Aktuelno 0

26.10.2024.

13:32

Rešenje za električna vozila: Revolucionarna baterija već poslata proizvođačima

Baterije su na neki način sveti gral autoindustrije - bar onog dela koji je ozbiljno zagrizao za električne automobile.

Izvor: Revijahak

Rešenje za električna vozila: Revolucionarna baterija već poslata proizvođačima
QuantumScape

Podeli:

Domet, gustina energije, brzina punjenja, bezbednost... to su ključne varijable koje će odlučiti ko su pobednici, a ko gubitnici u industriji. 

QuantumScape sa sedištem u Kaliforniji, startap koji planira da pravi baterije sa čvrstim elektrolitom za električna vozila, započeo je proizvodnju malih količina svojih novih ćelija i uskoro će ih poslati proizvođačima električnih vozila na testiranje.

Osnovan 2010, QuantumScape proveo je veći deo poslednje decenije usavršavajući baterije sa čvrstim elektrolitom. Veliki napredak dogodio se pre oko četiri godine, kada je QuantumScape razvio keramički separator, zamenu za polimerni separator koji se obično koristi u baterijama.

Keramički separator omogućava zamenu karbonske ili silicijumske anode litijumom. Novi materijal je puno energetski gušći i skladišti više naboja u istoj zapremini, što je omogućilo da QuantumScape napravi bateriju bez anode.

Do kraja 2022. kompanija je isporučila svoje A0 ćelije automobilskim partnerima i dovršila testiranje sa neimenovanim proizvođačem električnih vozila. Kompanija je objavila da su rezultati bolji od očekivanih, i ubrzo je izbacila svoj prvi komercijalni proizvod, QSE- 5.

Ranije u martu ove godine, QSE-5 je ušao u fazu testiranja i sada je otvorio put za proizvodnju malih količina ćeija B uzorka. Lista sa specifikacijama proizvoda kaže da ćelija za uzorke QSE-5 B ima energetsku gustinu od 21,6 Wh i masu od samo 71,8 grama.

QuantumScape je dodao da ćelije B uzorka imaju energetsku gustinu od 800 Wh/L i mogu se napuniti od 10 do 80 odsto za samo 15 minuta. Dizajn baterije takođe garantuje veću bezbednost.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: