Testovi 16

24.07.2024.

15:10

Test: Toyota Aygo X – maksimalni minimalizam

Po prvi put, Toyotin model A segmenta je krosover. Tako je Aygo dobio sufiks X, što se i te kako odražava na lakše provlačenje po gradu i parkiranje. Uz sve to je šampion niske potrošnje.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test: Toyota Aygo X – maksimalni minimalizam
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

Neobičan dizajn najmanje Toyote je definitivno privukao veliku pažnju, pogotovo novi krosover imidž, sa podignutim odstojanjem od tla.

Nije precizirano koliko je Aygo X podignut u odnosu na prethodnika, ali je sigurno da sada bez straha možete da se penjete i na vrlo visoke ivičnjake.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Test primerak je u najvišem paketu opreme, sa zelenom "kardamon" bojom i narandžastim kontrastnim detaljima, kojih ima i spolja i unutra.

Ono što odmah pada u oči su točkovi velikog prečnika za ovako mali auto, pogotovo što imaju prilično uske gume, dimenzija 175/60 R18.

Osim što nema straha od visokih ivičnjaka, možemo da pretpostavimo da će Aygo X biti sjajan i po snegu, što zbog uskih guma, što zbog manje šanse da "nasedne" na sneg.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Kao i do sada, Aygo X je auto A segmenta. U skladu sa klasom kojom pripada, ima kompaktne dimenzije, kao i specifičnu jednostavnost u pogledu opremanja enterijera.

Baš kao i većina konkurenata, tapacirung u vratima nije preko cele površine, već je ostavljen da bude vidljiv lim ispod ivice prozora.

Takođe, zadnja stakla nemaju mogućnost spuštanja i podizanja, već su to "leptir" stakla. Ne radi se samo o uštedi, već i o opštem trendu u klasi.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ovde sada dolazimo do pitanja zašto bi iko kupio auto dug 3,7 metara sa minimalno tapaciranim površinama i motorom od 72 KS u koji mogu da se smeste maksimalno četiri odrasle osobe?

Odgovor je jednostavan: automobile A segmenta kupuju oni kojima je takav auto potreban.

Takvih kupaca je mnogo, pogotovo u zapadnim zemljama. Njima znači to što se izuzetno lako parkira, što su troškovi održavanja i potrošnja goriva minimalni, a nije zanemarljiva činjenica da klasa malih gradskih automobila najsporije gubi vrednost.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Toyota se potrudila da Aygo X zadrži sve najbolje karakteristike A segmenta, ali i da ga unapredi bezbednosnim i multimedijalnim sistemima sa daleko većih i skupljih automobila.

Za početak, automatsko kočenje i adaptivni tempomat su sastavni deo svakog, pa i osnovnog paket opreme.

Reč je o najnovijoj generaciji koja prepoznaje pešake i bicikliste i to ne samo na pravcu, već i u raskrsnici.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Standard su automatska duga svetla, kao i kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova.

Naravno, tu je i šest vazdušnih jastuka.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Najjeftiniji Aygo X na spisku standardne opreme ima još elektropodesive retrovizore, multimediju dijagonale sedam inča sa Apple Car Play i Android Auto povezivanjem, DAB prijemnik, kameru za vožnju unazad, kožu na volanu i ručici menjača, senzor za svetla…

Kada smo već kod najjeftinije verzije, treba reći da ona košta 16.890 evra.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pravo je iznenađenje koliko mesta ima u automobilu dugom svega 3,7 metara.

Napred se sedi prilično udobno, mada bi visokim putnicima mogla da zasmetaju kratka sedišta.

Nožne komande su nešto bliže nego kod većih automobila, a volan nema mogućnost podešavanja po dubini, već samo po visini.

Osobama prosečne visine ništa od ovoga ne smeta. Štaviše, manje iskusnima će osećaj sigurnosti uliti to što je ručica menjača tik uz butinu.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pozadi je napravljen najveći kompromis. Nije nam predstavljalo problem to što je knap za kolena, s obzirom da će odrasle osobe zadnje sedište koristiti uglavnom za kratke relacije.

Očekivali smo uspravniji naslon, ali nas je auto prijatno iznenadio.

Čak i za glavu ima slobodnog mesta, i to neka dva prsta.

Ono što nam je predstavljalo najveći problem je činjenica da se vrata ne otvaraju široko, već je potrebno malo izvijanja da bi se ušlo i izašlo sa zadnjih sedišta.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prtljažnik je veći nego do sada. Ima 231 litar korisne zapremine.

Ispod njegovog poda je u našem slučaju sabvufer JBL ozvučenja, dok po potrebi može da se smesti rezervni točak punih dimenzija.

Naravno, ako vam treba više mesta u prtljažniku, uvek možete da oborite naslon zadnjih sedišta, koji je deljiv u odnosu 50:50.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Možda u pogledu prostranosti nije šampion klase, ali po tehnologiji svakako jeste. Toyota je za pogon primenila naizgled poznato rešenje.

Ali, samo na prvi pogled. Novi Aygo X ju ponudi ima samo jedan motor.

To je trocilindarski atmosferski benzinac sa 72 konjske snage, zapremine 998 kubika.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ima neobičnu kombinaciju dvostrukih dizni; jedan komplet ima klasično multipoint ubrizgavanje benzina a drugi direktno, sa pumpom visokog pritiska.

Iako nije elektrifikovan, postignuta je neverovatno niska potrošnja benzina. Istina, po današnjim merilima nije brz auto, ali vas svakako neće razočarati ako vam je potreban štedljiv, pouzdan i jeftin auto za održavanje.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Aygo X priznaje dva načina vožnje; prvi je sa vožnjom na vrhu gasa i ranim menjanjem brzina, a drugi je vožnja punim gasom, uglavnom drugim i trećim stepenom prenosa.

Prvi dovodi do prosečnih 4,6 l/100 km gradske vožnje, a drugi omogućava vrlo lepa ubrzanja sa kojima nikako ne možete reći da je spor, bar ne do osamdesetak na sat.

Na vozaču je da bira…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Motor inače proizvodi tipične vibracije za trocilindarsku mašinu. Ako ga vozite po prvom principu, skoro da ga uopšte nećete čuti.

Pogotovo ne uz fenomenalno JBL ozvučenje, koje zaista vredi svaku paru.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ručica menjača je precizna, sa kratkim hodovima. Više od pet brzina mu i ne treba, jer za duže prenosne odnose jednostavno nema dovoljno snage.

To je posebno očigledno na auto-putu; idealna putna brzina je do nekih 130, maksimalno 140 km/h. Sve preko toga već dovodi do povećane potrošnje, a za ubrzanja je potrebno strpljenje.

Naravno, to ne znači da ne možete na duže staze, jer pri 130 km/h Aygo X troši do sedam litara.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Veliku pomoć pruža ne samo adaptivni tempomat, već i sistem za prevenciju nenamernog napuštanja saobraćajne trake.

Izuzetno je stabilan na pravcu za ovako mali auto, a neće vas razočarati ni vrlo efikasne kočnice.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ipak, grad je najprirodnije okruženje za Aygo X. Testirali smo ga u svim režimima; bez obzira na stani-kreni vožnju i povremeno korišćenje klima-uređaja, potrošnja nije prelazila 5,2 l/100 km.

Zaista, ukoliko ste strpljivi sa čestim baratanjem ručicom menjača, lako možete da postignete prosek od 4,7 l/100 km, pa i niže ako baš pazite.

Pritom, vožnja "na vrhu gasa" uopšte nije spora, već tečno prati saobraćaj.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Stiskanje i viši obrtaji su potrebni samo ako baš žurite.

"Klima" se već oseća na ubrzanjima, pa je potrebno da se nagazi.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Da ne bude zabune, Aygo X nije spor auto i ne izaziva frustraciju vozača u smislu da ne može da ubrza kada je to potrebno.

Naprotiv, dovoljno je vratiti u drugu i stisnuti gas.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nikada nismo morali da ga zavrtimo do crvenog polja, a maksimum postiže na visokih 6000 obrtaja. Štaviše, vožnja je bila pravo zadovoljstvo.

U svakom slučaju, Aygo X pruža mnogo više nego što se od njega očekuje.

Automatik dostupan uz sve pakete opreme

Ukoliko niste ljubitelj ručnog menjanja brzina, uz doplatu od 1.100 evra možete da poručite "multidrajv S" CVT menjač.

Dostupan je uz sve pakete opreme.

Bez brige sa gumama

Aygo X ima prilično retku dimenziju pneumatika. Niži paketi imaju gume 175/65 R17, a viši 175/60 R18.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ne brinite zbog toga; u Toyoti su nam potvrdili da su letnje i zimske gume u svakom trenutku dostupne u mreži ovlašćenih servisa.

Navigacija u "klaudu"

U zavisnosti od opreme, Aygo X se isporučuje sa nekoliko različitih dimenzija multimedijalnog displeja.

Čak i osnovna verzija ima Apple Car Play i Android auto povezivanje, što znači da možete da koristite navigaciju sa telefona.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ipak, ukoliko želite pun komfor, tu je devetoinčni displej sa "klaud" navigacijom. Auto je stalno povezan na internet preko sopstvene konekcije (prve četiri godine gratis) i na taj način dobija uživo podatke o saobraćaju, kao Waze apkikacija.

Na primer, upozorava vas ne samo na gužvu u saobraćaju sa ponudom za preusmerenje, već i na opasnosti na putu kao što su sudari, magla, oštećenja kolovoza i policijski radar. Sve ovo možete i sami da prijavite kako biste upozorili druge vozače.

Vrhunsko ozvučenje

Među doplatama je i sjajno JBL ozvučenje sa pojačalom snage 300 vati.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Košta 500 evra ali vredi svaku paru, s obzirom da ima veliki frekventni opseg i dubok bas zahvaljujući sabvuferu prečnika 200 mm smeštenom u prostoru rezervnog točka.

Toyota Aygo X:Specifikacije

Motor: 3 cil, zapremina 998 ccm, snaga 53 kW (72 KS) pri 6000 o/min, maks. o. moment 93 Nm pri 4400 o/min, menjač manuelni, 5 stepeni

Dimenzije: D/Š/V 3700/1740/1525 mm, međuos. rastojanje 2430 mm, prtljažnik 231/829 l, rezervoar 35 l, masa 940 kg, pneumatici 175/60 R18

Performanse: maks. brzina 158 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 14,9 s, prosečna potrošnja 4,7-5,0 l/100 km, emisija CO2 107-114 g/km (WLTP)

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: