Testovi 26

28.06.2024.

9:45

Prva vožnja: Škoda Kodiaq – zasluženi prestiž

Druga generacija najvećeg Škodinog SUV modela ozbiljno zalazi u premijum segment po mnogim parametrima. U to smo se lično uverili u Španiji na test vožnji.

Izvor: Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prva vožnja: Škoda Kodiaq – zasluženi prestiž
Auto magazin/Aleksandar Bursać

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin
Kosta Brava, Španija
Od specijalnog izveštača Aleksandra Bursaća

Dok mnogi premijum proizvođači popuštaju sa kvalitetom materijala u najnovijim modelima, Škoda ih ozbiljno unapređuje.

Druga generacija Kodiaqa izgleda vrlo raskošno i to je onaj najvažniji utisak koji auto ostavlja već na prvi pogled.

To nam je bilo jasno još jesenas u Berlinu gde smo prisustvovali prvom otkrivanju najvećeg SUV modela češkog proizvođača. Sada smo dobili priliku da prisustvujemo ekskluzivnim test vožnjama u Kosta Brava regionu Španije i da se detaljnije upoznamo sa novim modelom.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na aerodromu u Barseloni nas je dočekao veliki broj primeraka Kodiaqa. Škoda je sada među retkim proizvođačima koji na međunarodnim test vožnjama novinarima omogućavaju da isprobaju gotovo sve verzije motora i opreme.

Na raspolaganju su nam dizelaši, benzinci i plag-in hibridi. Izbor je donekle olakšan činjenicom da će se 2.0 TSI tek pojaviti. Standardno će se isporučivati sa 4x4 pogonom, kao i najsnažniji 2.0 TDI sa 193 konjske snage.

Što se tiče menjača, ni tu više nema brige. DSG je postao standard na svim motorima.

Manuelaca definitivno više nema iz brojnih razloga, što zbog bezbednosnih sistema koji su efikasniji sa automatikom, što zbog efikasnosti samog motora pa i nižih emisija izduvnih gasova. Na kraju krajeva, sve je manje kupaca koji žele sami da menjaju brzine.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

S obzirom da smo mi u Srbiji i dalje najviše vezani za dizelaše, biramo baš ovaj motor i to u jačoj verziji sa pogonom na sva četiri točka.

Test primerak je bukvalno u "fulu", sa svim mogućim i nemogućim dodacima. Za početak, tu je ekskluzivni kožni enterijer boje konjaka.

Ključ stavljamo u džep, ali primećujemo dodatni privezak u vidu daljinske aktivacije "vebasta".

Namerno je zadržan u fizičkoj formi za tradicionalne kupce koji bi radije da pritisnu pravo dugme nego da ulaze u aplikaciju.

Naravno, kompletna komunikacija sa autom je moguća preko mobilne aplikacije, sa raznim podešavanjima, pretprogramiranjima i ostalim uslugama koje Škoda nudi.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Količina tapacirunga je zaista impozantna, a posebnu pažnju privlači atraktivni isprepletani štep na komandnoj tabli i na rukohvatima u vratima, koji su potpunosti presvučeni mekim materijalima sa kožnom teksturom.

Naravno, pregrade za flaše su tapacirane, što postaje sve ređe i među premijum modelima viših klasa.

Tu su i "simpli klever" elementi poput male zatvorene pregrade za otpatke koja se lako uklanja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Ambijentalno osvetljenje u vratima sada ima i bezbednosnu funkciju. Čim povučete kvaku sa unutrašnje strane, boja LED lajsne se menja u crvenu kako bi vas opomenula na automobile koji prolaze.

Luksuzni tapacirung je i na centralnoj konzoli, kojom dominira elegancija tri nova multifunkcionalna dugmeta.

Škoda je ovim rešenjem smanjila broj tastera, pa je unutrašnjost još elegantnija.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Detaljne komande "klime" su u meniju na ogromnom displeju multimedije, dok se na levom i desnom okruglom dugmetu podešava temperatura, grejanje ili ventilacija sedišta.

Preko središnjeg dugmeta možete da pojačavate muziku, promenite mod vožnje, kao i da menjate brzinu ventilatora "klime" i pravce izduvavanja vazduha, pa čak i da zumirate mapu navigacije.

Svaka od ovih funkcija se bira pritiskom dugmeta, a trenutni režim rada se prikazuje na malim displejima dijagonale 32 mm.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Naravno, tu su i veliki displeji, s tim da je multimedija standardno dijagonale 10 inča, a kao opcija se nudi veliki od 13 inča kakav je na test automobilima.

Inače, sam meni se prolazi vrlo intuitivno, bez ikakvih komplikacija.

Velika novina je premeštanje ručice menjača na volan, kao i kod drugih najnovijih modela VW grupacije.

To je oslobodilo prostor na centralnoj konzoli i omogućilo zaista mnogo pregrada.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Na primer, sada mogu dva telefona da se pune indukciono snagom od 15 vati, a ugrađena je i opcija ventilacije kako bi se izbeglo pregrevanje baterije.

USB-C utičnice obezbeđuju punjenje od 45 vati. Tu je čak i mali brisač prašine sa displeja…

Veliko iznenađenje su sedišta. Ne samo što su podesiva na struju sa tri memorije i za vozača i za suvozača, već opciono imaju i masažu u kojoj smo i te kako uživali.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Prostranost je za mnoge prioritet i po tom pitanju Kodiaq je atraktivniji nego ikad.

Mnogi ga porede sa velikim premijum SUV modelima u odnosu na koje na papiru ima nešto manju širinu, ali suštinski nudi praktičniju kabinu, sa zaista mnogo prostora.

Kao i do sada, ima opciju sa sedam sedišta, koja je dostupna uz sve motore osim plag-in hibrida.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

U odnosu na prethodnika, duži je je 61 mm. Povećanje kabine najviše će osetiti putnici u trećem redu sedišta, sa 15 mm više mesta za glavu.

U varijanti sa standardnih pet sedišta, povećan je prtljažnik i to za 75 litara. Sada može da se pohvali sa čak 910 litara korisne zapremine, naravno, bez obaranja zadnjih naslona.

Verzija sa sedam sedišta ima 340 litara, 70 više nego pre i ukupno 845 litara kada je treći red oboren (80 litara više nego ranije).

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Vozili smo i plag in-hibrid, o čijim utiscima iz vožnje ćemo nešto kasnije. On ima za nijansu manji gepek, sa nešto drugačijim rasporedom pregrada u bokovima.

Svaki primerak je imao i praktične pregrade koje se čičak trakom lepe za pod gepeka i oblikuju po želji korisnika kako bi se sprečilo kotrljanje predmeta u vožnji.

Čuvene zakačaljke za kese i torbe se lako uvlače da ne smetaju kada nisu u upotrebi. Postavljene su po dve sa svake strane.

U dnu gepeka je rezervni točak sa sve sabvuferom brendiranog Canton ozvučenja, velikog frekventnog opsega sa izraženim basom.

Škoda inače ima kvalitetno standardno ozvučenje, ali ova doplata je za svaku preporuku.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

S obzirom da su nam na raspolaganju skoro sve verzije motora, test vožnju započinjemo 2.0 TDI mašinom od 193 KS sa pogonom na sva četiri točka.

Odmah se primeti da ima manje vibracija nego ranije. Unapređena je i zvučna izolacija, između ostalog, postavljanjem laminiranih duplih bočnih stakala, što je još jedan u nizu luksuznih elemenata.

Za manje buke zaslužna je i bolja aerodinamika, sa koeficijentom spuštenim na svega 0,282 Cd.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pred očima nam je veliki hed-ap displej, koji dosta pomaže u vožnji s obzirom da dobro prikazuje sledeća skretanja navigacije.

Već prilikom prvih neravnina osećamo još jednu veliku novinu – "DCC+" sistem ogibljenja koje ima amortizere sa dvostrukim ventilima.

Možete da podesite njihovu tvrdoću u meniju, tako da se u najmekšoj varijanti ponašaju ne baš kao da imate vazdušno ogibljenje, ali je vrlo slično Citroenovim progresivnim vazdušnim jastucima.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

To znači da preko dužih neravnina Kodiaq nežno zapliva i umiri karoseriju bez poskakivanja putnika u sedištima.

Zapravo, svaki režim vožnje ima svoju predefinisanu tvrdoću. Možete i sami da odaberete jedan od ukupno 15 nivoa u individualnom modu, uključujući težinu servo asistencije volana, odziv motora…

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Nismo stigli da se bavimo potrošnjom, ali možemo da kažemo da je najsnažniji TDI dovoljno snažan i za zahtevnije vozače, pogotovo ako imate nameru da vučete prikolicu.

U tome će vam pomoći kuka koja se izvlači i uvlači na dugme, kao i asistencija prilikom parkiranja.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Posle dizelaša, sedamo u 1.5 TSI. Dobio je tehnologiju lakog hibrida od 48 volti, sa starter-generatorom povezanim kaišem.

Ne samo što se motor pali bešumno, već se u vožnji gasi čim pustite gas, omogućavajući da se na otvorenom što više koristi kinetička energija.

Unapređeni 1.5 TSI pripada novoj "EA 211 evo2" generaciji motora, sa Milerovim ciklusom. I dalje ima istu snagu od 150 "konja", s tim što mu u ubrzanjima pomaže starter-generator.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

To se oseća na elastičnosti, istovremeno omogućavajući prilično nisku potrošnju za jednog benzinca.

Na otvorenom, putni računar pokazuje i manje od pet litara pri konstantnim brzinama, u čemu svakako učestvuje i najnovija generacija sistema za deaktivaciju cilindara kada se ne zahteva velika snaga.

U Škodi kažu da će se 2.0 TSI pojaviti nešto kasnije, a do tada će najsnažniju verziju predstavljati plag-in hibrid.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Zvanična oznaka ovog modela je Kodiaq iV. Nestrpljivi smo da isprobamo i ovu verziju na kratkim vožnjama oko hotela u kom smo smešteni.

Zanimalo nas je kako vuče samo na struju i kako se ponaša pri zahtevanju pune snage sistema od ukupno 204 KS.

Pre svega, interesantno je da nema mnogo podešavanja vezanih za struju u meniju. Možete da odredite do kog procenta će se puniti baterija, kao i da ograničite struju punjenja da ne biste spalili instalacije u starijoj garaži.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Glavni režim je električni, odnosno, prvo će se koristiti struja iz baterije. Možete i odmah da odaberete hibridni režim kada se ponaša kao klasičan hibrid, čime ćete prištedeti veći deo struje za kasnije.

Moramo da priznamo da smo pozitivno iznenađeni ubrzanjima elektromotora od 116 "konja", s obzirom da je Kodiaq plag-in hibrid težak dve tone.

Omogućava čak i žustriju vožnju po gradu, sve do nekih 80 km/h. Pritom, prosečna potrošnja je bila svega 11,5 kWh/100 km, što je još jedno prijatno iznenađenje.

Kada aktivirate kik-daun funkciju, pali se i benzinac, pa svih 204 KS Kodiaq iz stanja mirovanja do stotke poteraju za 8,4 sekunde.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Svakako, suština plag-in hibrida je autonomija od oko 100 kilometara. To je ogroman napredak u odnosu na jučerašnje plag-in hibride koji su omogućavali oko 50 kilometara.

U praksi, to je bilo oko 30, pogotovo po vrlo hladnom vremenu. Međutim, tehnologija toliko napreduje, da se za šest meseci događaju velike promene.

Tako je Kodiaq postao jedan od prvih zaista upotrebljivih plag-in hibrida. Naime, kolege koje su vozile plag-in hibrid od aerodroma do odredišta, zaista su uspele da pređu 100 kilometara samo na struju.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Pri svemu tome, postao je jedan od prvih plag-in hibrida koji mogu da se pune na DC punjaču snagom do 50 kW.

To znači da se baterija od 10 do 80 posto puni za svega 25 minuta, dok je na AC punjaču od 11 kW potrebno oko dva i po sata.

Inače, ovo je jedina verzija koja ima šestostepeni DSG menjač, koji sve vreme menja brzine i u električnom modu.

Nešto mu je manji gepek, ali sa i dalje ogromnih 745 litara.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Zaista ne preterujemo kada kažemo da je Škoda po mnogim parametrima stala rame uz rame sa premijum proizvođačima.

Možda nema uzdužno postavljen šestocilindarski motor sa primarno zadnjim pogonom, ali je se ne bi postideli ni vrlo bogati kupci.

Svesni smo da smo vozili najbolje opremljene verzije, među kojima je, osim kože boje konjaka, svetlo siva dizajnerska varijanta presvlaka u kombinaciji alkantare, kože i vune.

Ako se odličite za crnu kožu, dobićete luksuzni štep sive boje.

Bez obzira na to, ponuda prostora i tehnologije je nešto što Kodiaq čini prilično jedinstvenim, a pogotovo u pogledu odnosa dobijenog i uloženog. U Srbiji će se pojaviti u salonima već na leto.

Pametna rešenja

Kodiaq je auto koji u svojoj klasi omogućava najbolji mogući komfor za putnike u drugom redu sedišta.

Obilje prostora na sve strane upotpunjeno je trećom zonom "klime" i novom "simpli klever" konzolom koja se lako uklanja. Nedavno je počela da se ugrađuje u najnovije Škode.

Ima veliki prostor za sitnice i fleksibilne držače za piće.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za mobilne telefone pozadi pobrinuli su se posebni džepovi unutar velikih džepova u naslonu sedišta, a test primerci su imali i dodatnu opremu u vidu još praktičnijih držača za telefone pričvršćenih za nosače naslona za glavu.

Imaju idealnu poziciju jer kada u njih stavite mobilni uređaj, displej vam je tačno u ravni sa očima, što je prava stvar kada treba prekratiti duga putovanja.

Velika panorama

Panoramski krov zauzima veliku površinu. Otvara se prednja polovina i to sasvim solidno, više nego kod drugih sličnih konstrukcija.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Još jedan premijum detalj su tasteri krova i roletne kapacitivne tehnologije.

Sve što je potrebno je da kliznete prstom po njima, i akcija počinje.

Premijum masaža

Kodiaq može da se pohvali AGR anatomskim sedištima koja uz doplatu mogu da imaju masažnu funkciju leđnog dela.

I kod masažera u automobilima ima nekoliko nivoa kvaliteta, a Kodiaq je dobio efikasniju varijantu sa deset jastučića i osam programa.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Za razliku od nekih konkurenata, ovde se masaža ne svodi samo na gurkanje, već ima zaista dobar intenzitet, kao u top modelima VW grupacije.

Naravno, tu je lumbalna podrška podesiva po visini, kao i potpuno električno podešavanje sedišta sa memorijom i za vozača i za suvozača.

Kuka na dugme

Sada već i manji modeli kao što su Scala i Kamiq imaju ovu funkciju, ali svakako u velikoj meri olakšava život. Kodiaq ima taster u gepeku kojim se oslobađa kuka.

Auto magazin/Aleksandar Bursać

Sve što treba da uradite je da je laganim potezom ruke zabravite. Isto tako, kada želite da je uvučete, ponovo kliknete na dugme čime se oslobađa, i lagano je rukom vratite u horizontalni položaj ispod branika.

Specifikacije:

Škoda Kodiaq

2.0 TDI

2.0 TDI 4x4

1.5 TSI mHEV

Zapremina (ccm)

1968

1968

1498

Snaga (kW/KS)

110/150

142/193

110/150

Maks. o. moment (Nm)

360

400

250

Menjač

DSG, 7 stepeni

Dimenzije D/Š/V (mm)

4758/1864/1659

Međuos. rastojanje (mm)

2791

Klirens (mm)

189

187

189

Prtljažnik (l)

340 (7 sedišta) / 910 / 2105

Rezervoar (l)

55

58

55

Masa (kg)

1730-1933

1798-2000

1661-1819

Maks. brzina (km/h)

205

220

207

Ubrzanje 0-100 km/h (s)

9,6

7,8

9,7

Komb. potrošnja (l/100 km)

5,3-5,9

6,0-6,6

5,9-6,6

Emisija CO2 (kg)

138-155

157-174

135-151

Škoda Kodiaq iV

1.5 TSI PHEV

Zapremina (ccm)

1498

Snaga SUS motora (kW/KS)

110/150

Maks. o. moment SUS (Nm)

250

Snaga el. motora (kW/KS)

85/116

Maks. o. moment el.m. (Nm)

330

Maks. snaga sistema (kW/KS)

150/204

Maks. o. moment sistema (Nm)

350

Menjač

DSG, 6 stepeni

Kapacitet baterije (kWh)

25,7

Vreme punjenja AC 11 kW

2,5 sata

Vreme punjenja DC 50 kW

25 min

Dimenzije D/Š/V (mm)

4758/1864/1656

Međuos. rastojanje (mm)

2791

Klirens (mm) 

189

Prtljažnik (l)

745/1945

Rezervoar (l)

45

Masa (kg)

1913-2084

Maks. brzina (km/h)

210

Ubrzanje 0-100 km/h (s)

8,4

Podeli:

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: