Aktuelno 0

18.10.2024.

16:44

Volvo zabrinut za budućnost

Švedski proizvođač kamiona AB Volvo zabeležio je pad kvartalno prilagođene zarade koji je veći od očekivanog.

Izvor: Rojters

Volvo zabrinut za budućnost
Profimedia

Podeli:

Proizvođači kamiona su se suočili sa usporavanjem tražnje jer su se tržišta normalizovala nakon istorijski visoke prodaje 2023. godine, kada su se kupci vratili starim navikama nakon pandemije.

Volvo je predvideo da će za 2025. tržište teških kamiona u Evropi i Severnoj Americi iznositi 290.000 odnosno 300.000 vozila, što je otprilike nepromenjeno u odnosu na ovogodišnju očekivanu prodaju tokom cele godine.

Brojevi iz najnovijeg izveštaja bili su prvi ovogodišnji koji nisu nadmašili očekivanja - akcije Volva pale su za 0,9% nakon njihovog objavljivanja.

Korigovani operativni profit za treći kvartal iznosio je 14,1 milijardu kruna (oko 1,25 milijardi evra) u odnosu na 19,3 milijarde iz prethodne godine, a srednja prognoza u anketi analitičara LSEG-a od 15,6 milijardi.

Volvo grupa je prvi od evropskih proizvođača kamiona koji je prijavio rezultate za treći kvartal, sa Tratonom, koji će to učiniti krajem oktobra, dok se Daimlerov izveštaj očekuje početkom novembra.

Volvo, koji proizvodi vozila pod brendovima kao što su Mack Trucks i Renault, kao i pod svojim imenom, saopštio je da je u trećem kvartalu broj porudžbina za njegove teške kamione pao za 7% u odnosu na pre godinu dana.

"Postoji neizvesnost oko makroekonomskog razvoja u bliskoj budućnosti, što se odražava u našim prognozama sa relativno ravnim tržištima za sledeću godinu", rekao je izvršni direktor Martin Lunšted.

Smanjenje stope proizvodnje u evropskim fabrikama Volva u prvoj polovini godine značilo je da je proizvodnja u ravnoteži sa tražnjom u regionu, dodao je on.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: