Aktuelno 0

16.10.2024.

12:34

Koji menjač odgovara vašim potrebama: CVT za one koji voze glavom, a ne srcem!

Pitanje koji tip menjača da izaberete pri kupovini novog automobila, doskora je uglavnom bilo u drugom planu. Međutim, od kako su automatici poboljšani dilema je veća.

Izvor: Revijahak

Koji menjač odgovara vašim potrebama: CVT za one koji voze glavom, a ne srcem!
Shutterstock/Bits And Splits

Podeli:

Automatski menjači vremenom su pronašli put do svih segmenata, uključujući i klasu najdostupnijih gradskih "mališana". Pred vozačima širom sveta napokon se otvorio izbor, pa oni koji to žele danas mogu birati automatike svuda, a ne samo u velikim i skupim limuzinama i karavanima.

Mogućnost biranja između manuelnog menjača i neke vrste automatika i dalje ne treba očekivati za sve modele na tržištu, ali činjenica je da je takvih danas veći broj nego ikad. 

Osnovni izbor većine i dalje ostaje manuelni menjač - ako se govori o klasičnim porodičnim automobilima za svakodnevnu upotrebu, on je najčešće najjeftiniji u nabavnoj ceni, ali i kad govorimo o troškovima održavanja i redovnih popravki.

Dobar vozač će uz malo iskustva iz manuelca da izvuče maksimum po pitanju performansi i efikasnosti u svakom trenutku, ali isto tako znaće da će se u uslovima koji zahtevaju puno šaltanja (npr. po gradu) pre pokloniti automatiku. 

Tad je taj izbor definitivno bolji i po pitanju bezbednosti i komfora, pa manuelni menjači po pitanju realne potrošnje goriva sve teže drže korak sa razvojem i optimizacijom modernih automatika.  

Sve to, ali i napredak čitave savremene automobilske industrije doveli su do toga da se mnoge marke već sad polako opraštaju od manuelnih menjača, jer će za njima u budućnosti biti sve manje potrebe, pa je za očekivati da će prilično brzo nestati sa puteva. 

Jedan od prvih koraka u tom smeru već je, na primer, napravio Volkswagen, koji je najavio da se nove generacije modela kao što su Tiguan i Passat više neće nuditi sa manuelnim menjačima, i da će do 2030. godine svi njihovi modeli namenjeni evropskom, američkom i kineskom tržištu dolaziti isključivo sa automatskim prenosom. 

Šta su CVT menjači?

U čemu je osnovna razlika između automatskih menjača? Da bismo to rasvetlili, potrebno je da se prisetimo šta se krije iza oznake CVT - "Continuously Variable Transmission". Ovi "bestepeni menjači" spadaju pod automatske, ali ih od ostatka društva treba razlikovati jer je uz takav menjač automobil moguće voziti vrlo jednostavno, bez šaltanja. Za razliku od automatika koji za vozača obavlja sav posao promene stepena prenosa, te radnje ovde uopšte i nema. 

Uz nedostatak trzaja kakvi su čak i kod najmodernijih i najsofisticiranijih automatskih menjača neizbežni, CVT se tome može pohvaliti i činjenicom da je u odnosu na automatik često osetno štedljiviji. 

Profimedia

Uz činjenicu da je uopšteno lakši, glavni razlog za to je mogućnost CVT menjača da neprestano menja prenosne razmere u potrazi za idealnom, što znači da uvek radi na vrhuncu efikasnosti. Teorija je nesumnjivo na njihovoj strani, ali praksa baš i ne.

Nedostatak primetne promene stepena prenosa doprinosi uglađenijoj vožnji bez trzaja, ali to ujedno znači i nedostatak onog osećaja ubrzanja koji se javlja pri šaltanju. Uz to, pojava koju vozači često povezuju sa CVT menjačima je buka koja se javlja pri ubrzavanju, jer motor pritom teraju u visok broj obrtaja.

Mnogi ih ne vole upravo zbog toga, ali veći problem CVT-a svakako je činjenica da njihovo održavanje, odnosno popravke znaju da budu skuplji nego kod klasičnih automatika.

Šta nosi budućnost?

CVT menjači su godinama postajali sve uglađeniji i tiši, a i vozači su se u određenoj meri naučili da im je za maksimalnu efikasnost i užitak ponekad potrebno prilagoditi vozačke navike, pa su zato verovatno najbolji izbor za vozače koji voze možda više glavom, a manje srcem. Tu se misli na one koji trude da štede i žele pritom da se voze što je moguće udobnije.

Za sve one koji još nisu spremni na kompromise kakve zahteva CVT, a žele više komfora od manuelnog menjača, logičan izbor naravno ostaju drugi automatici, koji znače više komfora, ali i višu cenu nabavke i popravki.

Šta donosi budućnost, odnosno koji će od navedenih sklopova imati primat u automobilima koje ćemo voziti za 10, 20 ili 30 godina? Tačnog odgovora na to pitanje nema, ali možda je najverovatnije da će svi barem u oblicima u kakvima ih danas poznajemo, pre ili kasnije otići u istorij.

Budućnost se trenutačno čini potpuno okrenuta električnim automobilima, a oni ne zahtevaju prenos kakav je potreban klasičnim, odnosno hibridnim, mada ima raznih primera - Bosch je, recimo, nedavno predstavio svoju ideju prema kojoj bi spajanje električnog motora sa jednom brzinom i CVT tehnologije moglo značiti dobitnu kombinaciju za povećanje efikasnosti, ali i performansi motora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: