Testovi 22

12.09.2024.

10:51

Prva vožnja: Toyota Yaris Cross Hybrid 130 – duh igara

Najavljena zimus, stigla nekako s proleća, pojačana verzija Toyotinog hibrida Yaris Cross sada je i u verziji sa 130 KS.

Izvor: Auto magazin/Dejan Danilović

Prva vožnja: Toyota Yaris Cross Hybrid 130 – duh igara
Auto magazin

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin
  Palma, Španija
  Od specijalnog izveštača Dejana Danilovića

Drevni olimpijski moto Igara koje je i ove godine sponzorisala Toyota, a koji je nastao pre gotovo vek i po, verovatno je u potpunom skladu sa novom verzijom modela Yaris Cross.

Citius, Altius, Fortius, ili što bismo mi rekli "brže, više, jače" – zapravo potpuno karakteriše lik i delo modela za kojim vlada pomama širom Evrope.

Auto magazin

Olimpijsko geslo tako je sticajem srećnih okolnosti postalo i lična karta verzije Hybrid 130 koja je dobila novi motor, spreman za one koji su tražili i nešto jači Yaris Cross.

A na Palmu, što je od referenduma o izmeni imena zapravo zvaničan naziv tog grada na Majorci, stigli su uglancani primerci automobila pripremljenih za novinarska testiranja.

Još preciznije, uz novi pogon, predstavljen je i (naj)bogatiji paket opreme za oznakom “premijer edišn” što zaokružuje imovinu familije Yaris Cross.

Auto magazin

Sve to dovoljan je preduslov da ovaj krosover postane deo porodičnih snova, spreman za igru, putovanje i zabavu. Ali, šta to novo donosi?

Najpre, provereni 1.5-litarski, potpuno hibridni električni sistem, opremljen novim menjačem koji ima veći i snažniji električni motor-generator.

To, zajedno sa podešavanjima elektronske jedinice za kontrolu snage obezbeđuje povećanje ukupne snage sistema sa 116 na 130 KS, po čemu je verzija i dobila ime.

Auto magazin

Rezultat su bolje performanse, pri čemu je vreme ubrzanja od 0-100 km/h sada smanjeno za pola sekunde.

Ovi statistički podaci su samo jedan deo priče. Podjednako značajan je i utisak koji se dobija na putu.

Sposobnosti motora, zajedno sa višim nivoom obrtnog momenta pri svim brzinama, daje automobilu dinamičniji osećaj u vožnji i bržeg reagovanja prilikom ubrzanja i usporavanja.

Auto magazin

Pomoć motora kao odgovor na vozačevu upotrebu komande gasa poboljšana je radi pouzdanijeg upravljanja uz osećaj linearnog ubrzanja, što smo proveravali i u brdima iznad Palme.

Eksplozivan, upravljiv, stabilan – to su reči kojima bismo opisali ponašanje vozila na brzinama koje nisu na granici preterivanja.

Sa umerenim pritiskom na pedalu gasa auto stabilno vuče kroz krivine, održavajući ritam vožnje, utisak pouzdanosti i komforan položaj tela u sedištu.

Auto magazin

Automobil smo vozili i na brzim auto-putevima, gradskim ulicama i brdovitim deonicama koje pružaju dovoljan utisak o unapređenju motora, pre svega.

Iako je i "slabija" verzija (sa 115 konjskih snaga) sasvim korektna, jača ima dovoljno skrivene energije da vam izmami osmeh na lice prilikom jačeg ubrzanja ili preticanja kada to činite.

Auto magazin

Brz, ali bez naglih trzaja, miran na pravcu, sa dobrom preglednošču i mirom koji pruža izdignuto sedište ovog krosovera, pa je lako je shvatiti šta su njegove glavne prednosti.

Iako je prethodna verzija Yarisa Cross imala donekle problem sa bukom prilikom kretanja, pre svega zbog šuma koji nastaje opstrujavanjem vazduha, nova rešenja su to gotovo u potpunosti rešila.

Auto magazin

Što se tiče buke motora, četiri ključne oblasti su bile u fokusu poboljšanja: na levu stranu nosača motora dodat je dinamički prigušivač, zatim, na usisno crevo postavljen je rezonator, dalje je na unutrašnji prigušivač panela iza prednje komandne table umesto jednoslojne sada postavljena troslojna struktura, i, konačno, dodat je i sloj filca na gornji deo lučnog rama vetrobrana.

Za borbu protiv vetra i buke na putu sada su ugrađena deblja stakla vetrobrana, koja su predviđena i za prednja i zadnja bočna stakla. Jednom rečju, mir i tišina.

Auto magazin

Osim što stiže u snažnijoj verziji, Yaris Cross je dobio i unapređenja koja se odnose na svakodnevne potrebe putnika.

Pristup informacijama, povezanost i zabava transformisani su uvođenjem ekrana koji su vodeći u klasi po veličini: sedam ili 12,3 inča za vozačevu instrument tablu, i devet ili 10,5 inča za multimedijalni ekran osetljiv na dodir, u zavisnosti od paketa opreme.

Auto magazin

Neformalni i savremeni izgled uklopljen u klasične vrednosti jeste stil kojim sa Yaris Cross odlikuje.

Možda je to bila dobitna karta koja je snažno uticala na kupce od samog lansiranja automobila, jasno dočaravajući karakter i sliku pravljenoj po uzoru na SUV, a koji je kompaktan i upravljiv na gradskim ulicama.

Auto magazin

Njegova vizuelna privlačnost je poboljšana novim prestižnim modelom ove game, verzijom “premijer edišn” (Premiere Edition).

Ta verzija je dostupna u ekskluzivnoj, novoj boji zvučnog naziva Urban Khaki, u dvobojnoj varijanti i sa novim 18-inčnim tamnosivim aluminijumskim naplacima sa pet paoka.

Auto magazin

Unutrašnjost, štepovi presvlaka i dekorativne linije na instrument tabli i vratima usklađene su sa zelenom bojom karoserije.

Dvobojne varijante sa biserno platinum-belom i metalik-srebrnim tonom su isto tako dostupne kao opcije.

Iako je "khaki" boja zelenkasta, reč je o šućmurastoj zelenoplavoj nijansi koja se kod nekih modela drugih proizvođača naziva "mašinskoplavom",”mišjesivom”, "golubijom" ili slično.

Boja je zanimljiva i zbog različitog utiska koji ostavlja na suncu i u senci, po mraku ili osvetljena farovima drugih automobila.

Auto magazin

Što se unutrašnjosti tiče, nema velikih izmena. Kako se ovde radi o kozmetičkim izmenama u celoj gami Yaris Cross, samo ćemo nabrojati spiak opreme predviđene za modele koji silaze sa traka od ove godine.

Najpre, vozači će voleti da se poigraju podešavanjima izgleda instrument table od 12,3 inča u visokoj rezoluciji koja sadrži brojčanike, informacije i grafiku sa dobrom vidljivošću bez obzira na nivo osvetljenja.

Vozač može da prilagodi izgled ekrana tako da odgovara njegovom raspoloženju ili prirodi putovanja podešavanjem četiri opcije prikaza: "smart", "kežual", "sporti" i "taf" (Tough).

Auto magazin

Dok se vozač zabavlja svojim ekranom, putnici mogu da koriste multimedijalni sistem smešten na vrhu srednjeg panela.

Lako se koristi jer osmišljen za jednostavnu, intuitivnu upotrebu sa brzim odzivom na komande zahvaljujući povećanoj računarskoj snazi.

Njegove funkcije obuhvataju internet navigaciju kao standard, kao i uvek povezan sistem koji pristupa najnovijim informacijama o putevima, situaciji u saobraćaju i zagušenjima kako bi omogućio bolje planiranje putovanja.

Auto magazin

Značajna novost koja se polako stiže u sve Toyotine modele, jeste mogućnost korišćenje takozvanog pametnog digitalnog ključa.

Povezan sa MyT aplikacijom, do pet korisnika imaće (po dobrenju vlasnika) pristup vozilu koristeći svoj pametni telefon.

Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da se telefon vadi iz torbe ili džepa.

Za digitalno (pro)osvećene, jedna takva funkcija već je dobro poznata. To je aplikacija Moja Toyota (MyToyota) koja pruža i druge korisne funkcije, kao što su daljinsko zaključavanje/otključavanje, aktiviranje klima uređaja pre putovanja i aktiviranje trepćućih svetala da bi se lakše lociralo vozilo, na primer, na prepunom parkingu.

Auto magazin

Uz sve to, ovaj naizgled mali automobil veliki je skup tehnologija svake vrste.

Sigurnost, praktičnost, internet, pogon – sve su to odlike koje Japanci stvaraju u "genbu", što je (pomalo filozofski) naziv za najviši nivo proizvodnje.

Toyota je odlučna u nameri da trenutnu generaciju učini najbezbednijim automobilom na svetu, opremivši je obiljem aktivnih i pasivnih bezbednosnih rešenja i funkcija koje mogu da uklone najveći deo uobičajenog stresa tokom vožnje.

Ta rešenja su često opcije sa dodatnim troškovima ili jednostavno nedostupne na drugim krosover modelima B klase, a predviđene su kao standardna oprema u celoj gami Yaris Cross.

Auto magazin

Tu i nje kraj. Trebalo bi navesti navesti bezbednosne sisteme, od nove kamere i radarskog sistema koji mogu da skeniraju dalje i šire nego ranije, zatim sistem za upozorenje na mogućnost sudara, pa proaktivna pomoć pri vožnji, stvorena da pomogne u izbegavanju čestih opasnosti od nezgode kada vozite malom brzinom.

I, opet, to je samo deo duge liste skrivenih tehnologija čiji rad ne primećujemo kao sjaj karoserije, ili kao rezultat pritiska na gas. A trebalo bi…

Predviđanje za efikasniju vožnju

Nova hibridna tehnologija uključuje funkciju koja pomaže ubrzavanju ili usporavanju automobila u skladu sa promenama nagiba puta.

Time se smanjuje potreba za dodatnim pritiskom na papučicu gasa pri vožnji uzbrdo, pri čemu se vozilo usporava kada vozač skine nogu sa papučice gasa.

Auto magazin

Podrška za predviđanje usporavanja (Predictive Deceleration Support) prikuplja podatke o ponašanju u vožnji koji se koriste za prikazivanje indikacija na ekranu o lokacijama na ruti – "tačke podrške za usporavanje" – gde vozač može da skloni nogu sa papučice gasa kako bi povećao efikasnost angažovanja goriva i snage.

Kada se papučica gasa otpusti, kočna sila motora se povećava na viši nivo nego obično ("kontrola produženog regenerisanja"), što takođe omogućava efikasnije punjenje baterije.

Drugi element u sistemu predviđanja vožnje je vezan za korišćenje baterije koji funkcioniše u dva scenarija vožnje: predviđa duge nizbrdice na osnovu podataka sa navigacione mape i unapred smanjuje nivo napunjenosti baterije kako bi se više energije moglo prikupiti pri spuštanju nizbrdo.

Osim toga, prati informacije o saobraćaju i, kada je nagoveštena gužva ispred, održava nivo napunjenosti baterije kako bi vozilo moglo duže da se kreće u sporom saobraćaju bez potrebe za startovanjem SUS motora.

Toyota Yaris Cross: Specifikacije

Motor  Hybrid 115 Hybrid 130
Zapremina (ccm) 1490
Snaga sistema (kW/KS) 85/116 96/130
Obrtni moment sistema (Nm) 141  142
Snaga SUS motora (kW/KS) 68/92  68/92 
Obrtni moment SUS motora (Nm) 120  120 
Baterija  Li-ion, 48 ćelija, 177,6 V, 4,3 Ah
Snaga el. motora (kW/KS) 59/80  62/83
Dimenzije D/Š/V (mm) 4180/1765/1595
Međuos. rastojanje (mm) 2560
Prtljažnik (l) 397
Rezervoar (l) 36
Masa (kg) 1180-1280 1200-1290
Maks. brzina (km/h) 170  170 
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 11,2 10,7
Potrošnja (l/100 km) 4,5-5,1 4,5-5,2
Emisija CO2 (g/km) 101-115 101-116

Podeli:

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: