Aktuelno 0

23.10.2024.

9:17

Svetla za maglu: Kada su zabranjena, kada obavezna i kolike su kazne?

Za vreme magle, na vozilu moraju da budu uključena kratka svetla, odnosno svetla za maglu ili obe vrste svetala.

Izvor: Polovni automobili/Dragan Romčević

Svetla za maglu: Kada su zabranjena, kada obavezna i kolike su kazne?
Shutterstock/VadzimT

Podeli:

Da li svetla za maglu smeju da se koriste i kada nema magle? Da li je obavezno da se koriste kada ima magle? 

Pravila su sledeća, podseća sajt Polovni automobili:

1)  Prednja svetla za maglu smeju da se koriste i kada nema magle. Jednostavno, zakon ne zabranjuje da se koriste bez obzira na vremenske uslove. 

2)  Zadnja svetla za maglu ne smeju da se koriste kada nema magle. Zakon kaže: Zadnje svetlo za maglu upotrebljava se samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti.

Kazna je:  3.000 dinara.

3)  Nije obavezno korišćenje ni prednjih ni zadnjih svetala za maglu - iako deluje nelogično, po zakonu za vreme vožnje po magli vozač nije u obavezi da koristi svetla za maglu, ni prednja ni zadnja, iako ih automobil ima. 

Dovoljno je da ima uključena "obična" svetla, tj. napred kratka (oborena) i pozadi poziciona (što naravno ide u "paketu").

Logično, apelujemo da za vreme magle obavezno koristite i prednja i zadnja svetla za maglu, bez obzira na to što vas zakon ne obavezuje.

Shutterstock/Christian Mueller

4)  Za vreme magle, na vozilu moraju da budu uključena kratka svetla, odnosno svetla za maglu ili obe vrste svetala.

Kazna za vožnju bez ikakvih svetala je:  10.000 do 20.000 dinara, plus 4 kaznena poena, plus zabrana vožnje u trajanju od najmanje 30 dana.

5)  Zabranjeno je korišćenje dugih svetala po magli - sa dugim svetlima po magli vidite mnogo lošije nego sa kratkim svetlima, a zaslepljujete i druge vozače.

Kazna je:  5.000 dinara.

6)  Obavezna sva četiri migavca kada je gusta magla.  

Zakon kaže: Vozač je dužan da na javnom putu uključi sve pokazivače pravca na vozilu "u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.)"

Kazna je: 10.000 do 20.000 dinara, plus 2 kaznena poena.

7)  Obavezne zadnje pozicije za vreme magle - ukoliko imate auto sa dnevnim svetlima, to znači da vam zadnja poziciona svetla (najverovatnije) ne rade, što je po zakonu obavezno u uslovima smanjene vidljivosti, a u te uslova spada i magla.

Stoga po magli upalite kratka (oborena) svetla, da biste bili osvetljeni i sa zadnje strane. 

Kazna je: 20.000 do 40.000 dinara, 6 kaznenih poena i zabrana upravljanja najmanje 3 meseca. 

Napomena - većina automobila ima samo prednja dnevna svetla, kod nekih se standardno pale i zadnja poziciona svetla zajedno sa prednjim dnevnim svetlima, a kod nekih ova opcija može da se aktivira i deaktivira u zavisnosti od tržišta ili želje vlasnika.

Zaključak

Dakle, prednja svetla za maglu smeju uvek da se koriste, a zadnja isključivo kada je magla ili u uslovima smanjene vidljivosti. 

Ukoliko vaš auto ima samo prednja dnevna svetla, a nema sistem koji prepoznaje smanjenu vidljivost, pa se preko dana po magli neće upaliti farovi i zadnje pozicije, upalite ih ručno.

Isto važi i kada padaju jača kiša ili sneg.

Što vi bolje vidite i što vas lakše uoče drugi vozači, bićete bezbedniji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: