Testovi 27

30.08.2024.

21:22

Test: MG ZS – tehnika narodu

MG ZS najmanji je krosover u gami. Na nekim tržištima se prodaje isključivo kao električni auto, dok je kod nas dostupan i sa dva SUS motora. Lepa vest je da uz bogatu opremu ide i povoljna cena.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test: MG ZS – tehnika narodu
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin

Domaće tržište je odnedavno bogatije za još jedan automobilski brend. MG ima dugu i kompleksnu istoriju a od 2007. je u vlasništvu kineske korporacije SAIC Motor.

Gama za evropsko tržište ima veliki broj modela; kod nas su u ovom trenutku dostupna dva krosovera – ZS i EHS.

Prvi pripada B a drugi C segmentu. Zajedničko za oba je to da imaju veoma povoljne cene u poređenju sa konkurencijom, pogotovo kada se u obzir uzmu oprema i aktuelna poskupljenja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za početak upoznavanja sa gamom, odabrali smo najmanji ZS. Za razliku od nekih evropskih tržišta gde je dostupan isključivo u električnoj varijanti, kod nas može da se kupi sa SUS motorima.

Cena počinje od 17.490 evra sa PDV-om, a lepa vest je da je uvoznik obezbedio sedam godina garancije ili 150.000 kilometara.

U ponudi su tri paketa opreme i dva motora – atmosferski benzinac zapremine 1.5 litara i trocilindarski 1.0 turbo.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Uvoznik je nam je na test vožnju ustupio najbolje opremljenu verziju sa turbo-benzincem i šestostepenim automatskim menjačem, odnosno najskuplju verziju, čija je cena 22.490 evra.

Manuelac sa šest brzina i identičnom opremom je hiljadu evra jeftiniji.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Primerak crne boje je posebno atraktivan jer se na njemu ističe mnoštvo hromiranih detalja i lajsni kao kontrast tamnom, ali vrlo kvalitetnom laku.

Auto ima elegantnu liniju i dobro odmerene proporcije. Deluje dosta veliko s obzirom da pripada B segmentu, što potvrđuju i alu-felne prečnika 17 inča za koje smo na prvi pogled pomislili da su manje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Odmah primećujemo da su gume premijum proizvođača, baš kao i kočnice, akumulator i mnogi drugi elementi. Veoma dobro za jedan auto koji bismo paušalno svrstali među niskobudžetne.

Farovi su u punoj LED tehnologiji, dok zadnje pozicije imaju 3D grafiku. Sa otključavanjem se "otvaraju" retrovizori.

Povlačenjem kvake i zatvaranjem vrata se dobija prijatan zvuk koji nam nagoveštava kvalitetnu završnu obradu. Verovali ili ne, deluje kvalitetnije u odnosu na neke japanske modele.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Priznajemo, u startu smo spremni na nedostatke i odmah ih tražimo pogledom. Međutim, MG nema ne daje mnogo povoda za tako nešto.

Gornji deo tapacirunga u vratima jeste tvrd, ali to je generalno odlika B segmenta.

Središnji deo i podloga za lakat su od mekih materijala, sa crvenim štepom koji je lajtmotiv u kompletnoj unutrašnjosti. Nalazi se na komandnoj tabli i na sedištima, sa izvezenim MG logotipom na naslonima za glavu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Sedišta presvučena eko-kožom takođe doprinose pozitivnom utisku, pogotovo što vozačevo ima elektro-podešavanja. Iznenadilo nas je i što je centralna konzola tapacirana, dok je kompletna komandna tabla od mekih materijala sa teksturom koja ostavlja dobar utisak.

Pritom je sve veoma dobro uklopljeno, počevši od panela na karoseriji pa do enterijera.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nema nikakvih oštrih ivica, ništa ne krcka pod rukom, dok su svi dugmići i tasteri vrlo prijatni za korišćenje, ostavljajući utisak kvaliteta koji se ne razlikuje u odnosu na većinu zvučnih imena.

Štaviše, oni na centralnoj konzoli su sa ivicama od aluminijuma, po ugledu na premijum modele.

Veliki displeji takođe nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Grafika je jednostavna i nema nikakvih tragova kopiranja dizajna drugih brendova.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Eko-koža na volanu bi trebalo da ostavi utisak prirodne kože sa perforacijama, međutim, ipak deluje previše veštački. To je jedina, uslovno rečeno, zamerka na kvalitet materijala.

Volan se podešava samo po visini ali ne i po dubini. Osobe prosečne visine nemaju problem sa tim jer svakako moraju da usprave naslon sedišta u cilju bolje preglednosti.

Međutim, višim osobama možda neće biti zgodno jer moraju da se odmaknu kako bi imali komfornu udaljenost od nožnih komandi.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Mesta za glavu i ramena ima više nego dovoljno. Čak je i pozadi iznenađujuće prostrano.

Da nije širine vozila tipične za B segment, pomislilo bismo da sedimo u dosta većem krosoveru. Iznad glave ima više od pesnice prostora, a za noge ima toliko mesta da je malo falilo da možemo komotno da ih prekrstimo.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Standardna oprema je vrlo bogata. Između ostalog, uključuje i beskontaktno otključavanje i startovanje motora.

Auto palimo na dugme. Zvučna izolacija obećava već u samom startu. Nije ništa bučniji od evropskih konkurenata.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Hvatamo se za ručicu menjača, koja je kvalitetno izrađena kao da da pripada premijum modelu.

Puštanjem kočnice bez dodavanja gasa auto kreće nešto snažnije nego što bismo očekivali.

Gas prihvata trenutno, sa uobičajeno utišanim vibracijama i bukom za najnovije trocilindarske motore.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Rano menja brzine, tako da su obrtaji motora u opsegu između 1500 i 2000 obrtaja.

Na volanu, očekivano, nema tastera za promenu brzina, ali ako želite manuelno možete da ih menjate prebacivanjem ručice menjača u položaj udesno.

Tada će se prvo aktivirati sportski automatski režim, što je ujedno i jedini sportski mod na automobilu, a zatim kliktanjem u plus ili minus položaj ulazi se u manuelnu promenu brzina.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Zanimljivo je da pritiskanjem papučice gasa do kraja nismo osetili kik-daun prekidač, ali je menjač svakako odradio svoje i prebacio u najniži mogući stepen prenosa za najbolja ubrzanja.

Kada smo već kod njih, MG ZS nije naročito brz auto ali nije ni spor.

Pogotovo je prijatan prilikom uobičajenih međuubrzanja, kada ne zahtevate od njega maksimalnu isporuku snage. Tada otkrivamo da je motor vrlo elastičan i da ima minimalnu turbo-rupu.

Generalno, za svakodnevno korišćenje po gradu, makar to bila i žustrija vožnja, neće vas razočarati.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na auto-putu, omogućava solidna međuubrzanja sve do nekih 130 km/h. Pri toj brzini se "vrti" na oko 2600 obrtaja i troši oko devet litara.

Pritom je i dalje umereno bučan, baš kao i konkurenti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nije štediša ni po gradu, gde treba računati na oko 9,5 l/100 km.

Ipak, za one koji ne nameravaju da prelaze velike kilometraže, neće biti problem, jer kao kompenzaciju dobijaju zaista mnogo opreme.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Osim bogato tapaciranog enterijera i električnog podešavanja vozačevog sedišta, standard su već pomenuto beskontaktno otključavanje i startovanje motora kod koga se automatski preklapaju retrovizori.

Iznenadilo nas je što su displeji visoke rezolucije, uključujući i HD prikaz kamera od 360 stepeni.

Nema mogućnosti promene grafike na instrumentima, ali zato ima nekoliko menija, među kojima je i voltmetar akumulatora.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Multimedijalni displej ima specifičan interfejs, međutim, koristi se vrlo intuitivno.

Lako se dolazi do najbitnijih menija, kao što su telefon, navigacija i podešavanje klime. Što je najvažnije, ima brz odziv.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Jedina mana je što automatika osvetljenosti nije baš najbolje rešena. Noću može da bude previše svetao, ali ovo se bar lako rešava ažuriranjem softvera.

Naravno, ima mogućnost Android Auto i Apple Car Play povezivanja, doduše samo uz pomoć kabla. Kada smo već kod toga, ima dve klasične USB utičnice napred i dve pozadi.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Mesta za odlaganje sitnica ima sasvim dovoljno. Interesantno je da pregrade za piće imaju gumiranu podlogu, sa utisnutim MG logotipom.

U naslonu za ruke je solidna pregrada, a za pohvalu je i prostor u prednjim i zadnjim vratima, gde mogu da stanu i veće flaše.

Treba reći i da samo vozačev prozor ima automatiku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Iako je najmanji u MG gami, ZS je auto koji bi bez problema mogao da bude i jedino vozilo u porodici, pre svega zbog izuzetne ponude prostora.

Simpatičan dizajn i bogata oprema po povoljnoj ceni sigurno će uz sedmogodišnju garanciju pomoći kupcima da se odluče.

Pritom, treba imati u vidu da se aktuelni MG modeli već prilično dugo prodaju u Zapadnoj Evropi, pre svega Velikoj Britaniji, što je još jedan adut na temu poverenja.

Digitalno, bez automatike

Klima-uređaj je specifičan. Iako je kompletno podešavanje elektronsko, nema automatiku.

U meni morate da uđete kako biste uključili ili isključili kompresor, kao i da aktivirate recirkulaciju vazduha.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Voleli bismo da je za ovu funkciju dodat fizički taster, kao što je omogućen za pojačavanje ili smanjivanje grejanja.

Postavljen je na kraj "klavijature" ispod displeja; kada se klikne na dole, smanjujete grejanje, kada kliknete na gore – pojačavate.

Za podešavanje pravaca izduvavanja vazduha i brzine ventilatora, takođe morate da uđete u meni. Po istom principu radi i pojačavanje muzike.

Trodimenzionalni prikaz

Ono što će se mnogima dopasti svakako je prikaz kamere od 360 stepeni. Ima prave četiri kamere čija je rezolucija veća nego kod mnogih skupljih automobila.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Vozač može da odabere čak i 3D prikaz, kao kod premijum modela.

Bezbednosni sistemi

Zanimljivo je da na spisku standardne opreme nema automatskog kočenja, ali zato ima kontrolu mrtvog ugla i senzore koji vas upozoravaju na nadolazeći saobraćaj prilikom isparkiravanja u rikverc.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Osim što će vas upozoriti zvučnim signalom, prikazaće vam na displeju kamere sa koje strane dolaze automobili ili pešaci.

Veliki prtljažnik

Osim što ima izuzetno prostranu kabinu za svoju klasu, MG ZS može da se pohvali i velikim prtljažnikom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ima policu duplog dna, i što je retko u klasi, ima velike bočne pregrade sa kvalitetnim mrežicama, koje se ne razlikuju u odnosu na one kod premijum modela. Na žalost, nema zakačaljki za kese i torbe.

Rezervni točak je opcija i umesto njega krije se dodatni prostor za skladištenje sitnica.

MG ZS Luxury 1.0 T-GDI AT: Specifikacije

Motor: 3 cil, turbo, direktno ubrizgavanje, zapremina 999 ccm, snaga 82 kW (111 KS) pri 5200 o/min, maks. o. moment 160 Nm pri 1800-4700 o/min, menjač automatski, 6 stepeni

Dimenzije: 4323/1809/1644 mm, međuos. rastojanje 2580 mm, prtljažnik 448/1375 l, rezervoar 45 l, masa 1264 kg, pneumatici 215/55 R17

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,4 s, prosečna potrošnja 6,6-7,2 l/100 km, emisija CO2 149-163 g/km

Oprema

Standard: kamere od 360 stepeni, kontrola mrtvog ugla, ozvučenje sa 6 zvučnika i 3D zvukom, iGo navigacija, multimedija 10,1“, DAB radio, Apple Car Play i Android Auto, alu-felne 17 inča, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, kontrola pritiska u gumama, pomoć pri kretanju uzbrdo, alarm, LED farovi i zadnja svetla, senzor za kišu i svetla, krovni nosači, el. preklapanje retrovizora, beskontaktno otključavanje i startovanje, el. parkirna kočnica sa auto-hold funkcijom, digitalni instrumenti, tempomat, kožna sedišta, el. podesivo sedište vozača, grejači prednjih sedišta

Podeli:

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: