Garaža 1

28.08.2024.

18:25

Zbunjujuće oznake: Šta znači ACC, ACS, ACE, ADC, DRL, DSC...?

Vozači se često susreću sa skraćenim nazivima raznih sistema u automobilima čije značenje im nije poznato.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Zbunjujuće oznake: Šta znači ACC, ACS, ACE, ADC, DRL, DSC...?
Shutterstock/Yaraslau Mikheyeu

Podeli:

Poseban problem je to što ne koriste svi proizvođači iste nazive za sisteme koji imaju istu funkciju i  funkcionišu na gotovo isti način. Jedan od primera je ESP - elektronska kontrola stabilnosti, sistem koji ima izuzetno mnogo naziva kod različitih marki automobila, piše sajt Polovni automobili.

Pogledajmo neke od naziva koji neretko zbunjuju vozače.

4ETS - Ovaj sistem koristi senzor brzine na svakom točku da bi detektovao proklizavanje točka i aktivirao kočnicu na točku koji pokazuje tendenciju da prokliza ili je već počeo da proklizava (da se vrti "u prazno"). Na ovaj način se stvara efekat zaključavanja diferencijala, pošto se snaga šalje na točak koji ima bolji kontakt sa podlogom.

4MATIC - Naziv za pogon na svim točkovima koji koristi Mercedes-Benz.

4Motion - Naziv za pogon na svim točkovima koji koristi Volkswagen.

AAS - Adaptive Air Suspension - Prilagodljivo vazdušno oslanjanje, koje se konstantno prilagođava uslovima na putu i sprečava naginjanje vozila.

ABC - Active Body Control. Hidraulični sistem vešanja koji je zahvaljujući brojnim senzorima u stanju da u deliću sekunde prilagodi karakteristike vešanja različitom kvalitetu podloge i različitim uslovima vožnje, uključujući i sprečavanje naginjanja vozila. Koristi ga Mercedes-Benz.

ABD - Automatic Braking Differential. Ovaj sistem su razvili zajednički Bosch i Porsche, a zadatak mu je da zaustavi nekontrolisano proklizavanje jednog od pogonskih točkova. Mogao bi da se nazove i elektronskim diferencijalom sa zaključavanjem koji koristi kočnice i podatke od ABS-a.

Shutterstock/Evgenii Panov

ABS - Antilock Braking System. Sistem za sprečavanje blokiranja točkova prilikom kočenja. Detaljnije u tekstu: Kako radi ABS i zbog čega je važan?

ACC - Automatic Climate Control. Automatski klima uređaj.

ACC - Adaptive Cruise Control. Adaptivna kontrola krstarenja, tj. tempomat - uz pomoć radara, lasera ili na neki drugi način određuje koja je idealna distanca u odnosu na vozilo ispred i u skladu s tim ubrzava i usporava ili zaustavlja automobil.

ACE - Active Cornering Enhancement. Sistem koji smanjuje naginjanje vozila prilikom skretanja.

ACS - Attention Control System. Ovaj sistem koristi kameru u kabini koja je fokusirana na vozačevo lice, te kompjuter na osnovu pokreta očiju, treptanja ili zatvaranja očiju upozorava vozača da je umoran i da treba da napravi pauzu ili aktivira alarm da probudi vozača, dok su napredniji sistemi u stanju i da bezbedno zaustave vozilo (naravno, u saradnji sa drugim sistemima).

Shutterstock/DarwelShots

ADAS - Advanced driver-assistance systems - napredni sistemi za pomoć vozaču. Detaljnije u tekstu: Sve više kola ga ima, a ljudi ne znaju šta je - ADAS

ADC - Automatic Distance Control. Vrsta adaptivnog tempomata - u zavisnosti od proizvođača, modela i generacije može da održava idealnu distancu u odnosu na vozilo ispred, kao i da zaustavi vozilo da bi se izbegao udes ili da koči kako bi se redukovale posledice ukoliko je udes neizbežan. Kod različitih proizvođača ima različite nazive i može da bude integrisan sa drugim sistemima.

AFS - Active Front-lighting system. Aktivni farovi koji osvetljavaju krivinu prilikom skretanja, a mogu da imaju i druge napredne funkcije.

AIRMATIC - Mercedes-Benz koristi ovaj naziv za svoje vazdušno oslanjanje.

ASR - Acceleration Slip Regulation ili na nemačkom Antriebsschlupfregelung. Naziva se i TCS, tj. Traction Control System. Sprečava proklizavanje pogonskih točkova, što je najkorisnije prilikom kretanja na klizavoj podlozi.

ATV - All Terrain Vehicle. Malo motorno vozilo sa otvorenom kabinom za korišćenje u teškim terenskim uslovima. Nazivaju se i kvadovi.

AWS - All Wheel Steering. Sistem upravljanja na svim točkovima – pri skretanju pomažu i zadnji točkovi.

BAS - Brake Assist System. Sistem za pomoć pri kočenju u kritičnim situacijama – kada sistem prepozna da je vozač iznenada pustio papučicu gasa i velikom snagom pritisnuo papučicu kočnice, automatski će primeniti maksimalnu silu kočenja, pošto su istraživanja pokazala da vozači u kritičnim situacijama često ne pritisnu papučicu kočnice dovoljno jako da bi iskoristili maksimalan potencijal kočnica.

EBA - Emergency Brake Assistance. Naziv koji se koristi za BAS kod nekih marki vozila (Mercedes-Benz, Mazda...)

EV – Electric Vehicle. Električno vozilo.

BEV - Battery Electric Vehicle. Električno vozilo koje električnu energiju dobija iz baterija – reč "baterija" dodata je kako bi se naglasilo da nije u pitanju vozilo kao što je tramvaj ili trolejbus.

HEV – Hybrid Electric Vehicle. Hibrid, tj. vozilo sa hibridnim pogonom, kao npr. Toyota Prius.

FHEV - Full Hybrid Electric Vehicle. FHEV oznaka se ne sreće tako često, a znači isto što i HEV, odnosno kaže nam da je reč o klasičnom hibridu. Međutim, slovo F, odnosno reč "Full", dodata je da bi se naglasilo da je reč o "pravom" a ne "mild" (blagom ili lakom) hibridu.

PHEV - Plug-In Hybrid Electric Vehicle. Hibridno vozilo sa većom baterijom koja može da se puni priključivanjem na električnu mrežu.

MHEV (mHEV) - Mild Hybrid Electric Vehicle. "Blagi" (laki) hibrid.

Za razliku od pravog hibrida, ne može da se kreće samo na struju, ali zato koristi razne "trikove" kako bi smanjio potrošnju goriva.

Shutterstock/Yauhen_D

CAS - Collision Avoidance System. Sistem koristi radare, lasere, kamere i drugu opremu kako bi detektovao neizbežan udes, nakon čega upozorava vozača, a ukoliko vozač odmah ne reaguje, sistem će sam pokušati da izbegne udes kočenjem ili skretanjem. Kod različitih proizvođača može da ima različite nazive.

CVT - Continuously Variable Transmission. Vrsta automatskog menjača.

DBC - Dynamic Brake Control. BMW-ova verzija sistema BAS za pomoć pri kočenju u kritičnim situacijama.

DCT - Dual-clutch transmission. Automatski menjač sa dvostrukim kvačilom. Različiti proizvođači imaju različite nazive, VW - DSG, Audi - S-Tronic, Porsche – PDK...

DOHC - Double Overhead Camshaft. Dve bregaste u glavi motora - jedna kontroliše usisne ventile, druga izduvne.

DRL - Daytime Running Lights. Dnevna svetla.

ESP - Electronic Stability Program. Sistem za kontrolu stabilnosti. Ima brojne druge nazive u zavisnosti od proizvođača.

DSC - Dynamic Stability Control. BMW-ov naziv za ESP (Electronic Stability Program), koji se naziva i ESC (Electronic Stability Control).

DSTC - Dynamic Stability and Traction Control. BMW-ov sistem koji kombinuje DSC i sistem za kontrolu trakcije kako bi sprečio gubitak kontrole nad vozilom. Praktično BMW-ov naziv za ESP ili ESC.

EBD - Electronic Brake force Distribution. Elektronska raspodela kočione sile. Više u tekstu: Kako radi EBD?

FWD - Front-wheel Drive. Prednji pogon.

RWD - Rear-wheel Drive. Zadnji pogon.

GPF - Gasoline Particulate Filter. Filter čestica kod benzinskih motora, slično kao DPF kod dizel motora.

ICE - Internal combustion engine. Motor sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), tj. “klasičan” benzinski ili dizel motor.

LDW - Lane Departure Warning system. Sistem za sprečavanje nenamernog napuštanja vozne trake. Može da ima razne druge nazive.

PASM - Porsche Active Suspension Management. Vrsta aktivnog oslanjanja koja se koristi od 2005. na automobilima marke Porsche.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: