Polovnjak 31

17.09.2024.

17:55

Kupila polovan auto, pa saznala da je kilometraža vraćena za 100.000 km

Kako da izbegnete da se to i vama desi.

Izvor: B92.net

Kupila polovan auto, pa saznala da je kilometraža vraćena za 100.000 km
Shutterstock/Istvan Csak

Podeli:

Iako je srpsko tržište puno automobila sa štelovanim meračem kilometara, neki vlasnici čak i ne znaju da je kilometraža na njihovom vozilu korigovana.

Upravo se to nedavno dogodilo jednoj Beograđanki koja je kupila auto, a kasnije otkrila da je stvarna kilometraža potpuno drugačija, upozorava carVertical.

Kako utvrditi da li je merač kilometara falsifikovan?

Mala kilometraža može ukazivati na falsifikovane vrednosti brojača kilometara.

Pomenuta žena postala vlasnica automobila sa 176.000 kilometara na meraču. Sat vremena kasnije je pronašla urednu servisnu knjižicu sa više datuma servisa, pri čemu je poslednji rađen na 274.000 kilometara.

Kontaktirala je kompaniju od koje je kupila auto, ali tada više ništa nije moglo da se uradi.

Shutterstock/Wellnhofer Designs

Prosečna godišnja pređena kilometraža automobila u Srbiji koje proverava carVertical iznosi 20.028 kilometara.

Za 5 godina, takav automobil bi mogao preći preko 100.000 kilometara. Ako je kilometraža polovnog automobila mala, moguće je da je prodavac manipulisao brojačem kako bi prodao vozilo po većoj ceni.

"Automobili sa malom kilometražom su veoma traženi na sekundarnom tržištu vozila. Međutim, preporučljivo je ne žuriti sa kupovinom takvog vozila i proveriti njegovu istoriju kilometraže. Nepošteni prodavci šteluju kilometražu kako kod starijih, tako i kod novijih automobila", kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile iz kompanije carVertical.

Prema podacima kojima raspolaže ta kompanija, procenat vozila sa falsifikovanom kilometražom na platformi u Srbiji tokom prve polovine 2024. godine iznosio je 4,1%, što ukazuje da na sekundarnom tržištu vozila još uvek nema dovoljno transparentnosti.

Istrošeni delovi su razlog za sumnju

Automobil sa velikom kilometražom obično ima i veoma dotrajale delove. Škripa kočnica, zveckanje zamajca ili kvačilo koje se teško pritiska mogu ukazivati da je vozilo prešlo više nego što je navedeno u oglasu. Naravno, mnogo toga zavisi od načina na koji vlasnik vozi i održava automobil.

Shutterstock/Nikola Fific

Pri biranju polovnog automobila, preporučljivo je obratiti pažnju na uslove u kojima je korišćen. Ako se vozilo kretalo uglavnom po planinskim predelima, njegovo kvačilo, kočnice i motor će biti znatno istrošeni.

Uvezeni automobili često imaju štelovanu kilometražu

Sve popularnije usluge za proveru istorije vozila omogućavaju kupcima i prodavcima automobila da lako provere istoriju bilo kog automobila. Često se nakon analize istorije vozila neki vlasnici iznenade kada saznaju da je njihov automobil uvezen iz inostranstva, da je bio znatno oštećen ili da ima falsifikovanu kilometražu.

"Iako zahvaljujući uvozu kupci imaju veći izbor polovnih automobila, vozila uvezena iz inostranstva nisu uvek u dobrom stanju. Mogućnost štelovane kilometraže je 3 puta veća kod uvezenih automobila, tako da provera istorije automobila smanjuje šansu od prevare", kaže Buzelis.

Automobil sa falsifikovanim meračem kilometara se češće kvari

Česti kvarovi takođe mogu ukazivati na izmenjen čitač kilometara. Ako prodavac tvrdi da je automobil prešao 100.000 kilometara, a stvarna kilometraža je dvostruko veća, neke komponente će biti znatno istrošene.

Kupovina takvog automobila može dovesti do trošenja velike količine novca na popravke i poteškoća u planiranju njegovog održavanja.

Shutterstock/CatwalkPhotos

Prema rečima Matasa Buzelisa, ponekad je isplativije prodati automobil sa izmenjenim čitačem kilometara i kupiti drugo vozilo nego stalno popravljati staro.

Loše stanje unutrašnjosti – prvi znak da je automobil više prešao

Izgled automobila može da pruži dobru naznaku o njegovoj pravoj kilometraži. Što se automobil češće koristi, to je veća verovatnoća da će mu enterijer biti istrošen.

Pohabani volan, ručica menjača i pedale obično ukazuju na to da je automobil prešao desetine hiljada kilometara. Loše stanje sedišta takođe može da ukaže na intenzivno korišćenje vozila.

Shutterstock/Hadrian

Međutim, prodavci u nekim slučajevima zamenjuju pohabane unutrašnje delove kako bi automobil bolje izgledao.

To može dovesti u zabludu potencijalne kupce i podstaći ih da kupe takav automobil bez provere njegovog stanja na servisu.

Podeli:

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: