Aktuelno 15

12.10.2024.

14:54

Kina uzvraća udarac! Evropsku uniju će ovo da boli

Prvi korak je napravljen, a drugi bi mogao da boli mnogo više - nakon carina na žestoka pića iz EU, sad se pominju i carine na skupocena evropska vozila.

Izvor: Index

Kina uzvraća udarac! Evropsku uniju će ovo da boli
BMW

Podeli:

Evropa se igra vatrom, a tu bi upravo autoindustrija mogla biti najjače pogođena. Naime, nakon što se zaoštrilo u trgovini između Evrope i Kine, otvara se mogućnost dalje eskalacije. 

Dok je povećanje carina na žestoka pića iz EU zbog njihove nerealno niske prodajne cene koja bi mogla da naškodi domaćim proizvođačima bila tek manja neprijatnost, iz kineskog ministarstva trgovine sada najavljuju mogućnost novih i daleko "opasnijih" carina.

Portparol ministarstva rekao je da "Kina proučava mere poput podizanja carina na uvezena vozila sa motorima velike zapremine".

Dodao je i da će zemlja "preduzeti sve potrebne mere kako bi čvrsto zaštitila legitimna prava i interese kineskih industrija i preduzeća", piše Bloomberg. 

Nepotrebno je reći da bi to moglo da utiče na nemačke i italijanske kompanije koje u Kini nude luksuzna vozila visokih performansi sa tradicionalnim motorima. 

Na kineskom tržištu izuzetno su popularni automobili Audija, BMW-a i Mercedesa, a značajan deo u prodaji imaju i egzotične marke kao što su Maserati, Lamborghini i Porsche.

Podeli:

Tagovi

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: