Aktuelno 3

28.10.2024.

12:10

Strujaši će dogodine biti jeftiniji, a benzinci i dizelaši skuplji

Godina koja je pred nama biće prelomna za automobilsko tržište u EU.

Izvor: Revijahak

Strujaši će dogodine biti jeftiniji, a benzinci i dizelaši skuplji
Volkswagen

Podeli:

EU će sledeće godine pooštriti zahteve za emisiju štetnih gasova za automobile. Očekuje se da će novi modeli električnih automobila biti ponuđeni po nižim cenama, dok će biti manje isplativo kupovati benzinske i dizel automobile, odnosno njihova cena bi mogla da poraste.

Proizvođačima automobila koji ne ispune ciljeve smanjene emisije (cela flota prodatih vozila proizvođača automobila mora u proseku imati emisiju 95 g/km CO2 ili manje), prete kazne koje se mere milijardama evra.

Think tank ICCT (Međunarodni savet za čist transport) objavio je izveštaj o tome šta je pred velikim proizvođačima automobila.

ICCT svoj izveštaj bazira na situaciji u 2023. i onome što se mora postići u 2025. godini.

Najgore stoje Ford i Volkswagen, navodi se u izveštaju. Ova dva proizvođača moraju da smanje svoje emisije za oko 21 odsto.

Shutterstock/Jeppe Gustafsson

Izveštaj ICCT-a takođe pokazuje da neki drugi proizvođači automobila kao što su Hyundai, Mercedes, Renault i Toyota takođe imaju mnogo posla.

Volvo, sa druge strane, ima najbolje izglede jer ima najniže prosečne emisije među tradicionalnim proizvođačima automobila i stoga će ispuniti uslove.

Volvo

Prema proračunima ICCT-a, proizvođači treba da povećaju svoj udeo električnih automobila u proseku za 12 odsto.

Sa udela od 16 procenata u 2023. na oko 28 procenata u 2025. Procena je zasnovana na povećanju do kojeg mora doći ako ne dođe do daljeg smanjenja emisije CO2 iz vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: