Testovi 26

14.08.2024.

15:00

Prva vožnja: Škoda Superb – ime govori sve

Potpuno nova generacija Škode Superb donosi još više tehnologije i prostora, ali i raskoši. Zadržani su tradicionalni motori, kao i pogon na sva četiri točka.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prva vožnja: Škoda Superb – ime govori sve
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin
Karlove Vari, Češka
Od specijalnog izveštača Aleksandra Bursaća

Ako bi se domaći kupci pitali, Škoda Superb je idealna mera u pogledu prostranosti kabine i prtljažnika. Još kada se tome dodaju čuveni TDI motori, sreći nema kraja.

Na žalost, naše tržište je cenovno vrlo osetljivo, pa se alternativa traži u manjim modelima, koji i dalje nude "pola broja" veću unutrašnjost i prtljažnik u odnosu na konkurente iz iste klase.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ako je za utehu, Superb se i u drugim delovima evrope najviše prodaje kompanijama, a tek manji procenat čine fizička lica.

Činjenica je da ni na Zapadu ne cvetaju ruže, a isto tako je svima jasno da je Superb prostraniji i jeftiniji od premijum modela D segmenta, pa nema dileme zašto je popularniji kao službeno vozilo.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za razliku od njih nema uzdužno već poprečno postavljen motor i ovde ne možete da poručite trolitarskog "šestaka", ali možete 2.0 TSI sa pogonom na sva četiri točka.

U najnovijoj, četvrtoj generaciji sada proizvodi 265 konjskih snaga, što omogućava ubrzanje do stotke od samo 5,6 sekundi.

Složićete se, više nego dovoljno čak i vrlo zahtevnim vozačima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ne bismo se iznenadili da ih i dalje viđamo kao presretače…

U sledećih nekoliko meseci očekuje se i slabija ali i dalje uzbudljiva varijanta 2.0 TSI motora sa 204 konjske snage i pogonom na prednjim točkovima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na poziv "Auto-Čačka" došli smo u Češku, gde se održava prva međunarodna test vožnja novog Superba.

Na parkingu aerodroma u Pragu su nas čekali brojni primerci velike Škode.

Domaćini su se potrudili da prezentuju i nove boje, pa nas je prijatno iznenadilo kako velikoj limuzini stoji "karmin crvena", ali i nova "ledeni čaj žuta".

Ne sumnjamo da će oni konzervativniji odabrati neku od zagasitijih metalik nijansi, kao što su srebrna, crna, siva…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Mi biramo srebrni auto sa čuvenim 2,0 TDI motorom od 150 "konja", koji je i najčešći izbor kod nas.

Za razliku od bratskog Passata, koji je dostupan isključivo u karavan verziji, kod Superba su zadržana oba oblika karoserije.

Limuzina je vrlo elegantna, sa čuvenim petim vratima. Neki je zbog toga još karakterišu kao liftbek, a neki kao hečbek.

Suština je da je zadržana praktična formula sa ogromnim prtljažnikom koji je dobio još 20 litara u odnosu na prethodnu generaciju, pa sada ima čak 645 litara.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nema dvodelnog otvaranja petih vrata kao što je to bilo nekad. Sada kada se sve obavlja na struju, ionako je svejedno.

Zadnja svetla su nešto tanja nego ranije i imaju promenljivu grafiku, kao i animiranu funkciju "praćenja kući" po mrklom mraku.

Prednji kraj je i dalje prilično agresivan, kako i dolikuje velikoj limuzini. Novina je "matriks" tehnologija farova druge generacije, sa ukupno 36 LED elemenata.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Škoda kaže da je ozbiljno unapređena aerodinamika, i to za nekih 15 procenata.

Sada je koeficijent 0,23 Cd za limuzinu, dok je za karavan 0,25.

Među elementima koji utiču na bolje strujanje vazduha je i aktivna žaluzina hladnjaka, uz optimizovano strujanje vazduha ispod auta, sa boljim hlađenjem kočnica.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prema fabričkim podacima karoserija je nešto duža, uža i viša, ali je zadržano identično međuosovinsko rastojanje. Spolja gledano, nismo primetili te razlike. Svakako je veliki auto, što je itekako očigledno u unutrašnjosti.

Prostranost kabine je, kao i do sada, najupečatljivija pozadi. Nije ni čudo što ga koriste kao ministarsku limuzinu.

U materijalu za novinare je navedeno da ima šest milimetara više mesta za glavu, tako da je komoditet zaista na nivou. Napred je povećan prostor za glavu za 11 milimetara, što će itekako značiti vrlo visokim vozačima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ipak, ono što još više privlači pažnju, osim prostranosti, je raskošni dizajn kabine.

Kao i kod novog Kodiaqa, kabina je obilnije tapacirana nego do sada, uključujući i komandnu tablu.

Njen dizajn je luksuzno minimalistički, bez fizičkih tastera. Generalno, ideja je slična kao kod velikog SUV modela, ali se dosta razlikuje primenom vertikalnih rebara, čiji je zadatak da prikriju ventilacione otvore, čineći neprekinutu površinu celom širinom table.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ovde nema pregrade za sitnice ispred suvozača kao kod Kodiaqa, ali su tu čuvena tri multifunkcionalna dugmeta presvučena brušenim aluminijumom.

Svako od njih na sebi ima displej dijagonale 32 milimetra na kome se prikazuje trenutna funkcija; pritiskom na levo i desno smenjuju se temperatura klime, ventilacija i grejanje sedišta, dok preko srednjeg dugmeta možete da pojačavate muziku, odaberete sportski ili neki drugi mod, kao i da podesite brzinu ventilacije i pravce izduvavanja vazduha ili da zumirate mapu navigacije.

U vožnji se ovaj sistem dobro pokazao jer je trenutna funkcija na displeju vrlo pregledna i lako se smenjuju pritiskanjem. Generalno, najčešće smo koristili prikaz temperature na levom i desnom, a srednje dugme je služilo za pojačavanje muzike.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ne možemo a da ne pomenemo materijale i boje unutrašnjosti. Osim tkanine, može da se poruči varijanta sa mikrofiber platnom sličnim alkantari, odnosno prevrnutoj koži.

Posebno je atraktivna perforisana koža boje konjaka, i to u kombinaciji sa drvenim lajsnama. Iako drvo nije pravo, ostavlja utisak prirodnog, pre svega zbog teksture, odnosno pora.

Ono se nalazi i u vratima, sa potpuno tapaciranom pregradom za flaše, što je prava retkost i kod premijum proizvođača.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pred sam polazak sa praškog aerodroma ka Karlovim Varima, ostaje nam još da podesimo idealnu poziciju za volanom. I ovde su čuvena ergonomska sedišta.

Potpuno su elektropodesiva, sa tri memorije položaja i za vozača i suvozača. Naravno, tu je i masaža, i to ne bilo kakva.

Taj zadatak preuzima deset vazdušnih jastuka koji tako dobro obavljaju posao da nema mnogo boljih sistema u auto-industriji.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Manuelnih menjača više nema u ponudi. U tom smislu još jedna velika novina kao na Kodiaqu je premeštanje ručice menjača iza volana.

Ionako je već duže vreme elektronska, pa je nova pozicija oslobodila dodatni prostor na centralnoj konzoli.

Na žalost, nema mogućnosti za istovremeno indukciono punjenje dva telefona kao kod Kodiaqa, koji odnosi pobedu u pogledu praktičnosti.

I ovde podloga punjača ima ventilaciju da se telefon ne pregreje, a snaga punjenja je 15 vati.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Odmah primećujemo još jednu novinu – Superb je po prvi put dobio hed-ap displej.

Nije navedena njegova dijagonala, ali može da kažemo da je jedan od najvećih.

Projektuje podatke o ograničenju i trenutnoj brzini, kao i sledeće skretanje ukoliko je navigacija aktivna.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Displej instrumenata dijagonale deset inča ima brojne mogućnosti personalizacije u smislu izgleda i podataka koji se prikazuju.

Dopalo nam se što je Škoda zadržala grafiku sa prikazom analognih instrumenata, ali i mape navigacije preko celog ekrana.

Što se tiče displeja multimedije, standardan je dijagonale deset inča, dok se 13“ doplaćuje i tada se dobija i fabrička navigacija.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Bežično "Android auto" i "Epl kar plej" povezivanje se podrazumevaju.

Sve to je gotovo identično kao na Kodiaqu. Kretanje kroz meni multimedije je intuitivno, sa dosta prečica do kojih se stiže prevlačenjem prsta sa vrha ekrana nadole ili s leve ivice udesno.

Zanimljivo je da su u uglu displeja i neke stalno vidljive prečice, na primer, za deaktivaciju start-stop sistema, recirkulaciju vazduha i uključivanje auto-hold funkcije.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Vreme je da isprobamo ponašanje automobila u vožnji. Izlazimo na auto-put i odmah primećujemo bolju zvučnu izolaciju.

Prednja bočna stakla su sada laminirana, odnosno imaju dva sloja stakla, sa folijom između njih. Ovo je još jedan detalj u nizu koji Škodu Superb približava premijum konkurentima.

Pogled na instrumente nam pokazuje da je autonomija skoro hiljadu kilometara! Ubrzo nailazimo na deonicu sa nešto lošijim asfaltom. Sada do punog izražaja dolazi veliki novitet MQB Evo mehaničke platforme, koji smo već testirali na novom Kodiaqu sa kojim Škoda Superb deli mehaniku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

To su amortizeri sa dvostrukim ventilom. Oni su deo DCC plus kontrole "šasije" sa mnogo većim opsegom tvrdoće ogibljenja u odnosu na dosadašnji sistem.

Komfort mod je glavni i u njemu auto meko neutrališe oštećenja kolovoza. Prebacujemo u sportski mod i sada je šasija daleko kruća.

To dovodi do podrhtavanja karoserije preko neravnina ali i do eliminacije plivanja, čime se drastično smanjuje naginjanje u krivinama i poboljšava upravljivost.

Zanimljivo je i to da ova dva podešavanja ogibljenja nisu ekstremna. U individualnom modu možete da podesite da auto bude još mekši nego u "komfortu" i još tvrđi nego u "sportu"!

Vozaču je na raspolaganju ukupno 15 različitih nivoa tvrdoće, a tu možete još da birate da li želite sportski ili ekonomični rad motora, jačinu servo asistencije, ekonomični rad "klime"…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Posle deonice auto-puta nailazimo na magistralu sa krivinama. Red je da isprobamo prednosti limuzine u odnosu na SUV.

I zaista, razlika u upravljivosti se itekako oseti, pogotovo ako vozite oštrije. Ograničenje od 90 na sat i krivine u brdskom području neće dovesti Superb do limita, ali su ovakvi uslovi više nego dovoljni da osetimo manje naginjanja i preciznije upravljanje u odnosu na SUV.

Ovo je i idealna prilika da namučimo 2,0 TDI sa 150 KS. Jasno je da nije sportska mašina, ali i te kako ume da iznenadi snagom koja će vas naterati da vrlo brzo popuštate sa pritiskom desnog stopala.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U "komfort" režimu rano menja brzine u cilju ekonomičnosti, pa je za žustrije performanse potrebno prebaciti menjač u "S" mod. Na kraju vožnje prosek potrošnje je bio 5,6 l/100 km.

Po dolasku na odredište imali smo prilike kratko da isprobamo i ostale verzije u lokalu.

Najslabiji benzinac je 1.5 TSI koji je dobio tehnologiju lakog hibrida i novu generaciju sistema za deaktivaciju cilindara.

Iako ima istu snagu kao osnovni dizelaš, nešto je žustriji na nižim obrtajima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Jači 2,0 TDI sa 193 KS i 2,0 TSI sa 265 KS zahvaljujući pogonu na sva četiri točka idealni su ako nameravate da vučete prikolicu.

Čak 100 posto obrtnog momenta (400 Nm) mogu da prebace na zadnju osovinu i do 85 odsto na samo jedan točak!

Ovo su prilično impresivni podaci za jednu limuzinu, pa i ne čudi što je vrlo čest izbor kupaca automobila premijum segmenta.

Pogotovo kada se tome doda luksuz najviših paketa opreme, uključujući i čuveni "Laurin & Klement", sa gotovo svom mogućom opremom kao standard.

Na struju 120 kilometara!

Plag-in hibridna verzija je već dostupna u novom Superbu ali samo u karavan verziji. U limuzini će se pojaviti tokom sledećih par meseci.

Za razliku od Kodiaqa koji samo na struju može da pređe 100 kilometara, Škoda Superb ima domet od 120 kilometara!

Plag-in hibridni pogon čine 1.5 TSI sa 150 KS i elektromotor ukupne snage sistema od 204 KS.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Maksimalna snaga punjenja na AC punjaču je 11 kW. Na njemu se baterija bruto kapaciteta 25,7 kWh puni za 2,5 sata. Velika prednost je to što je omogućeno punjenje i na brzim DC punjačima, iako tu koristi snagu od 50 kW. U ovoj varijanti baterija se puni za svega 25 minuta od 10 do 80 odsto.

Za razliku od ostalih verzija, plag-in hibrid (ima oznaku "iV") se isporučuje sa šestostepenim DSG menjačem i sa rezervoarom benzina od 45 litara.

Čak 28 "simpli klever" rešenja

Škoda je čuvena po svojim "simpli klever" (Simply Clever) rešenjima koja u velikoj meri olakšavaju boravak u automobilu i njegovo korišćenje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Osim kišobrana i strugača za led u poklopcu nalivnog grla rezervoara, tu su još silikonski poklopac koji se pretvara u levak posude za tečnost vetrobrana, specijalni džepovi za mobilni telefon u naslonima sedišta, držač za mobilne uređaje u zadnjem naslonu za ruke, kao i brojni dodaci u prtljažniku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ako ste u dilemi kako da ih koristite, u gepeku je QR kod koji će skeniranjem otvoriti video sa detaljnim uputstvom.

Uskoro će biti dostupno i dugme u meniju "uključi sve grejače". Jednim klikom upaliće se grejači sedišta, volana, "šoferke" i zadnjeg stakla.

Dopalo nam se i što je u kućištu unutrašnjeg retrovizora postavljen dodatni USB tip C priključak za povezivanje kamere.

Uskoro i ćaskanje sa veštačkom inteligencijom

Kao i ostale najnovije Škode, Superb ima glasovnog asistenta "Laura".

Ime je žensko, pa nam je bilo neobično što je glas koji pruža odgovore muški. Uskoro će dobiti i podršku veštačke inteligencije, pa će, osim raznih podešavanja koja su uveliko dostupna, moći da pruža i informacije nevezane za samo vozilo.

Koncertno ozvučenje

Standardno fabričko ozvučenje je veoma snažno i velikog frekventnog opsega sa izraženim basom.

Za one koji žele još više, može da se poruči Kanton (Canton) audio sistem sa 725 vati snage.

Ima 12 zvučnika plus centralni u samoj komandnoj tabli ispod vetrobrana, kao i sabvufer u rezervnom točku. Na "Laurin & Klement" opremi ovo ozvučenje je standard.

Nano-radarski senzor za bolju bezbednost

Superb je imao čast da bude prvi Škodin model koji je dobio nano-radarske senzore koji upozoravaju na opasnost u raskrsnici sa prepoznavanjem pešaka i biciklista uz automatsko kočenje ukoliko je potrebno.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Njihova uloga je da "paze" na vozila i sa zadnje strane, pa će vas upozoriti prilikom otvaranja vrata ili tokom prestrojavanja.

Sve to je upotpunjeno novim sistemima za sprečavanje sudara, koji su spremni da intervenišu upravljačem ukoliko vozač kasno odreaguje.

Kao i Kodiaq, Superb je dobio asistenciju za uparkiravanje prikolice unazad.

Ime staro 90 godina

Prva generacija Škode Superb u novijoj istoriji pojavila se 2001. godine. Međutim, ime je mnogo starije od tog datuma.

Bio je to naziv vrhunskog Škodinog modela još 1934. Za svoje vreme je bio izuzetno napredan auto, sa rednim šestocilindarskim motorom zapremine 2.5 litara i manuelnim četvorostepenim menjačem.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Umesto šasije imao je samonoseću karoseriju i hidraulične doboš kočnice. Električni sistem je bio na 12 umesto do tada uobičajenih 6 volti.

Ubrzo je dobio V8 motor zapremine 4.0 litra, a zatim su usledile i druge inovacije.

Škoda Superb: Specifikacije

Motor  1.5 TSI 2.0 TSI 4x4 2.0 TDI 2.0 TDI 4x4
Zapremina (ccm) 1498  1984  1968  1968 
Snaga (kW/KS) 110/150 195/265 110/150 142/193
Maks. o. moment (Nm) 250  400  360  400
Menjač  automatizovani, 7 stepeni
Dimenzije D/Š/V (mm)  4912/1849/1481
Međuos. rastojanje (mm)  2841
Klirens (mm) 138
Prtljažnik (l)  645/1795
Rezervoar (l) 66
Masa (kg) 1559-1713 1720-1856 1662-1815 1734-1884
Maks. brzina (km/h) 225 250  225  238
Ubrzanje 0-100 km/h (s)  9,2 5,6 9,2 7,5
Komb. potrošnja (l/100 km)  5,2-5,8 7,5-8,0 4,9-5,3  5,6-6,1
Emisija CO2 (g/km)  118-132 170-183  127-141  148-161

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: