Garaža 0

14.10.2024.

9:35

Kako zaštititi lak na automobilu: 5 načina da sačuvate farbu

Treba raditi na prevenciji.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Kako zaštititi lak na automobilu: 5 načina da sačuvate farbu
Shutterstock/tommaso79

Podeli:

Mnogo toga negativno utiče na lak našeg automobila. UV zračenje sunca, zalepljeni insekti, "sokovi" sa drveća, ptičji izmet, kamenčići sa puta, nepravilno pranje...

Vremenom lak izgubi sjaj (matira), pojave se "paukove mreže", tj. veoma plitke, gotovo nevidljive ogrebotine, ali i ozbiljnije ogrebotine...

Da bismo što više odložili "lečenje", odnosno poliranje ili farbanje/lakiranje, na vreme treba raditi na prevenciji, piše sajt Polovni automobili.

Istina, neki od načina zaštite laka mogu da budu veoma skupi, toliko da se uglavnom isplate vlasnicima skupljih automobila ili onih koji imaju neku egzotičnu boju.

1. Redovno i pravilno pranje

Važno je da auto peremo i redovno i pravilno.

  • Redovno - da ne bismo dozvolili raznim nečistoćama i agresivnim supstancama da utiču na lak.
  • Pravilno - da ne bismo napravili više štete nego koristi.

Što su nečistoće duže na laku, to ih je uglavnom teže ukloniti, naročito leti kada ima mnogo insekata, kada sve i svašta pada i curi sa drveća, a sunce zatim to dobro "zapeče".

Ptičji izmet uklanjajte bukvalno odmah - veoma je agresivan. Kada je zima u pitanju, pored soli i prljave vode sa puta, tu su i razne čestice u (veoma) zagađenom vazduhu koje se vremenom talože na laku i polako ali sigurno izazivaju njegovo matiranje.

Veća šteta od koristi prilikom pranja može da se napravi na više načina - od skidanja blata krpom ili sunđerom koje ispiramo u lavoru, do uklanjanja sasušenih insekata agresivnim sredstvima.

Savete za pranje možete da nađete u tekstu:  Kako pravilno oprati auto? 

2. Voskiranje

Nanošenje voska na lak ima višestruku zaštitnu ulogu. Štiti od sunčevih UV zraka, od ptičjeg izmeta i drugih nečistoća sa drveća ali olakšava i njihovo uklanjanje, štiti od direktnog uticaja svih drugih supstanci koje mogu da oštete lak ili ostave fleke na njemu, generalno olakšava uklanjanje svih nečistoća prilikom redovnog pranja... 

Vosak odbija vodu, pa pomaže da se voda manje zadržava na laku, što olakšava uklanjanje vode nakon pranja, čime se sprečava ostajanje fleka od kamenca, ali umanjuje i negativan uticaj kisele kiše i prljave vode koja prska ispod točkova drugih vozila. 

Pošto vosak popunjava mikrooštećenja na laku, on prikriva i već nastalu štetu, odnosno čini lak sjajnijim. Imajte u vidu da je voskiranje prilično komplikovana tema.

Možete da ga uradite i sami, ali  ako želite kvalitet, trebaće vam mnogo vremena, novca i truda. Greške u radu i neiskustvo mogu da vam "pojedu" mnogo nerava i još mnogo više novca, vremena i truda. 

Postoje razne jednostavnije verzije voskiranja u vidu brzog i lakog nanošenja raznih sredstava, od „pravog“ tečnog voska do šampona za pranje sa voskom. Njihov efekat, mogućnost zaštite, trajnost i sve druge karakteristike zavise od brojnih faktora (kvalitet, način nanošenja, kvalitet rada, odgovarajuća priprema...).

Uglavnom, kvalitetno voskiranje može da pruži veoma dobru zaštitu laka, ali ne sme se zaboraviti da voskiranje treba ponavljati, što zavisi, kao što smo već rekli, od vrste i kvaliteta voska, načina nanošenja i slično.

3. Zaštitne folije (providne)

Providnim zaštitnim folijama  (PPF - Paint Protection Film) može da se prelepi kompletan auto, a mogu da se pokriju samo "najugroženiji" delovi, kao npr. prednji branik, farovi, hauba, krila, retrovizori, prednji stubovi i krov. 

Treba razlikovati "ozbiljne" zaštitne folije i one koje se tako nazivaju samo zato što su providne. Naime, postoje jeftine folije, po nepisanom pravilu nekvalitetne i tanke, izrađene od PVC-a, koje ne pružaju baš sjajnu zaštitu i imaju kratku garanciju. 

Folije za kvalitetnu zaštitu izrađene su od poliuretana, materijala vrlo otpornog na habanje i abraziju, grebanje, visoke i niske temperature, UV zračenje, itd. 

Stoga ovakve folije znatno bolje amortizuju udarce kamenčića, štite lak npr. od grebanja ključem i slično. Naravno, ne možete da očekujete čuda, ali čak i ukoliko dođe do probijanja folije i oštećenja laka, šteta bi trebalo da bude znatno manja. Kvalitet, tj. nivo zaštite prati i cena...

Tu su i tzv. "samoizlečive" folije od poliuretana, kod kojih pri višim temperaturama sitnije ogrebotine nestaju. 

4. Keramika

Keramički zaštitni premaz ima sitne keramičke čestice koje prilično uspešno odbijaju razne negativne uticaje, uključujući i one koji bi mogli da izazovu mikro-ogrebotine. Istina, keramika nije namenjena zaštiti od ogrebotina i udaraca kamenčića.

Slično kao vosak, štiti od UV zračenja i raznih agresivnih supstanci, odbija vodu, olakšava uklanjanje nečistoća, insekata, itd.

Automobil će imati i lepši sjaj, čemu naravno doprinosi i obavezno poliranje pre nanošenja keramičkog premaza. Traje do dve ili tri godine, što zavisi od toga da li se pravilno održava. Može da se nanese i na svetla i na stakla.

U slučaju oštećenja nekog dela, moguće je poliranje samo tog dela i zatim nanošenje keramike samo na taj deo.

Keramičku zaštitu možete i sami  da nanesete, ali ovaj posao je vrlo osetljiv na greške i možete da završite sa veoma lošim rezultatom u odnosu na novac koji ste dali za taj proizvod. 

5. Kombinacija zaštitne folije i keramike

Postoji i opcija da se na auto prvo zalepi zaštitna folija, a da se zatim preko nje nanese keramički premaz.

Time se dobija dvostruka zaštita laka od UV zračenja, a i sama folija je takođe zaštićena od raznih uticaja, tako da će duže zadržati svoj sjaj.

Naravno, ova kombinacija može da bude i ozbiljan dodatni trošak, tako da sami procenite koliki nivo zaštite želite u odnosu na cenu. 

Zaključak

U svakom slučaju, dobro se informišite pre nego što odlučite koju ćete vrstu zaštite ili proizvod primeniti.

Čak i kada je u pitanju isti metod, razlike mogu da budu drastične kako po pitanju cene, tako i po pitanju kvaliteta.

Takođe, tu je i pitanje ekonomske isplativosti. Ima li smisla, na primer, platiti zaštitu laka 1.500 evra za auto vrednosti 7.000-8.000 evra? 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

18 h

Podeli: