Aktuelno 4

24.10.2024.

11:12

Yugo Florida: Kako je Hyundai "zeznuo" Zastavu

Yugo Florida je bio veliki skok za bivšu Zastavu, ali automobil koji je mogao da bude hit nije prošao kako treba zbog lošeg kvaliteta i drugih problema.

Izvor: Avto magazin

Yugo Florida: Kako je Hyundai "zeznuo" Zastavu
Asterion/CC BY 2.5/Wikimedia Commons

Podeli:

Osamdesetih godina prošlog veka, posle modela 750 i 101, tadašnja jugoslovenska fabrika automobila "Zastava" počela je da se više otvara izvoznim tržištima sa novim modelom Yugo 45. Kako su prodajne brojke rasle, u Kragujevcu su postajali sve ambiciozniji i tako je započeo razvoj modela Florida, koji je tako nazvan u čast ohrabrujućeg početka prodaje Yuga 45 u SAD.

Prvobitni naziv koji je rukovodstvo "Zastave" namenilo novom automobilu bilo je - Sonata, ali su kasnije saznali da je to ime već zaštitio južnokorejski proizvođač Hyundai. Na nekim tržištima najsavremeniji Zastavin model, proizveden pod radnom oznakom Zastava 103, zvao se Yugo Sana.

Zastavini stratezi želeli su prepoznatljiviji dizajn eksterijera nego što su mogli da nacrtaju u sopstvenom dizajnerskom odeljenju, pa su se okrenuli čuvenom Đorđetu Đuđaru, koji je u to vreme dizajnirao model Fiat Tipo. Tako je dizajn Floride zapravo nastao na osnovu jedne od odbačenih idejnih skica pomenutog italijanskog automobila.

Premijerno predstavljanje Zastavinog novog automobila bilo je pompezno. Florida je ispraćena sa velikim ponosom, jer je to bio najskuplji model fabrike u tom trenutku, a na premijeru je pozvano 150 novinara, Bio je to veliki iskorak za Jugoslaviju i pravi automobil dizajniran za devedesete. Nažalost, tada niko nije znao koliko težak period čeka zemlju.

U poređenju sa prethodnim Zastavinim automobilima, novu Floridu krasi atraktivan izgled, prostrana unutrašnjost i veliki prtljažnik. Predstavljen je kao porodični, višenamenski automobil, pogodan za gradsku vožnju, kao i za duža putovanja. Na novinarsko pitanje kolika bi bila cena novog automobila, odgovorili su da je između 13.500 i 15.000 tadašnjih nemačkih maraka.

Na predstavljanju je najavljeno da će Yugo Florida biti opremljen benzinskim motorima od 1.1 do 1.6 litara i Fiatovim dizel motorom od 1.7 litara. Sa modernim McPherson prednjim vešanjem i polukrutom zadnjom osovinom, Florida je obećavala dobre vozne karakteristike, a vozaču je data prilično moderna kontrolna tabla za ono vreme.

Serijska proizvodnja je počela tek godinu i po dana nakon predstavljanja - proizvodna traka u kragujevačkoj fabrici je puštena u rad u oktobru 1988. godine. Planirana godišnja proizvodnja bila je između 60.000 i 100.000 primeraka, od čega bi 70 odsto odlazilo u izvoz. 

Međutim, ništa nije išlo po planu, a uprkos činjenici da su dobavljači komponenti uglavnom bile srpske i hrvatske kompanije, bilo je problema u lancu snabdevanja. Uz to, značajan problem je bio i loš kvalitet materijala i konstrukcije.

Posle raspada Jugoslavije i sankcija Srbiji, sve se dodatno zakomplikovalo i proizvodni planovi su postali utopija, pored toga, fabrika je teško oštećena u NATO bombardovanju. Godine 2000, proizvodnja delimično redizajnirane Floride je nastavljena, i mada se Zastava nadala oživljavanju, putovanje najsavremenijeg automobila okončano je posle dvadeset godina sa nešto više od 30.000 proizvedenih jedinica.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: