Aktuelno 5

23.10.2024.

16:14

Stellantis smanjuje proizvodnju benzinaca?

Četvrti najveći proizvođač automobila na svetu mora da je izračunao i zaključio da je bolje prodati manje SUS vozila, nego rizikovati plaćanje kazni.

Izvor: B92.net

Stellantis smanjuje proizvodnju benzinaca?
Peugeot

Podeli:

Prošlog meseca, Stellantis je priznao da ima previše neprodatih automobila u Severnoj Americi. Da bi se oslobodio viška zaliha, planira da proizvede manje automobila u narednim mesecima.

U Evropi bi proizvodnja takođe mogla da se smanji, ali iz drugog razloga. Automobilski konglomerat je zabrinut da bi previše SUS automobila iz njihovih fabrika povećalo rizik od plaćanja kazni za prekoračenje ciljanih emisija flote.

Novoimenovani glavni operativni direktor Stellantisovih operacija u Evropi, Žan-Filip Imparato, rekao je da je kompanija spremna da smanji proizvodnju automobila na benzin i dizel.

On je kazao za Automotive News Europe da bi smanjenje proizvodnje moglo početi već u novembru.

Zašto tako brzo? Zato što će cilj EU o emisiji flote postati znatno stroži od 1. januara 2025.

Fiat

Trenutni prosečni cilj flote od 115,1 g/km (prema WLTP ciklusu) će se smanjiti za približno 19% u 2025. na 93,6 g/km.

Kao što je ranije objavljeno, samo Tesla i Geely su u prvih šest meseci 2024. bili ispod dozvoljenog nivoa za sledeću godinu.

Vredi napomenuti da svaki proizvođač automobila ima svoj cilj, koji je rezultat prosečne mase njegove flote.

Šta se dešava kada proizvođači automobila ne ispune ciljeve? Plaćaju kazne – 95 evra po gramu viška po automobilu.

Alfa Romeo

Kao što možete zamisliti, kazna raste ogromnom brzinom kada ste automobilski gigant kao što je Stellantis.

Nedavno je šef kompanije Renault Luka de Meo rekao da su proizvođači automobila aktivni u Evropi u opasnosti da plate kazne od čak 15 milijardi evra, dok Financial Times citira Barklis banku koja navodi da će kazne verovatno biti oko 10+ milijardi evra.

Snažna tražnja za električnim vozilima mogla bi omogućiti Stellantisu da napravi više automobila na benzin. Međutim, ove godine brojevi ne izgledaju dobro.

U regionu EU+EFTA+UK, čisto električni automobili su činili samo 14,7% prodaje do septembra, što je pad od 15,2% u prvih devet meseci 2023, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila (ACEA).

Jeep

Stellantis će svoje napore u proizvodnji automobila usmeriti na EV, a ne na SUS vozila, iako su profitne marže verovatno i dalje veće za automobile na gas/dizel.

Četvrti najveći proizvođač automobila na svetu mora da je izračunao i zaključio da je bolje prodati manje SUS vozila, nego rizikovati plaćanje kazni.

Proizvođači automobila će nastaviti da se bore da ispune ciljeve u pogledu emisije štetnih gasova za vozni park, posebno zato što će EU još više sniziti granicu od 2030.

Počevši od sledeće decenije, prag će se spustiti sa 93,6 g/km sledeće godine na 49,5 g/km.

Od 2035. godine, proizvođači automobila u Evropi moraju da dostignu cilj 0 g/km, čime će se praktično staviti tačka na nove automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

EU će ostaviti otvorena vrata za SUS pogone na sintetičko gorivo ili vodonik. Međutim, ne možemo zamisliti da će infrastruktura za dopunu ovih goriva biti spremna u narednih desetak godina.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Iz prodaje se povlači pašteta

Agencija za kontrolu hrane BiH potvrdila je danas da se iz prodaje povlači "Argeta kokošija pašteta" čiji rok trajanja ističe 10. septembra 2027. godine, zbog moguće nadutosti ambalaže.

17:01

22.10.2024.

1 d

Podeli: