Aktuelno 1

27.10.2024.

13:10

Električni Renault 5 Turbo? Zašto da ne FOTO

Produkcijska verzija jednog od najluđih koncepata u poslednje vreme izgleda sve verovatnija.

Izvor: Index.hr

Električni Renault 5 Turbo? Zašto da ne FOTO
Renault

Podeli:

Renault je sve bliži ideji o proizvodnoj verziji koncepta predstavljenog 2022. godine. Bio je to Renault R5 Turbo 3E, najava treće generacije najradikalnije varijante "petice".

Istovremeno, da ne bi bilo zabune, oznaka Turbo ovde ima funkciju kao u imenu električnog Porschea Taycan i predstavlja radikalnu električnu verziju. Dakle, od turbina nema ni traga.

Renault

Da bi ovaj koncept mogao da uđe u serijsku proizvodnju, saznao je Auto Express. Istovremeno, šef dizajna francuskog brenda je jasno stavio do znanja da ovo vozilo "nije visoko na listi prioriteta", ali nije ni demantovao vest o razvoju.

"Očigledno, punimo svoje fioke skicama naših snova, a ovo bi bio jedan od njih", rekao je on.

"Uvek imamo ideje, svaki dizajner ima svoje automobile iz snova u fiokama".

Renault

Na kraju, sve se svodi na novac. Kao što je Luka de Meo rekao krajem 2022. godine, Renault zna kako da uvede jedan ovakav automobil u proizvodnju, ali na kraju se radi o visokoj ceni koju treba platiti.

Ne samo kada je reč o kompaniji Renault, već i kada su u pitanju potencijalni kupci koji će za svoj primerak iz ograničene serije morati da izdvoji stotine hiljada evra.

Renault

Da podsetimo, pomenuti koncept ima pogon na zadnje točkove, a dva elektromotora dobijaju struju iz baterije od 42 kWh, što je dovoljno tek za nekoliko krugova na trkačkoj stazi.

Ukupna snaga pogonskog sistema je 380 KS a maksimalni obrtni moment čak 700 Nm.

Zahvaljujući tome, automobil od 1.500 kg do 100 km/h stiže za 3,5 sekunde, pre nego što razvije maksimalnih, elektronski ograničenih 200 km/h.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: