Garaža 14

01.09.2024.

18:00

Šta treba da znate ako dolivate rashladnu tečnost

Da se ​​motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne bi pregrejao, potrebno ga je hladiti – posebno leti i kada je pod velikim opterećenjem.

Izvor: B92.net

Šta treba da znate ako dolivate rashladnu tečnost
Shutterstock/Ulianenko Dmitrii

Podeli:

U rashladnom krugu, deset do petnaest litara tečnosti teče od bloka cilindra do samog radijatora. Ako sistem koji pokreće pumpa nije pravilno održavan i napunjen, to može dovesti do skupih oštećenja.

Kada treba dopuniti rashladnu tečnost? U modernim automobilima – retko. Ali manja curenja ili oštećenja mogu dovesti do gubitka tečnosti tokom vremena.

Kako navodi ADAC, razlog za to bi mogao biti, na primer, ugriz glodara koji može da ošteti creva. Ako su creva zategnuta, a nivo tečnosti nastavlja da opada, problem može biti u pumpi za vodu ili zaptivci glave cilindra.

Kada motor radi ili je zagrejan, ne bi trebalo da otvarate poklopac ekspanzionog rezervoara da biste proverili ili dopunili tečnost.

Sistem je tada pod pritiskom i otvaranje poklopca može da dovede do ozbiljnih opekotina od vrele rashladne tečnosti.

Takođe, ako sipate hladnu rashladnu tečnost u vrući motor, u sistemu za hlađenje se mogu formirati pukotine.

Ako je motor još vruć, trebalo bi da vizuelno pregledate rezervoar rashladne tečnosti spolja.

Na rezervoaru koji je providan su nacrtane oznake "min" i "max". Kada je motor hladan, nivo tečnosti treba da bude između te dve oznake.

Ako je nivo prenizak, proverite da li sistem za hlađenje možda negde curi. Ako dopunite tečnost i nakon kratkog vremena nivo ponovo opadne, ili ako ispod automobila otkrijete mrlje od tečnosti, trebalo bi što pre da odete u servis.

Prilikom vizuelne provere obratite pažnju i na stanje tečnosti: ako je rashladna tečnost promenila boju ili ako u njoj plutaju čestice, to ukazuje na koroziju.

Film ulja znači da je zaptivka glave neispravna.

Kako dopuniti rashladnu tečnost?

Kada je motor hladan, otvorite poklopac rezervoara za tečnost i dodajte tečnost dok nivo ne bude između oznka "min" i "max".

Na tržištu postoji koncentrovan antifirz koji možete sami da mešate, kao i gotove razblažene mešavine koje već sadrže dovoljnu količinu vode.

Svaki proizvođač vozila navodi tačan odnos u uputstvu za upotrebu. To je jedini način da se obezbedi optimalna zaštita od smrzavanja zimi i korozije.

Različite boje rashladne tečnosti se koriste za brzu orijentaciju i kako bi se osiguralo da se rashladne tečnosti različitih specifikacija ne pomešaju slučajno.

Međutim, pri izboru pravog proizvoda nije odlučujuća boja, već identifikatori kao što su G11, G12+ ili G13.

Da biste to uradili, pročitajte uputstvo za automobil ili pogledajte ekspanzioni rezervoar: identifikator je utisnut ili odštampan na plastici.

Ako niste sigurni koja rashladna tečnost se koristi, bolje je da posetite specijalizovani servis.

Izbegavajte upotrebu vode jer su moguće naslage kamenca. Ako je apsolutno neophodno, koristite destilovanu vodu.

Rok trajanja rashladnih tečnosti nije neograničen. Obratite pažnju na preporuke proizvođača vašeg vozila.

U nekim automobilima se preporučuje menjanje rashladne tečnosti na svakih 50.000 kilometara, u drugim je do 200.000 kilometara, dok neki uopšte ne preporučuju da se menja.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: