Aktuelno 0

27.10.2024.

19:00

Nova Mercedesova fabrika može da reciklira čak 96% materijala iz baterija

Reciklažni pogon se napaja 100% zelenom električnom energijom, od čega se veliki deo proizvodi iz solarnih panela na krovu zgrade.

Izvor: B92.net

Nova Mercedesova fabrika može da reciklira čak 96% materijala iz baterija
Mercedes

Podeli:

Mercedes-Benz je otvorio inovativnu fabriku za reciklažu baterija u južnoj Nemačkoj za koju kaže da je veoma važna za budućnost električnih vozila tog brenda.

Lokacija, koja se nalazi u Kupenhajmu, može da reciklira više od 96% vrednih i oskudnih sirovina koje se koriste u baterijama potpuno električnih vozila kompanije.

U stvari, Mercedes kaže da fabrika može da reciklira dovoljno materijala – uključujući litijum, nikl i kobalt – za proizvodnju više od 50.000 novih baterijskih modula svake godine.

Mercedes

Mercedes-Benz je usvojio hidrometalurški proces u fabrici koji reciklira aktivne materijale koji čine elektrode ćelija baterije.

Ovi materijali se ekstrahuju pojedinačno u višestepenom hemijskom procesu.

U pogonu se takođe usitnjavaju baterijski moduli i može da se sortira i razdvaja plastika, bakar, aluminijum i gvožđe.

Mercedes

"Mercedes-Benz je sebi postavio cilj da napravi najpoželjnije automobile na održiv način", rekao je predsednik Upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, Ola Kelenius.

"Kao pionir u automobilskom inženjerstvu, prva evropska integrisana mehaničko-hidrometalurška fabrika za reciklažu baterija označava ključnu prekretnicu ka povećanju održivosti sirovina. Zajedno sa našim partnerima iz industrije i nauke, šaljemo snažan signal inovativne snage za održivu električnu mobilnost i stvaranje vrednosti u Nemačkoj i Evropi."

Reciklažni pogon se napaja 100% zelenom električnom energijom, od čega se veliki deo proizvodi iz solarnih panela na krovu zgrade.

Prema navodima Mercedesa, fabrika ima godišnji kapacitet od 2.500 tona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: