Garaža 2

13.09.2024.

21:14

Povećana potrošnja goriva: Ovo su sve mogući uzroci

Uticaji na potrošnju goriva razlikuju se od slučaja do slučaja, ali je ipak moguće navesti neke osnovne stvari na koje bi svi vozači trebalo da obrate pažnju.

Izvor: Revijahak

Povećana potrošnja goriva: Ovo su sve mogući uzroci
Shutterstock/OctShutter

Podeli:

Kako je objasnio tehnički savetnik u Hrvatskom autoklubu Marin Morava, prvo, zbog neispravnih kočionih čeljusti ili parkirne kočnice, koja u potpunosti neće otpustiti kočionu silu ona može ostati prisutna na nekom točku u trenutku pokretanja vozila. Posledica je, tada, povećana potrošnja goriva.

"Neispravna geometrija točkova može podići potrošnju goriva i uzrokovati nepravilno trošenje guma, kao i smanjeni pritisak u njima. Takođe, usisni sistemi sa turbopunjačima ili atmosferskim motorima mogu imati niz neispravnosti", naveo je on.

Ističe i da neispravan ispušni sistem može podići potrošnju goriva, zbog slabe propusnosti izduvnih gasova ili propuštanja izduvnih gasova na određenom delu sistema, tamo gde to nije poželjno. 

"Na primer, to se može dogoditi na izduvnoj grani motora, pa dolazi do uvlačenja sekundarnog vazduha iz okoline što može imati loš uticaj na smesu goriva i vazduha, jer senzori imaju uticaj na smesu. Takođe, ugradnja neadekvatnih delova u auspuh može da utiče na povišenu potrošnju goriva", rekao je Morava.

Depositphotos/Ensuper

Među druge sisteme koji mogu uticati na potrošnju goriva, ubraja i rashladni sistem (neispravan termostat ili senzor temperature motora), istrošenu mehaniku motora, nizak stepen kompresije motora, istrošene vrhove bregaste osovine, neispravan protok vazduha kod ventila, kao i razne naslage prljavštine u ventilima.

Pre ozbiljnije analize nastalih problema trebalo bi sprovesti kontrolu da li su sve servisne radnje redovno sprovedene, jer i neredovno održavanje može da utiče na potrošnju goriva. Poželjno je na vreme promeniti:

– motorno ulje i filter ulja

– filter vazduha motora

– filter goriva

– svećice ili neispravne grejače motora kod dizelaša

– ulje automatskog prenosnika

Povišena potrošnja goriva može nastati i zbog uslova vožnje:

– "Kreni-stani", gradska vožnja

– Kratke vožnje do 5 km sa vremenskim razmakom do idućeg pokretanja od 3 do 8 sati (uvek hladan motor) mogu i do 50% da podignu potrošnju

– Teško prohodni putevi (makadam i uzbrdice, loša infrastruktura)

– Hladnija okolina u kojoj se vozilo nalazi

– Dodatna masa, puno vozilo putnika i prtljaga, plus priključno vozilo

– Povećanje otpora vazduha kod kretanja vozila zbog krovnih nosača sa kutijama ili biciklima – svi ti dodaci će podizati potrošnju goriva.

Neadekvatan stil vožnje može najviše utjecati na povećanu potrošnju goriva, a od pomoći su nam kod novijih vozila različite asistencije koje daju signale kada je idealno da se promeni stepen prenosa u odnosu na brzinu vozila i broj obrtaja motora. 

Proizvođačke specifikacije potrošnje goriva za vozilo često je teško postići u praksi po NEDC ili malo realnijem WLTP ciklusu merenja, i najčešće je dobar rezultat ako od istih odstupamo od 15-30%.

Otvorena vožnja i odlazak na duži put, kao i potrošnja koju ćete tako ostvariti, najbolji su pokazatelj da li je sa vozilom sve u redu. Ako je potrošnja u proseku koji ste merili i pre, nemate razloga za brigu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: