Testovi 60

26.08.2024.

10:35

Prva vožnja: Renault Rafale – džet set

Renault je svoju "perjanicu" nazvao po avionu, simbolu prestižne prošlosti brenda. Rafale reprezentuje duh inovacija koje se prepliću kroz istoriju, sa rešenjima koja prevazilaze i premijum modele.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prva vožnja: Renault Rafale – džet set
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin
  Sevilja, Španija
  Od specijalnog izveštača Aleksandra Bursaća

Kroz svoju dugu istoriju Renault je imao mnoge luksuzne modele, koji su svojim tehničkim inovacijama i komforom diktirali trendove u auto-industriji.Naslov

Poslednjih godina pažnja je posvećena manjim automobilima, pogotovo kako je strategija preusmerena na elektrifikaciju. Sada je došlo vreme za povratak u višu klasu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Novi, najprestižniji Renault je kupe. Kupe SUV. To je potpuno u skladu s trendovima, mada nije velika novost za kompaniju.

Uveliko je aktuelan Megane Conquest, auto koji je probio led u ovoj kategoriji. Ipak, Rafale je ne samo veći, nego i tehnički napredniji po mnogim parametrima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Francuzi su izvukli maksimum iz CMF-CD mehaničke platforme, sa rešenjima zbog kojih će se postideti i mnogi premijum proizvođači.

U to smo se i lično uverili, na međunarodnoj prezentaciji održanoj u blizini Sevilje. Inače, Španija nije slučajno odabarana. Ovde će se i proizvoditi novi Rafale, u fabrici u Palensiji.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Iako na slikama deluje atraktivno, Rafale je još bolji uživo. Pre svega, iznenadio nas je svojim dimenzijama.

Bez obzira što deli mehaničku platformu sa modelom Austral, od njega je osetno veći. Rekli bismo – i lepši.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Naravno, za to je zaslužan kupe, odnosno fastbek oblik karoserije sa izdignutim zadnjim delom.

Kasnije će se ispostaviti da zbog toga na zadnjim sedištima nudi više mesta nego što smo očekivali.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Interesantni su nam i brojni detalji na karoseriji, počevši od prednje maske sa isprepletanim trodimenzionalnim saćem u formi Renault logotipa crne boje i pozadinom, odnosno "senkom" u boji karoserije.

Dizajneri ističu da je to estetika umetničkih sloboda sedamdesetih.

Ništa manje nije zanimljiva grafika svetala, koja je takođe inspirisana znakom Renault, odnosno dijamantima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za zadnja svetla inspiracija je još pronađena u kineskim tangram slagalicama, kod kojih je kvadar izdeljen u sedam delova.

U svakom slučaju, dizajn karoserije je jedinstven i razlikuje se od ostalih modela u gami.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Unutrašnjost je već poznata, ali sa mnogo specifičnosti prilagođenih baš ovom modelu.

Dok je komandna tabla slična onoj u modelima Austral i Espace ostali smo zatečeni panoramskim krovom.

Ne samo što ima ogromnu površinu (1.470 x 1.117 mm), već je ovo prvi auto u kome se sprečava prodiranje direktne sunčeve svetlosti na panoramskom krovu primenom tehnologije polimerno disperzivnih tečnih kristala.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Iako je Rafale konstruisan na mehaničkoj platformi koju deli sa modelima Austral i Espace, u odnosu na njih je još komforniji.

Deli međuosovinsko rastojanje od 2.738 mm sa dužim modelom, ali je od njih širi! Konkretno, šira je karoserija za 23 mm a trag točkova za 40 mm, što se i te kako oseti na stabilnosti u vožnji ali i u unutrašnjosti.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Renault je posebnu pažnju posvetio komforu na zadnjim sedištima, na kojima ima toliko mesta za noge da skoro mogu da se prekrste.

Iako je kupe, prostor za glavu je svega koji milimetar manji nego u novom Renaultu Espace.

Mi smo imali više od pesnice slobodnog prostora, mada dobar deo toga treba pripisati nešto niže postavljenim zadnjim sedištima, sa ne baš idealnom podrškom za butine.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ipak, ovde je još jedan element koji se izdvaja u odnosu na ostale aktuelne automobile marke Renault. Reč je o centralnom naslonu za ruke, koji model Rafale pretvara u pravu biznis klasu.

Ovo je jedna od najpraktičnijih konzola koje smo videli. Kada se otvori poklopac naslona, u njemu je lepo tapaciran prostor sa dva USB tip C priključka, ali i specijalni držači za piće i mobilne uređaje!

Svaki od njih ima po dva žljeba u koji se postavljaju mobilni ili tablet. Rotiraju se po želji, tako da pod idealnim uglom mogu da se gledaju video i drugi sadržaji.

Inače, ispod ventilacionih otvora za putnike pozadi nalaze se još dva USB priključka.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Komandna tabla je gotovo identična onoj u modelima Austral i Espace. Digitalni instrumenti dijagonale 12,3 inča (1920 x 720 piksela) su dobili novu grafiku, dok vertikalni displej multimedije dijagonale 12 inča (1250 x 1562 piksela) ima nešto drugačiji interfejs u odnosu na bratske modele.

Kao i obično, odabir multisens režima preko tastera na volanu menja i estetiku displeja, sa drugačijim oblicima i bojom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U pogledu bezbednosti najznačajniji je veliki hed-ap displej dijagonale 9,3 inča.

Zahvaljujući njemu zaista ne moramo da skrećemo pogled s puta, jer na vetrobran projektuje informacije o trenutnoj brzini, ograničenjima i sledećem skretanju kada je navigacija aktivna.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Veliku pažnju privlače i materijali. Na test vožnjama bile su nam dostupne "espri alpin" (Esprit Alpine) verzije sa kombinacijom eko-kože i perforisane alkantare.

Tkanina je tamno siva, ali je podloga koja se vidi kroz perforacije plava. Proizvođač kaže i da su za fabriku u Palensiji morali da poruče novu mašinu za trobojni štep u boji francuske zastave, koji je prisutan na svakom koraku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Još jedna od zanimljivost je perforacija u obliku slova A na gornjem delu naslona prednjih sedišta. Ima pozadinsko osvetljenje i može da menja boje!

Ovo je još jedan detalj koji prvi put vidimo na jednom serijskom automobilu. Kada smo već kod materijala, moramo da pomenemo i atraktivne džepove u tapacirungu vrata.

Presvučeni su plišanim materijalom plave boje, što još jedan atraktivni element po kom se Rafale izdvaja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

A ono što čini najveću razliku u odnosu na ostale modele brenda Renault je motorizacija.

Rafale će imati plag-in hibrid verziju ukupne snage sistema 300 "konja", a kombinacija sa dodatnim elektromotorom na zadnjoj osovini će mu omogućiti pogon na sva četiri točka!

Ova verzija će se pojaviti kasnije tokom godine a do tada uživamo u hibridu koji se već ugrađuje u Austral.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pod haubom je trocilindarski 1.2 turbo-benzinac sa 130 KS, dok elektromotor ima 68 KS.

Tu je i čuveni Renaultov multimodalni menjač konstruisan po uzoru na tehnologiju iz Formule 1, čije zupčanike sinhronizuje dodatni elektromotor od 34 KS.

On ima i ulogu starter-generatora, za bešumno pokretanje benzinca i punjenje baterije u vožnji.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Renault u tehničkim karakteristikama navodi samo pojedinačne snage svih ovih motora, ali ne i ukupnu snagu sistema, koja se sugeriše samo kroz naziv modela.

Da li ćete osetiti svih 200 "konja" u praksi ili ne, zavisi i od multisens režima.

Tek u sport modu će dati svoj maksimum, kada do izražaja dolazi i specifično podešavanje 4control sistema upravljanja na sva četiri točka.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Dugo nismo vozili neki Renault sa upravljivom zadnjom osovinom (zakretanje do 5 stepeni), pa je Rafale bio pravo osveženje, s obzirom da nema konkurenata u SUV D segmentu sa ovom opcijom.

Rezultat je ne samo dinamičnije upravljanje u brzim prolascima kroz krivine, već i mali krug okretanja. Na parkingu se manevriše kao da vozite Clio, a ne dosta veći SUV.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U odnosu na Austral ima i nešto jaču bateriju. Kada "nagazite", oseća se velika količina snage, pogotovo iz stanja mirovanja.

Konstruktori su se potrudili da u tim situacijama auto bude obuzdan u smislu eliminacije preupravljanja, bez otimanja volana kao kod kineskih modela.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Auto smo vozili uglavnom magistralnim putevima. U kabini je prilično tiho, sa dobrom zvučnom izolacijom. Primetili smo i laminirana bočna stakla.

Volan delimično presvučen alkantarom dobro leži u rukama, dok komande koje su do hibridizacije služile za manuelnu promenu brzina sada menjaju nivoe rekuperacije.

Ima ih ukupno četiri a najsnažniji praktično omogućava vožnju jednom pedalom, sve do trenutka pred samo zaustavljanje kada je potrebno pritisnuti kočnicu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Koristili smo i adaptivni tempomat, koji koristi podatke sa mape. To znači da u krivini neće insistirati na zadatih 90 km/h, već će ipak malo usporiti, pa će se na pravcu vratiti na zadatu vrednost.

S obzirom na dugo međuosovinsko rastojanje i širi trag točkova, Rafale je vrlo stabilan i relativno mek u vožnji.

Ponaša se kao limuzina, čemu u prilog ide i ne tako veliki klirens od 145 mm. Test smo završili sa prosečnom potrošnjom od 6,2 l/100 km.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Dok ne stigne verzija sa pogonom na sva četiri točka i 300 "konja", E-Tech 200 već može da se poruči u Srbiji.

Dostupna su dva paketa opreme, "tehno" i "espri alpin". Prvi košta 44.900, dok je drugi 49.490 evra.

Haj-tek panorama

Mnogi proizvođači su do sada patentirali razne premaze za sprečavanje prodiranja direktne sunčeve svetlosti kroz panoramski krov, ali ni jedan od njih nije dovoljno efikasan kao Renaultov.

U ponudi su verzije sa i bez "4Control" sistema upravljanja na sva četiri točka

Radi se o "ampl-skaj" (AmpliSky) tehnologiji kod koje molekularna struktura polimerno disperzivnih tečnih kristala (PDLC) reaguje na električnu pobudu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ovde nema potpunog zatamnjenja, ali u praksi izgleda kao potpuno mlečno staklo. Do te mere sprečava prodor sunčevih zraka da zaista nije potrebna roletna.

Za razliku od klasične roletne, ovde ima više mogućnosti zatamnjenja. Može da se aktivira napred a da pozadi bude osunčano i obrnuto. Sve se kontroliše ili preko klasičnog tastera na plafonu kod retrovizora ili putem komande glasom uz pomoć Gugl asistenta.

Tu nije kraj zanimljivostima vezanim za krov. Kada vozač ugasi motor i napusti automobil, staklo se automatski zatamni.

Prilikom ponovnog pokretanja motora, krov se vraća na poslednje podešavanje.

Zvuk potpisuje Žan Mišel Žar

Pri ulasku u automobil, dočekala nas je zvučna sekvenca koju je komponovao čuveni Žan Mišel Žar.

Učestvovao je i u stvaranju zvuka koji pri niskim brzinama (do 30 km/h) upozorava pešake na nailazak vozila.

Jedan od pionira elektronske muzike učestvovao je i u projektovanju oba audio sistema: Arkamys Auditorium se ugrađuje kao standard, dok je Harman Kardon opcija, sa 12 zvučnika (ukupne snage 485 vati) i pet unapred definisanih zvučnih atmosfera (Studio, Podcast, Concert, Immersion i Club).

Primena veštačke inteligencije

Renault Rafale dolazi sa brojnim funkcijama koje pokreće veštačka inteligencija, doprinoseći udobnosti kako vozača, tako i putnika.

Na primer, sistem će predložiti isključivanje klima-uređaja ako je prozor otvoren ili njegovo uključivanje ako je previše toplo.

Ove proaktivne preporuke zasnovane su na "rutinskim" procedurama, koje se beleže i analiziraju pri svakoj vožnji.

Predviđanje rute

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ova funkcija maksimizira korišćenje električne energije tokom vožnje. Povezana sa Guglovim podacima za mape, kao što su topografija puta za narednih sedam kilometara (ili najverovatnija ruta ako nije uneta destinacija), pruža unapred informacije sistemu za upravljanje baterijom kako bi se maksimalno iskoristila električna energija.

Izveštaj o vožnji je dostupan u obliku dijagrama sa detaljima o potrošnji i pređenoj udaljenosti u potpuno električnom režimu.

Dva "Rafala" u jednom kadru

Renault je otkupio repliku aviona "kadron C460 rafal" (Caudron C460 Rafale) čuvene letelice iz tridesetih, kako bi je koristio u promotivne svrhe za novi Rafale automobil.

Originalni proizvođač, Kadron, postao je deo Renault divizije iz oblasti avijacije 1933. godine.

Replika je u operativnom stanju i pokreće je motor sa superpunjenjem od 260 konjskih snaga, u poređenju sa originalnim Renault 456 motorom od 220 konjskih snaga.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Reprodukciju aviona Caudron C460 Rafale koju su izradili Mark Lightsey/Aerocraftsmen za kolekciju replika trkačkih aviona Toma Wathena u Flabobu, južna Kalifornija, otkupio je francuski proizvođač automobila Renault kako bi podržao promociju svog novog SUV-a, koji je nazvan po tipu iz 1930-ih, a ne po modernom borbenom avionu Dassault.

Replika je konstruisana 2008. godine i prvi put je poletela u Flabobu u januaru 2009. godine.

Nakon inicijalnih probnih letova, replika je otpremljena u Francusku i prvi put je javno prikazana na 100. godišnjici Paris Air Show-a u Le Bourgetu juna iste godine.

Zbog nedostatka pristupa originalnim crtežima, Lightsey je izgradio avion prema planovima koje je obezbedilo Američko društvo za vazdušne trke.Naslov

Renault Rafale E-Tech 200: Specifikacije

Benzinski motor: 3 cil, zapremina 1199 ccm, snaga 96 kW (130 KS) pri 4500 o/min, maks. o. moment 205 Nm pri 1750 o/min, menjač automatizovani

Elektromotor: snaga 50 kW (68 KS) + HSG 25 kW (34 KS), maks. o. moment 205 Nm + HSG 50 Nm, baterija litijum-jonska, 400 V, 2 kWh

Dimenzije: D/Š/V 4710/1866/1613 mm, međuos. rastojanje 2738 mm, klirens 145 mm, prtljažnik 627 l (532 VDA), rezervoar 55 l, pneumatici 245/45 R20, masa 1660 kg

Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 8,9 s, kombinovana potrošnja 4,7 l/100 km, emisija CO2 105-113

Podeli:

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: