Garaža 0

03.08.2024.

13:30

Koliko dugo može da traje AdBlue?

Pre nego što se AdBlue rezervoar isprazni, putni računar će vam poslati upozorenje.

Izvor: Revijahak, B92

Koliko dugo može da traje AdBlue?
Shutterstock/DesignRage

Podeli:

AdBlue je naziv vodenog rastvora uree. Vozači novijih dizel automobila sa SCR katalizatorom moraju, pored dizela, redovno dopunjavati i ovaj rastvor, zbog čega imaju dodatni rezervoar.

Rastvor se sastoji od približno jedne trećine uree i dve trećine destilovane vode. Ubrizgava se u tok izduvnih gasova i smanjuje emisiju toksičnih azotnih oksida (NOx).

Samo sa ovom naknadnom obradom moderni dizel automobili mogu da ispune Euro 6 standard emisije.

Potrošnja je oko tri do pet odsto potrošnje dizela, piše Revijahak. Pre nego što se AdBlue rezervoar isprazni, putni računar će vam poslati upozorenje.

To se može desiti već posle 5000 kilometara, ali i kasnije, u zavisnosti od veličine rezervoara. Neki automobili se neće pokrenuti ako ima premalo AdBlue u rezervoaru.

U slučaju da skladištite AdBlue, trebalo bi da ga zaštitite od direktne sunčeve svetlosti i toplote (temperature iznad 30 stepeni), navodi nemački auto-klub (ADAC). Prostorija treba da bude dobro provetrena.

Na temperaturama između minus 5 i plus 20 stepeni, AdBlue ima rok trajanja od najmanje godinu dana. Ako AdBlue počne da se razgrađuje, može nastati amonijak.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: