Garaža 7

03.08.2024.

11:00

Polovne gume za motocikl: Da li su zaista alternativa?

Jedna od uvek aktuelnih dilema su polovne gume. Ovog puta u pitanju su gume za motocikle.

Izvor: Polovni automobili/Aleksandar Stojanović

Polovne gume za motocikl: Da li su zaista alternativa?
Shutterstock/Alexander Kirch

Podeli:

Gume su uvek zanimljiva tema u vozačkim krugovima. Iz svega četiri crne okrugle gume, a u slučaju motocikla samo dve, kada mašina za demontiranje gume odvoji gumu od felne iz nje izleti toliko pitanja, mišljenja, dilema kao da je otvorena pandorina kutija, piše sajt Polovi automobili.

Jedna od uvek aktuelnih takvih dilema jesu i polovne gume za motocikle. Polovne gume se voze, prodaju, a i gume koje već imamo na motociklu su posle par hiljada kilometara već polovne.

U ovom tekstu potrudićemo se sagledamo možemo li da uštedimo kupovinom guma i šta nam takav izbor donosi.

Oko guma nema diskusije

Guma, ili pravilnije rečeno pnematik. To je veza između motocikla i podloge. Možete da imate najbolje ogibljenje, vrhunske kočnice, ABS, TCS, možete imati snagu od 220 konja.

Sve što se na motociklu dešava, mora da ima oslonac u pneumaticima. Nema dobre gume, nema ničega, nema motocikla. Ne postoji veza.

Samo nove gume dolaze u obzir?

Mogli bi ovu diskusiju da zatvorimo vrlo lako, nova guma je najbolja. Oko ove činjenice smo svi saglasni. Međutim, realnost je takva da nije jednostavno izdvojiti novac za nov set guma. One se kupuju u kompletu i spadaju u veći trošak.

Taj trošak nije lako podneti pogotovo ako ste upravo kupili motocikl kojem treba zamena guma, nakon registracije ili jednostavno imate i druge troškove koji nisu vezani za motociklizam.

Koliko koštaju nove gume?

Dozvolite da navedemo primer. 

Pre nekoliko godina na tržište se pojavljuje najnoviji model sport touring gume jednog od vrhunskih proizvođača. U tom trenutku to je bio najnovniji proizvod u klasi  koji tek čeka odgovor konkurencije.

Na premijeri u Španiji guma dobija odlične ocene od novinara i profesionalnih vozača, a samo par meseci nakon toga taj model stiže i kod nas po ceni od oko 29.000 dinara. 

U 2024. godini za kupovinu sličnog seta, potrebno je izdvojiti oko 40.000 dinara. Pored samog poskupljenja guma, poskupele su i usluge vulkanizera.

Cena usluga zavisi od mesta do mesta. Računajte ne manje od 3.000 dinara. U međuvremenu su poskupeli i ventili, poskupele su i usluge kurirskih službi koje treba da dostave gume.

Na kraju, dolazimo do računice da za jedan prosečan motocikl nov set guma, sa novim ventilima i montažom može da košta i do 45.000 dinara, odnosno 380 evra. 

Da li je to skupo ili nije zavisi od onoga ko plaća. Alternativa tome su polovne gume po nižoj ceni. 

Da li su polovne gume zaista alternativa?

Čim na tržištu postoje polovne gume znači da postoji ponuda i potražnja. Dakle jesu. Nisu sve polovne gume loše niti polovna guma automatski znači da je to loše. Da navedemo par primera kako polovna guma može biti dobra:

  • Obično zadnja guma ima kraći životni vek od prednje. Ukoliko su se na tom motociklu vozile dve osobe sa prtljagom, moguće je da se zadnja guma „ukockastila“ pa je vlasnik kupio nov set. Iako prednja guma može da izgura kilometražu koliko i nova zadnja guma sa kojom je uparena. Tako ostaje sasvim dobra prednja guma koja još uvek može da se koristi.
  • Gume mogu da se probuše i to se dešava. Neki vlasnici u tom slučaju ne vrše popravku guma koje nisu „skoro nove“ već ih jednostavno odbace i ranije zamene novim setom. Iz starog seta ostaje bar jedna guma koja može da se kotrlja još nekoliko hiljada kilometara.
  • Postoje i vlasnici koji menjaju gume zbog starosti ili osećaja koji im pruža guma. Na primer, zameniće gume koje su stare tri godine, a prešle su samo par hiljada kilometara. Ako je motocikl stajao uredno parkiran u garaži gde guma nije mrzla ili se pekla na suncu, te gume su još uvek dobre.
  • Dobre polovne gume mogu doći i sa motocikla koji je doživeo havariju ili kvar čija popravka prevazilazi vrednost samog motocikla. 

Ovo su samo primeri iz kakvih situacija može da se dođe do dobre polovne gume. Situacije su razne. Samo za razliku od kupovine novih guma gde ne moramo da razmišljamo puno, kod kupovine polovnih guma moramo da posedujemo bar elementarno znanje oko istih da bi prepoznali dobru gumu i tome pišemo u nastavku teksta.

Cena polovnih guma, ušteda ili bačene pare?

Uzmimo za primer da nova prednja guma za vaš motocikl dimenzija 120/70 R17 košta 12.000 dinara. Sa druge strane, imamo dobru, polovnu gumu, istrošenu samo 30% i košta 6.000 dinara. Prost račun kaže da smo dobili 70% života nove gume za upola manje para nego da smo kupili novu. To je okej i razumna kupovina. Sve dok je odnos potrošenosti i cene jednak ili u korist polovne gume.

Ako bi guma npr. bila potrošena 30%, a prodavac traži 9500 dinara, onda bolje dodajte preostalih 20% razlike u ceni i kupite novu gumu jer bi polovnu pretplatili.

Šta je dobra polovna guma?

Polovna guma ne sme da ima fizička oštećenja osim normalnog trošenja gaznog sloja. Dobro pregledajte gumu da li na njoj postoje pukotine, otkinuti komadi, proboji ili posekotine. Pogledajte kako spoljnu, tako unutrašnju stranu i bok gume.

Posebno obratite pažnju i kako je trošen gazni sloj gume. U slučaju kada motocikl ima probleme sa ogibljenjem može doći do neravnomernog trošenja gaznog sloja. To ćete prepoznati tako što je guma npr. jasno vidljivo potrošena na jednoj ivici u odnosu na drugu. 

Koliko je "života" ostalo u polovnoj gumi možete oceniti na osnovu dubine gaznog sloja. Imajte na umu da prednja i zadnja guma kao nove imaju različite dubine. Dubina zavisi od proizvođača, no obično zadnja guma kada je nova ima debljinu gaznoj sloja od 7-8mm dok je prednja ima između 5 i 6mm. Ovo se odnosi na sport touring gume. 

Na kraju, obratite pažnju na čuvenu DOT oznaku gume. To je oznaka koja označava vreme u kojem je guma proizvedena. Na primer, 2812. To znači da je guma proizvedena u 28. nedelji 2012 godine. Odnosno, u aktuelnoj godini 2024. stara je 12 godina. Čak i da takva guma ima "šaru", posle toliko vremena guma je izgubila svoju fleksibilnost i mekoću, pa ona više nije za upotrebu već za reciklažu.

Pitajte vulkanizera za mišljenje

Kada montirate polovnu gumu, naglasite vulkanizeru da je guma polovna. Pre svega jer je vulkanizer stručna osoba sa iskustvom koji može da uoči nešto što je vama promaklo. U pravu ste ako kažete, šta mi vredi kada sam već dao pare. Da, ali prvenstveno moramo razmišljati o bezbednosti. Zato uzmite u obzir i mišljenje osobe koja montira gumu.

Šta možemo da zaključimo?

Ukoliko su osnovni kriterijumi ispunjeni po pitanju stanja i cene one mogu biti dobro rešenje, posebno u situaciji kada nema uslova za kupovinu novih guma. Naravno, sve pod uslovom da znate šta treba da gledate i procenite stanje gume. Ako niste sigurni, bar povedite nekoga ko je iskusan da bi imali još jedno mišljenje. 

Svakako, morate biti svesni da kupovina polovnih guma mora da nosi sa sobom rezervisanost motocikliste dok ne upozna kako će se guma ponašati. Da li će ispuštati posle par nedelja, kako će se ponašati na različitim podlogama i temperaturi, itd.

Zato vozite oprezno i rezervisano dok ne skontate na čemu se vozite, nije drugačije ni sa novim. Uvek dobar savet je da provedete par sati na poligonu na vežbama kočenja, slalomu i kružnici dok vam mozak ne upamti povratnu informaciju motocikla sa zamenjenim gumama. 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: