Aktuelno 0

28.10.2024.

13:45

Prva "Volkswagenova" Škoda slavi 30. rođendan FOTO

Bio je to prvi auto razvijen u saradnji sa VW grupom nakon udruživanja snaga sa Škodom 1991. godine.

Izvor: B92.net

Prva "Volkswagenova" Škoda slavi 30. rođendan FOTO
Škoda

Podeli:

Škoda Felicia predstavljena je u oktobru 1994. kao moderni hečbek sa petoro vrata i naslednik modela Favorit. Šest meseci kasnije usledila je praktična karavan varijanta.

Bio je to prvi automobil razvijen u saradnji sa Volkswagen grupom nakon udruživanja snaga sa Škodom 1991. godine.

Škoda

Između 1994. i 2001. proizvedeno je više od 1,4 miliona primeraka modela Felicia, a automobil je takođe postigao uspeh u motosportu.

Svetska premijera održana je 26. oktobra 1994. na kultnom praškom Karlovom mostu. Proizvodnja novog modela zvanično je započela mesec dana ranije u fabrici u Vrhlabi, a fabrika Mlada Boleslava pridružila se 17. oktobra 1994.

Škoda

Felicia je postala prvi automobil razvijen nakon što je Volkswagen grupa 1991. stekla udeo u Škodi.

To je Škodi omogućilo pristup opremi i motorima Grupe, kao i modernim karakteristikama bezbednosti i udobnosti, što je doprinelo izuzetnom komercijalnom uspehu modela Felicia.

Početak nove ere

Paleta modela Felicia nastala je iz sveobuhvatne modernizacije prethodne Škoda Favorit. Felicia je imala novi dizajn, pri čemu je novi hečbek s petoro vrata bio 40 mm duži i 15 mm širi od modela Favorit, što je takođe doprinelo povećanju kapaciteta prtljažnika za 21 litar, na ukupno 272 litra.

Škoda

Osnovni motor bio je 1.289 ccm četvorocilindarski benzinac dostupan u dve izlazne snage (40 kW i 50 kW).

Godine 1995. uveden je snažniji 1.6 MPI motor (55 kW) i atmosferski 1.9 D dizel motor (47 kW).

Škoda

Zahvaljujući bliskoj saradnji s Volkswagen grupom, moderne karakteristike uvedene su u model Felicia tokom proizvodnje, uključujući ABS, do četiri vazdušna jastuka, servo upravljač, klima-uređaj, putni računar, grejanje prednjih sedišta i kožne presvlake.

Škoda Felicia proglašena je automobilom godine u Češkoj Republici 1994.

Varijante karoserije – praktične i zabavne

U junu 1995. ponuda karoserijskih oblika proširena je na praktični karavan, dužine 4.205 mm sa prtljažnim prostorom od 447 litara.

U avgustu 1995. fabrika Kvasini počela je da proizvodi uslužne verzije – Pickup i Vanplus.

Škoda

Pored toga, na osnovu Pickup verzije, proizvedeno je više od 4.000 primeraka modela Škoda Felicia Fun za slobodno vreme.

Ovo jedinstveno vozilo, u svojoj prepoznatljivoj žutoj boji, imalo je nekonvencionalan raspored sedišta 2+2, s rasklopivom klupom pozadi koja je postajala krevet.

Škoda

U februaru 1998. sproveden je sveobuhvatan redizajn, usklađujući spoljašnji izgled automobila sa Škodinim dizajnerskim jezikom u to vreme, koji je uspostavljen većim modelom Octavia (u proizvodnji od 1996).

Ovim ažuriranjem dužina modela Felicia povećana je za 28 mm, odnosno 32 mm za karavansku verziju, a uvedene su i nove boje karoserije i opcije dodatne opreme.

Posebna izdanja i uspeh u motosportu

Tokom svoje karijere, Škoda Felicia je u ponudi imala razne varijante. Godine 1995. sa ovim modelom je po prvi put predstavljena vrhunska linija opreme Laurin & Klement.

Godinu dana kasnije, posebno izdanje Atlanta objavljeno je u čast Letnjih olimpijskih igara.

Škoda

Ostala značajna izdanja uključivala su Sport Line, Color Line, Excellent, Magic, Family i Mystery, od kojih poslednji ima motiv inspirisan Praškim astronomskim satom.

Kada je poslednja Škoda Felicia sišla s proizvodne trake u junu 2001. godine, ukupan broj proizvedenih jedinica iznosio je impresivnih 1.401.489 vozila.

Škoda

Felicia je dokazala svoju robusnost, izdržljivost i svestranost i u motosportu, takmičeći se u Svetskom prvenstvu u reliju između 1995. i 1997. godine, gde je redovno bila prva u ukupnom poretku.

Škoda

Škoda Felicia Kit Car pokretali su 1.3, 1.5, a kasnije i 1.6 litarski četvorocilindarski motori, a poslednji je podešen od strane Škoda Motorsport tima da proizvodi 174 konjske snage.

Tokom svoje karijere u reliju, Škoda Felicia Kit Car stekla je reputaciju pouzdanosti i izvrsnog upravljanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: