Garaža 11

06.08.2024.

10:35

Šta ako u rezervoar natočite pogrešno gorivo ili AdBlue?

Ukoliko dolijete AdBlue u rezervoar za gorivo, rezultat će biti katastrofalan.

Izvor: Revijahak, B92

Šta ako u rezervoar natočite pogrešno gorivo ili AdBlue?
Shutterstock/DesignRage

Podeli:

Rsejanost, životne brige, uzeli ste rent a car ili pozajmili službeno vozilo koje ima dizel motor, a kod kuće imate benzinca... Mnogo je razloga zbog kojih možete da natočite pogrešno gorivo u rezervoar automobila, a problemi mogu biti ozbiljni.

Jedan od najčešćih poziva pomoći na putu je upravo zbog toga, piše Revijahak.

Ako imate sreće i na pumpi shvatite da ste natočili benzin u dizel motor, nipošto ne startujte motor. Pozovite pomoć na putu i kako bi vam ispumpali gorivo iz rezervoara pre nego što ode do kritičnih delova sistema. Ukoliko to nije moguće, neka vas odšlepaju do servisa gde će vam to uraditi.

Inače, ako upalite auto i počnete da vozite – desiće se katastrofa. Ulazak benzinskog goriva u osetljivi sistem dizel motora mogao bi da ima skupe posledice: zamenu pumpe visokog pritiska, brizgaljki, vodova za gorivo i rezervoara.

Benzin nema sposobnost dizela da deluje kao mazivo u sistemu za ubrizgavanje, pa upravo zbog toga brizgaljke, pumpa...

Shutterstock/Ground Picture

Inače, ako u rezervoar benzinca sipate dizel, šteta je manja, ali ako niste upalili auto, najbolje je takođe ispumpati gorivo iz rezervoara.

Ako nastavite sa pogrešnim gorivom, brizgaljke se mogu oštetiti. Najbolje je da pozovite servisera, koji će vam pomoći i objasniti šta da radite.

Pojavila se i nova opasnost: šta ako u otvor za dizel gorivo sipate tečnost AdBlue, koja se koristi za smanjenje emisije azotnih oksida u dizel motorima? Razne vrste grešaka se dešavaju, pa je i ova moguća.

AdBlue deluje korozivno jer je mešavina uree i vode, efekat je potpuno drugačiji nego ako se samo mešaju benzin i dizel u sistemu za ubrizgavanje.

Oštećenja su često samim točenjem teško ispravljiva, a da se ne zameni kompletan sistem ubrizgavanja sa svim vodovima, brizgaljkama, rezervoarom i pumpama.

U stvari, jedna od najgorih i najskupljih kombinacija u praksi je ako se dogodi.

Proizvođači često izbegavaju da otvore za punjenje AdBlue tečnosti pozicioniraju odmah pored otvora za gorivo, tako da se AdBlue otvor može naći u prtljažniku ili motornom prostoru nekih modela, kako bi se smanjila mogućnost greške.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: