Garaža 4

14.09.2024.

8:10

Kako boja automobila utiče na potrošnju goriva

Studija američke laboratorije Lawrence Berkeley otkrila je novi faktor koji utiče na potrošnju goriva vozila.

Izvor: Revijahak, B92

Kako boja automobila utiče na potrošnju goriva
Shutterstock/Yakov Oskanov

Podeli:

Prema zaključcima projekta Cool Cars, pomenute laboratorije, koju podržava Kalifornijska energetska komisija, boja karoserije automobila doprinosi smanjenju ili povećanju potrošnje goriva.

Naime, boje koje reflektuju sunčevu svetlost usporavaju povećanje temperature u automobilu. Karoserija svetle boje, koja reflektuje sunčeve zrake, doprineće da se zbog ove refleksije održi niža temperatura u kabini.

Sa druge strane, karoserije tamnih tonova, koje imaju tendenciju da upijaju sunčeve zrake, doprineće povećanju temperature u vozilu. Što je toplije u automobilu, putnici će više koristiti klimu i biće potrebno više energije, štp povećava potrošnju goriva.

Laboratorija je sprovela ispitivanja sa dva identična putnička automobila - limuzine. Jedna je bila srebrna, a druga crna.

Oba automobila su ostavljena parkirana na suncu u ciklusima od jednog sata sa isključenom klimom i pola sata kasnije sa uključenom klimom (maksimalno).

Nakon pet ciklusa, istraživači su izmerili temperaturu krova, instrument table, vetrobrana, sedišta, vrata i vazduha u kabini.

Krov srebrnog automobila bio je i do 25 stepeni hladniji od krova crnog automobila.

Temperatura vazduha u kabini pokazivala je razlike između pet i šest stepeni.

Ukupno je za hlađenje srebrnog automobila utrošeno 13% manje energije nego crnog automobila.

Kako s enavodi, svetle boje odražavaju do 60% više sunčeve svetlosti.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: