitim u odnosu na sve druge iz PSA grupacije, sa kojima deli neke mehaničke komponente.

Najbolji način da to proverimo bio je da uzmemo C5 X na test.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Već na prvi pogled jasno je da je daleko veći u odnosu na C4. Iako imaju vrlo sličan prednji deo, proporcije su im drugačije, upravo zbog dosta šire karoserije i dužeg međuosovinskog rastojanja.

Takođe, ovde je prisutniji efekat limuzine, sa nešto produženim zadnjim delom. To je omogućilo zaista veliki prtljažnik kapaciteta 545 litara.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Sada, kao nekada, možete da ubacite kabaste predmete, da ne kažemo veš mašinu, s obzirom da je otvor veliki, sa gotovo ravnim bočnim stranicama. Na taj način je dobro iskorišćen svaki delić prostora.

Tu su i luksuzne hromirane šine na podu gepeka koje omogućavaju da predmeti lakše kliznu prilikom utovara.

Ispod poda nema rezervnog točka, već su tu samo manje pregrade komplet za reparaciju pneumatika i ostale sitnice.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Kada smo već kod toškova, C5 X ima specifičnu dimenziju (205/55 R19), sa relativno uskim gumama velikog prečnika.

Unutrašnjost definitivno otkriva koliko je, zapravo, veliki auto. Osetno je širi u odnosu na C4, pa i C5 Aircross. Recimo, sa mesta vozača ne možete tek tako da dohvatite ručicu za otvaranje suvozačevih vrata.

Slično je i pozadi. Mesta za noge ima više nego u većini limuzina D segmenta, dok za glavu ostaje još oko četiri prsta slobodnog prostora.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U pogledu komfora, C5 X ne zaostaje za slavnim prethodnicima. Ispod ventilacionih otvora su i dva USB tip C priključka, dok je u naslonima sedišta otvor za prevoz skija i drugih dugačkih predmeta.

Test primerak ima najviši paket opreme, sa kožnim sedištima podesivim na struju.

Vozačevo ima i memoriju položaja; i jedno i drugo mogu da se pohvale elektropodesivom lumbalnom podrškom po visini.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Kao što se i očekuje, deišta su izuzetno meka, s obzirom da je u konstrukciji korišćen materijal najsličniji memorijskoj peni.

Podešavamo poziciju za volanom i odmah nailazimo na zanimljiv detalj, koji nismo videli ni u jednom drugom automobilu. Radi se o komandama za podešavanje hed-ap displeja.

Kod Citroena je obično sa leve strane volana na komandnoj tabli, dok je ovde inkorporiran u mali džojstik za podešavanje retrovizora.

Rešenje je ne samo ergonomski sjajno, već direktno utiče na bezbednost. Lako možete da ga napipate rukom bez skidanja pogleda sa puta i podesite idealnu visinu hed-ap displeja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Sam displej pokriva iznenađujuće veliku površinu, kao kod najnovijih skupih premijum automobila.

Na njemu su ne samo informacije o trenutnoj brzini i ograničenjima, već je tu i prikaz mape.

To u velikoj meri olakšava praćenje navigacije; ne morate da gledate u centralni displej kada ste u okruženju sa velikim brojem isključenja na malom razmaku, a potreban vam je detaljan i precizan prikaz kako ne biste omašili skretanje.

Lep gest Citroena je i to što su ugradili "medžik voš" metlice brisača kod kojih se ne vidi mlaz prskanja tečnosti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U kabini generalno vlada premijum atmosfera. Ne samo zbog prostranosti, već i zbog obilne primene mekih ali i luksuznih materijala.

Sedišta imaju središnje delove od prirodne, perforisane kože. Nemaju ventilaciju, ali zato imaju grejače, baš kao i volan.

Posebno se ističe dizajnerski element u vidu lajsne koja se prostire celom širinom komandne table pa sve do sredine tapacirunga vrata.

Specifična je po svojoj šari ali i teksturi, koja najpre podseća na prirodno drvo. Time je unutrašnjost dodatno oplemenjena, čime je C5 X jasno pozicioniran iznad svih ostalih modela u gami.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U odnosu na njih ima i dosta veći displej multimedije, dijagonale 12 inča. Isprobali smo Android Auto koji sjajno radi, s tim što je neophodno prethodno povezati telefon kablom sa automobilom.

Jedino na šta morate da budete pripremljeni je da nema više standardnih USB konektora, već su svi tipa C.

Tu je i bežično punjenje telefona sa gumiranom podlogom, ali i dodatna pregrada ispred telefona za sitnice.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Moramo da kažemo i da je standardno fabričko ozvučenje veoma snažno, sa velikim dinamičkim opsegom i izraženim basom.

Instrumenti ispred vozača su, naravno, potpuno digitalni. Podsećaju na one u Citroenu C4 i C4 X, ali su dosta veći. Imaju mogućnost nekoliko vrsta prikaza, među kojima su i dva koja sadrže obrtomer, ali i mapu navigacije preko celog ekrana.

A sada sledi ono najvažnije. Nešto po čemu se C5 X izdvaja ne samo u odnosu na sve druge modele u gami, već i automobile generalno.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Citroen već duže vreme primenjuje čuvene hidraulične progresivne vazdušne jastuke. Oni su pravi naslednici hidrauličnog ogibljenja po kome je ova francuska marka poznata.

U svim novijim Citroenima koje smo do sada testirali sa hidrauličnim progresivnim jastucima se i te kako osetio duh prošlosti u vidu neuporedivo mekšeg oslanjanja u odnosu na sve druge automobile, ali ne baš u potpunosti kao na modelima sa "bombama".

Međutim, vožnja C5 X je bila kao da vozimo auto sa nekadašnjom hidrauličnom tehnologijom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Auto je izuzetno mek i izolovan u vožnji, baš kao što je to bilo nekada. Tu je i čuveno "plivanje" preko ulegnuća, sa efektom letećeg ćilima.

Iako deli tehnologiju sa ostalim novim Citroenima, u odnosu na njih je osetno mekši.

Sve ovo je već samo po sebi dovoljan razlog da neko bude ponosni vlasnik C5 X, ne računajući sve druge prednosti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Jednostavno, toliko je specifičan u vožnji da niko ne može da ostane ravnodušan, bilo da ste petrolhedi ili neko koga automobili uopšte ne zanimaju.

Svakog trenutka ste svesni koliko je auto drugačiji od ostalih i pitate se kako nikome drugom ovako nešto nije palo na pamet, ne računajući najluksuznije limuzine.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na našem tržištu Citroen C5 X je dostupan sa 1.2 turbo-benzincem od 130 KS i u varijanti sa plag-in hibridnim pogonom.

Mi testiramo benzinca, koji je dobro poznat iz ostalih modela PSA grupacije. Isporučuje se isključivo sa osmostepenim automatskim menjačem, uz početnu cenu od 37.190 evra.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Zvučna izolacija je veoma dobra, kao i izolacija protiv vibracija. Do putnika stiže tek prigušen zvuk karakterističan za trocilindarske motore, ali samo ako je na višim obrtajima.

To se, inače, retko dešava, jer prilikom umerenih ubrzanja menjač rano menja brzine. Ako želite snažnije performanse, vratiće i nekoliko stepeni niže.

I ne brinite zbog snage motora; sasvim je dovoljna za tečnu vožnju po gradu i na magistrali, dok na auto-putu možete opušteno da vozite pri velikim brzinama.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za veće brzine je već potrebno malo više strpljenja prilikom međuubrzanja, a i potrošnja tada počinje ozbiljnije da raste. Pri 130 km/h treba računati na oko osam litara, koliko troši i po gradu u bulevarskoj vožnji.

Ukoliko ste, ipak, za više snage, u ponudi je plag-in hibrid u varijanti sa 180 i 225 "konja" ukupne snage sistema.

Cena test primerka je 39.690 evra.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Četiri kamere za prikaz od 360 stepeni

Za razliku od ostalih modela koji imaju samo zadnju kameru i čiji se prikaz od 360 stepeni "pojavljuje" renderovanjem dok vozite unazad i "skenirate" površinu kolovoza, C5 X ima četiri kamere visoke rezolucije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Njen prikaz se odmah vidi u svakom trenutku i možete da odaberete koji ugao pokrivanja želite da vidite.

Saobraćaj uživo

Prijatno nas je iznenadio još jedan detalj u vidu praćenja situacije u saobraćaju uživo.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na mapi se vidi gde su gužve (označene crvenom bojom) i koji pravac treba izbegavati.

Poluautonomna vožnja

Od velike pomoći nam je bio adaptivni tempomat sa automatskim održavanjem sredine trake, kao i ostali sistemi bezbednosti koji uključuju kontrolu mrtvog ugla, upozorenje na nailazeći saobraćaj sa zadnje strane i kameru za čitanje saobraćajnih znakova.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Citroën C5 X PureTech 130 EAT8 Shine: Specifikacije

Motor: 3 cil, zapremina 1199 ccm, snaga 96 kW (131 KS) pri 5500 o/min, maks. o. moment 230 Nm pri 1750 o/min, menjač automatski, 8 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 4805/1865/1485 mm, međuos. rastojanje 2785 mm, prtljažnik 545 l, rezervoar 52 l, pneumatici 205/55 R19, masa 1562 kg

Performanse: maks. brzina 213 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,3 s, potrošnja 5,2-7,3 l/100 km, emisija CO2 137 g/km

Oprema

Standard: automatsko kočenje, održavanje sredine trake, adaptivni tempomat, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, hed-ap displej, multimedija 12“ sa osam zvučnika, digitalni instrumenti 7“, alu-felne 19 inča, 3D navigacija, elektrohromatski unutr. retrovizor, dodatno zatamnjena zadnja stakla, prednji i zadnji parking-senzori, kamera za vožnju unazad, automatska dvozonska klima, hidraulični progresivni vazdušni jastuci, el. parkirna kočnica, LED farovi i 3D zadnja svetla, hlađena pregrada u naslonu za ruke

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: