Aktuelno 2

16.10.2024.

8:02

Kulja beli dim iz auspuha: Da li treba da se zabrinete?

Prilikom ulaska u vozilo i pokretanja motora, primetićete prisutnost belog dima iz auspuha. Da li ima potrebe za panikom?

Izvor: Autoklub

Kulja beli dim iz auspuha: Da li treba da se zabrinete?
Shutterstock/MelnikovSergei

Podeli:

Kratak odgovor je - ne, jer je to sasvim uobičajena pojava. U hladnijim mesecima godine, količina belog dima koja izlazi iz auspuha obično je minimalna i nestane nakon nekoliko metara vožnje.

Prilikom trošenja goriva, nastaje vodena para. Kada ugasite motor tokom zimske sezone, niske temperature kondenzuju tu paru, ostavljajući ostatke vode u auspuhu.

Kada ponovno pokrenete vozilo, temperatura raste, što rezultira isparavanjem preostale vode u auspuhu. To je razlog zašto automobili ispuštaju beli dim zimi pri pokretanju.

Ako je dim gust i obilan, i ako ne nestane nakon prvih nekoliko metara, možda postoji razlog za brigu. Naime, boja dima koja izlazi iz auspuha može ukazivati na mogući kvar.

Ako je beli dim gust i obilan, to može ukazivati na problem sa sistemom hlađenja. Njegova prisutnost može da signalizuje da je antifriz dospeo u cilindre, mešajući se sa gorivom, što može dovesti do opasnog pregrevanja.

Ako je beli dim prisutan, ali nije gust i obilan, a prati ga povećanje temperature motora, mogući su problemi sa ubrizgavanjem goriva, što će rezultirati trzajima i prekomernim zaustavljanjem vozila.

Plavi dim kod benzinskih i dizelskih modela upućuje na potrošnju ulja, što je ozbiljan problem koji zahteva hitnu posetu radionici kako bi se izbegli ozbiljni kvarovi na motoru.

Na kraju, sivi dim može biti uobičajen, sve dok ne postane izrazito gust. To može ukazivati na kvar u sistemu ubrizgavanja, a rezultat je nedostatak vazduha u smesi.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: