Aktuelno 10

16.10.2024.

8:30

Pravila vožnje u kružnom toku

Pravila vožnje u kružnom toku važno je poštovati radi bezbednosti svih u saobraćaju, pa je red da ih se podsetimo.

Izvor: B92

Pravila vožnje u kružnom toku
Shutterstock/Andrija Sokovic

Podeli:

Da krenemo od osnovnog: U Srbiji, ispred kružnog toka uglavnom stoji saobraćajni znak "obrnutog trougla", odnosno poštuje se pravo prvenstva prolaza. Ako saobraćajnih znakova nema, onda se gleda pravilo desne strane.

Ukoliko je u pitanju kružni tok sa jednom trakom, morate pogledati levo pre nego što se uključite, a i oni koji su već u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vas koji u njega tek ulazite.

Prilikom isključivanja iz kružnog toga, po zakonu morate da uključite pokazivač pravca, odnosno "žmigavac", a isto tako, da ne biste ugrozili bezbednost, nemojte da usporavate ili stajete pri isključivanju (sem kad je tu pešački prelaz ili, npr, Hitna pomoć).

Kad je u pitanju kružni tok sa više traka, automobil u unutrašnjoj traci kružnog toka nema prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj.

Konkretno – ne smete iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da "isečete" sve ostale u drugim trakama kružnog toka, da biste izašli tamo gde vam odgovara. Prednost u samom kružnom toku ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi, kako piše sajt "Polovni automobili".

Zato, ako se dva automobila voze "rame uz rame" u kružnom toku, pri čemu je jedan u traci bliže centru, a drugi u traci desno od njega, tada važe ista saobraćajna pravila kao da voze na pravom putu sa dve ili više traka.

To znači da ukoliko vozač auta iz "unutrašnjeg kruga" želi da se prestroji u traku desno od njega ili da izađe iz kružnog toka, on mora da uključi migavac, propusti vozila iz "spoljašnjeg kruga", tj. iz trake desno od sebe i da se tek onda prestroji u tu traku ili krene ka isključenju iz kružnog toka.

Važe ista pravila kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve ili tri trake. Ponovimo - vozila iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjim trakama! 

Najbolje je da još pre ulaska u kružni tok dobro razmislite gde ćete izaći, kako biste pravovremeno mogli da reagujete i time izvedete željenu radnju. Pored ovoga, nije zabranjeno ni napraviti nekoliko krugova u kružnom toku, u kojoj god da ste traci, ukoliko je to neophodno da biste se bezbedno isključili.

Naravno, i praksa i rutina igraju veliku ulogu u tome kako ćete se snaći. Ukoliko se nađete u ozbiljnoj gužvi (kao, na primer, na Slaviji), ova pisana pravila u praksi će pasti u vodu jer ih se neće svi pridržavati. U tom slučaju, ne zaboravite da uključite žmigavac pre isključenja i uvek "školski" dvaput proverite situaciju oko sebe!

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: