Garaža 4

09.10.2024.

19:50

Greška pri promeni brzina: Šta ako se motor "zavrti" na nekontrolisano visokim obrtajima

Ako vozite automobil sa manuelnim menjačem, postoji rizik da napravite fatalnu grešku, da prebacite iz, na primer, pete brzine u drugu.

Izvor: Revijahak

Greška pri promeni brzina: Šta ako se  motor "zavrti" na nekontrolisano visokim obrtajima
Shutterstock/Motortion Films

Podeli:

Obrtaji motora će se naglo povećati i ako ne reagujete na vreme, može doći do izuzetno skupog kvara, piše Revijahak.

"Visok broj obrtaja motora iznad maksimalno predviđenog broja obrtaja može dovesti do mehaničkog oštećenja motora, pre svega razvodnog mehanizma za otvaranje i zatvaranje ventila", objašnjavaju stručnjaci.

"Stariji motori koji imaju veću propusnost kompresije zbog habanja klipnih prstenova teže da kod povišenih obrtaja sami podignu ulje iz uljnog korita preko oduška motora i izbacuju ga u usisnu granu, što rezultuje nekontrolisanim samopaljenjem ulja. Vozač više nije u mogućnosti da reguliše broj obrtaja, koji tada najčešće skače izvan maksimalnog predviđenog broja, što, najčešće, rezultira mehaničkom štetom na motoru."

"Kod pojedinih proizvođača automobila postoji sigurnosna blokada, odnosno moguće je elektronski isključiti ubrizgavanje kako bi se sprečilo dalje povećanje broja obrtaja motora iznad dozvoljenog".

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gorenje zatvara fabriku

Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje objavio je danas da će sledeće godine zatvoriti pogon za proizvodnju komponenti za frižidere u Rogatcu i naveo da tamošnja fabrika više nije konkurentna.

22:15

8.10.2024.

1 d

Podeli: