Aktuelno 4

21.10.2024.

17:00

Zašto se čuje glasan zvuk pri promeni brzine na motociklu?

Postoji više faktora koji na to utiču...

Izvor: Polovni automobili/Aleksandar Stojanović

Zašto se čuje glasan zvuk pri promeni brzine na motociklu?
Shutterstock/Mikbiz

Podeli:

Znamo da ste se bar jednom u svojoj moto karijeri zapitali odakle glasan zvuk menjača pri promeni prenosa? Nekada toliko jak da se pešaci okrenu za vama dok odlazite, piše sajt Polovni automobili. 

Da li mi je motocikl ispravan, da li to ja ne znam da "šaltam"? Šta se sad zbiva? 

U ovom tekstu objasnićemo vam odakle glasan zvuk. Postoji više faktora koji na to utiču pa ćemo krenuti od konstrukcije menjača, pa do načina upotrebe.

KLANK! 

Klank, tako ćemo nazvati zvuk menjača kada biramo prvi stepen prenosa iz neutrala ili menjamo stepen prenosa iz prvog u drugi.

Pre svega "klank" je normalan zvuk koji se javlja kod menjača motocikala. Kod automobila nema "klank" jer automobilski menjač koristi sinhrone koji izjednačavaju brzine dva zupčanika pre nego što se uzube.

Kod menjača motocikla nema sinhrona. Zupčanici su permanentno uzubljeni. Pokretanjem poluge menjača, pokrećemo birač brzina koji liči na valjak sa mnoštvo kanala. Ti kanali su zapravo vodilja za viljuške koje aktiviraju kandžastu spojnicu koja "zaključava" par zupčanika preko kojih se prenosi snaga. 

Zvuk "klank" dolazi zapravo iz kandžaste spojnice jer je to trenutak kada se aktivira. Zbog gore pomenute konstrukcije menjača, menjač motocikla ne može kao automobil da se "šaljta" npr. iz pete u drugu, odnosno ne mogu da se preskaču brzine.

Princip rada menjača

U ovom tekstu nećemo se baviti detaljno principom rada menjača motocikla, to bi zahtevalo zaseban tekst. Za sada nam je cilj da objasnimo samo odakle dolazi zvuk, kako bi vam i nastavak teksta bio jasan. Ipak, da ne ostanemo dužni, samo ukratko:

Menjač motocikla poseduje:

- Ulazno vratilo, odnosno vratilo na koje se prenosi snaga agregata.

- Izlazno vratilo, odnosno vratilo na čijem kraju se nalazi mali lančanik koji pogoni lanac i zadnji točak

- Na oba vratila se nalaze zupčanici od kojih je svaki uparen tako da čine zasebnu „brzinu“. Jedan par zupčanika je za prvi stepen prenosa, drugi par za drugi, itd.

- Imamo viljuške koje uključuju i isključuju kandžaste spojnice

- Birač brzina koje pokreće iste

- Prenos snage kontrolišemo kvačilom, a kvačilo kod motocikala (uglavnom) se kupa u ulju i sastoji iz nekoliko ploča

Jel treba ili ne treba da lupa?

Da, "klank" je karakterističan zvuk menjača motocikla. Tako funkcionišu.

Ipak, "klank" je normalan osim ako nije previše glasan. To je relativno od osobe do osobe koja sluša.

Možemo reći što je zvuk oštriji i glasniji, to su veće šanse da nešto ne valja. Ako na taj glasan zvuk imate i grub menjač, osnovana je sumnja da "nešto nije kako treba".

Postoji više faktora koji utiču na glasan menjač koje ćemo obraditi dalje u tekstu.

Uticaj sistema aktivacije

Pri promeni stepena prenosa koristimo kvačilo i polugu menjača. Ukoliko ove dve komande nisu podešene ili održavane mogu uzrokovati da operacija traje duže nego što bi trebalo ili da kvačilo ne odvaja u potpunosti. Što rezultira da sajla kvačila i ručica moraju da budu precizno podešene, odnosno ručica kvačila treba da ima od 10 do 20 milimetara slobodnog hoda pre nego što aktivira sajlu.

Sama sajla, ne sme imati oštećenja kako bi zadržala otpornost na tegljenje. Mora da radi vrlo glatko bez zvukova i zapinjanja. Zglob ručice kvačila, burence sajle, tj. svi pokretni delovi moraju da se kreću slobodno bez otpora.

Ukoliko se radi o kvačilu koje se aktivira hidraulikom, potrebno je da vam sistem uvek ima sveže ulje, ne starije od dve godine.

Na kraju, sama poluga menjača se podešava. Za cilj da namestite visinu koja vam odgovara kao i za veličinu stopala. Ako morate da podvlačite nogu, savijate na dole ili da podižete stopalo previše da bi aktivirali polugu, to je znak da istu treba podesiti. Poluga se podešava u odnosu na obuću, odnosno moto čizme u kojima vozite motocikl. 

Kako se podešavaju poluge najbolje je da pročitate u uputstvu za vaš motocikl. Radi se o prostoj operaciji koja je uglavnom slična za većinu motocikla. Možete i da pitate nekog iskusnijeg ili servisera. Jednom kada vidite kako se radi, naučićete za života.

Stanje i tip finalnog prenosa

Finalni prenos može biti preko kardanskog vratila, lanca ili kajiša. Menjači koji su povezani sa kardanskim vratilom mogu biti bučniji. Ovo je sasvim normalno i ne treba uzimati kao manu. Jednostavno, kardanski prenos je celokupnom dužinom krut. Nema ničega što amortizuje rad što doprinosi nešto grubljem radu. 

Za razliku od kardana, lanac je mekši i amortizuje do neke mere prenos snage zajedno sa gumenim damperima u zadnjem točku u koje je smešten zadnji lančanik. Zbog toga menjač može biti tiši i "mekši".

Dakle nema brige kada su sve komponente ispravne. Problem dolazi kada se komponente potroše. Tada dolazi do primetnog grubljeg rada menjača i jačeg zvuka pri promeni prenosa.

Na primer, lanac koji je neravnomerno istegljen ili je previše zategnut ili opušten. Svaki motocikl ima propisanu meru optimalne zategnutosti lanca. Deformacije dampera takođe utiču na grublji rad.

Stanje kvačila i menjača

Kod motocikla najviše je opterećen drugi stepen prenosa. To je brzina iz koje se često traži nagli prenos velike snage. Otuda se javlja problem češće kod sportskih motocikla da "ispadaju" iz druge brzine.

To je krajnji ishod menjača motocikla koji je "trpeo" vlasnika. Pre toga, jasan znak da je menjač u problemu je glasan zvuk pri promeni prenosa i otežana promena brzine.

Shutterstock/Alexander Kirch

Ako imate takvu kombinaciju, najverovatnije imate krive viljuške u menjaču, potrošenu kandžastu spojnicu, itd. Svakako se nadamo da nećete nikad doći u situaciju da "vadite" menjač.

Kvačilo kod motocikla iako je veoma izdržljivo i ne zahteva posebno održavanje, ipak ima svoj radni vek. Troše se potisne ploče i opruge gde u jednom trenutku kvačilo ne razdvaja dovoljno, odnosno ne prekida prenos snage u potpunosti. Tada imate glasan zvuk pri promeni prenosa, otežanu promenu prenosa i trzanje. 

Motorno ulje

Kod motocikala u većini slučajeva u agregatu je motorno ulje koje podmazuje sam agregat, menjač i kvačilo. Dakle, nema posebnog menjačkog ulja. Na primer, izuzetak su stariji BMW-ovi bokser agregati koji imaju suvo kvačilo i odvojenu menjačku kutiju kao što imaju automobili. 

No, vratimo se tipičnom japanskom motociklu koji koristi isto ulje za motor, kvačilo i menjač.

Shutterstock/Jet Shopping Media

Pre svega koristite adekvatnu gradaciju ulja. Gusto ulje može da rezultira grubljim radom menjača. Pogotovo kada se vozi po hladnom vremenu. Ulje koje je eksploatacijom izgubilo svoje aditive takođe može da rezultira glasnim zvukom pri promeni stepena prenosa. 

Već smo rekli da ulje dolazi i do kvačila. Kada se motocikl ne vozi, može se desiti da se ploče kvačila zalepe. Neadekvatno ulje bez obzira što su ploče odvojene pritiskom ručice kvačila, može da stvori otpor između ploča i da ipak prenese kretanje. To kasnije rezultira grubim radom i glasnim zvukom pri promeni stepena prenosa.

Šta možemo da vam savetujemo oko ulja?

Odabir je kontroverzna tema i poprilično komplikovana da bi dali jednostavan odgovor. Iz iskustva možemo vam reći da najskuplje ulje nije garancija da će menjač motocikla raditi tiho i mekano.

Kako će menjač odogovoriti na ulje zavisi od viskoznosti ulja, paketa aditiva i grupe baznog ulja iz kojeg je ulje izvedeno kao gotov proizvod. 

Shutterstock/r.classen

Raspitajte se među vlasnicama motocikla koji vozite sa kojim uljem su bili zadovoljni po pitanju rada menjača. Kada dođe vreme za servis, eventualno probajte drugog proizvođača ukoliko mislite da vam menjač grubo i glasno radi.

Bonus savet: trik za neosetnu promenu stepana prenosa

Zavisno od proizvođača motocikla, neki menjači jednostavno rade grublje od drugih. Postoji mnogo razloga za to, ali oni nisu bitni dokle god menjač funkcioniše kako je zamišljeno. Sve ostalo je subjetivan osećaj.

Manuelni menjač motocikla, može da se prešalta tako neosetno i tiho kao da je automatski ako se potrudite:

Pre promene stepena prenosa, blago opteretite polugu menjača. Kao da želite da promenite brzinu, ali ne dovoljno jakno da menjač "klikne". Da kažemo, napravite predopterećenje poluge menjača.

Shutterstock/Sergio caballero Lozano

Zadržite polugu u tom položaju i pritisnite polugu kvačila. Poluga menjača će sama "kliknuti" u veći stepen prenosa, gotovo tiho i neosetno. Ako ne klikne sama, biće potrebna vrlo-vrlo mala sila da to učini. 

Kada to savladate, a jednostavno je, možete se i potruditi da između promene stepena prenosa dodate međugas kako bi izjednačili broj obrtaja pre i posle "šaltanja" u niži stepen prenosa. Ako vas zanima kako to izgleda, ukucajte u pretraživaću termin "Throttle blip".

Da zaključimo

Konstrukcija menjača je takva da je umeren zvuk pri promeni prenosa normalna pojava. Neki menjači rade grublje, neki mekše.

Nije strašno ako je "KLANK" izraženiji, to može značiti da je potrebna zamena ulja, fino podešavanje ručice, sajle ili lanca.

Kada imate izražen zvuk, a otežanu promenu stepena prenosa kao što je teško nalaženje neutrala, zapinjanje, trzanje, zaglavljivanje, to je već gotovo siguran znak da postoji ozbiljniji problem koji prevazilazi "štelovanja".

Redovno menjajte ulje, podmazujte komande i lanac, vozite umereno u skladu sa propisama i bićete gotovo sigurni da će menjač trajati koliko i motocikl.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: