Automobili

Četvrtak, 03.10.2019.

13:48

Kako je BMW-ov najmanji model pre pola veka korišćen za beg iz Istočnog Berlina? VIDEO

Tokom 1964. godine uz pomoć BMW Isette iz Istočne Nemačke prebeglo je ukupno devetoro ljudi.

Izvor: B92

Kako je BMW-ov najmanji model pre pola veka korišćen za beg iz Istočnog Berlina? VIDEO
Foto: BMW

Isetta je najmanji i verovatno najneobičniji automobil koji je nosio amblem BMW-a u istoriji te bavarske kompanije.

Ovaj model dizajniran u Italiji, proizvodio se između 1955. i 1962. po licenci u nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku gde ju je izrađivao BMW koji je tada bio daleko od reputacije premijum proizvođača koju ima danas.

Sa fabričkih traka sišlo je ukupno oko 160.000 Isetta u koje su, uz malo gimnasticiranja, mogla jedva da se smeste dva putnika.
Foto: BMW
Ipak, malo je poznato da je Isetta odigrala značajnu ulogu u krijumčarenju ljudi koji su pre pola veka – u vreme Hladnog rata – želeli da prebegnu iz Istočne u Zapadnu Nemačku.

Klaus-Günter Jacobi, koji je nekoliko godina ranije i sam napustio Istočni Berlin, došao je 1964. na ideju da u Isetti prokrijumčari prijatelja Manfreda Kostera na drugu strane Berlinskog zida.

Smatrao je da će jedan tako mali automobil biti manje sumnjiv stražarima iz Istočne Nemačke prilikom prelaska granice, jer u njega jedva mogu da se smeste dva odrasla putnika, a prtljažnik praktično i ne postoji.
Foto: BMW
Jacobi je izvršio određene modifikacije kako bi oslobodio prostor pored motora u koji će sakriti svog prijatelja. U tu svrhu, uklonio je filter za vazduh, rezervni točak i sistem za grejanje kabine.

Takođe, zamenio je standardni rezervoar za gorivo od 13 litara manjim, zapremine svega 2 litra. Tako pripremljenom Isettom odvezao se u Istočni Berlin po Kostera, da bi 23. maja 1964. nešto pre ponoći uspeo da pređe granicu sa skrivenim prijateljem i vrati se nazad u Zapadnu Nemačku.

Nakon ovog podviga, na drugu stranu Berlinskog zida na isti način je prokrijumčareno još osam stanovnika Istočne Nemačke.

Isetta koju je vozio Jacobi danas je izložena u Muzeju Berlinskog zida, a u znak sećanja na ovaj događaj BMW je snimio kratki film o njihovom bekstvu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: