Aktuelno 0

22.10.2024.

17:37

Propao ugovor: Zaratila dva giganta

Odnos između kompanija Rivian i Bosch dostigao je tačku ključanja.

Izvor: Indeks

Propao ugovor: Zaratila dva giganta
Rivian

Podeli:

Američki startap je odlučio jednostrano da otkaže ugovor sa nemačkim gigantom o proizvodnji električnih motora, i to je glavni razlog za pogoršanje odnosa.

Bosch tvrdi da mu Rivian duguje 204 miliona dolara zbog otkazivanja ugovora, dok Rivian odgovara da je raskinuo ugovor zbog neuspeha Boscha da isporuči dogovoreni broj komponenti i ispuni standarde kvaliteta. Očekuje se da će ovaj spor završiti na sudu.

Ugovor, koji je potpisan 2019. godine, predviđao je da Bosch isporuči komponente za električni pogon Riviana. Bosch je uložio značajna sredstva u preuređenje svojih pogona u Nemačkoj i izgradnju nove fabrike u Južnoj Karolini kako bi ispunio zahteve ugovora.

Međutim, Rivian je 2023. godine odlučio da raskine ugovor, navodno zbog kašnjenja i problema sa kvalitetom isporučenih motora.

Tužba i kontratužba

Bosch u svojoj tužbi tvrdi da je Rivian sve vreme tajno razvijao sopstvene motore kako bi smanjio troškove. 

Prema tužbi, Rivian je otkazao ugovor kako bi zamenio Boschove motore svojim Enduro pogonskim jedinicama, što je bilo jeftinije rešenje. Ova odluka dolazi u trenutku kada Rivian beleži gubitke od 30.000 do 40.000 dolara po vozilu, što ih je primoralo na smanjenje troškova.

Rivianova kontratužba navodi da je Bosch kriv za kašnjenja u proizvodnji, tvrdeći da je nemačka kompanija isporučila samo 101.000 motora, što je manje od polovine dogovorenog broja. 

Rivian navodi da su mnogi isporučeni motori bili lošeg kvaliteta, što je dodatno usporilo njihovu proizvodnju i isporuku oko 30.000 automobila tokom 2022. godine.

Bosch tvrdi da je ponudio podršku Rivianu slanjem inženjera na montažnu liniju, dok Rivian odgovara da su njihovi inženjeri posetili fabriku Boscha, gde su uočili nedostatke u kontroli kvaliteta, uključujući rad nekompetentnog osoblja.

Ovaj pravni sukob može imati značajan uticaj na obe kompanije, ali i na šire tržište električnih vozila, s obzirom na to da sudska odluka može da postavi presedan za buduće sporazume između proizvođača automobila i dobavljača komponenti.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: