Aktuelno 1

12.10.2024.

13:39

Vratila se Kia Pride! FOTO

Vratila se Kia Pride, koja je svojevremeno bila jedan od najpopularnijih automobila na našim putevima.

Izvor: Index

Vratila se Kia Pride! FOTO
Electrogenic

Podeli:

Sredinom devedesetih, Kia Pride je bila izuzetno popularna, a vozači su zbog niske cene zanemarili nedostatak opreme i ne baš sjajan dizajn.

U pitanju je korejska verzija modela Ford Festive, koji je na ovim prostorima poznatiji kao Mazda 121. Najpopularniji je bio trovratni kompakt sa živahnim 1.3 benzincem od 72 KS. 

Sada se Pride vratio, i to u obliku elektromoda. Britanski specijalisti iz tvrtke Electrogenic napravili su posebnu verziju automobila pokretanog elektromotorom snage 109 KS, i kažu da sad nudi 77% više snage i 99% više obrtnog momenta.

Maksimalna brzina nije poznata, ali ubrzanje do 100 km/h traje tek oko 8 sekundi, a još je bolje to što je petostepeni menjač zadržan, što vožnju čini još zanimljivijom. 

Postoje tri režima vožnje: ekološki kad je dostupno oko 60 KS i 118 Nm, Auto sa 80-ak KS i 176 Nm, kao i Sport gde je oslobođen maksimum. 

Domet varira od načina vožnje, ali baterija kapaciteta 20 kWh je u pravilu dovoljna za 160 km. Jedna od tajni uspeha ove prerade je i masa automobila, koja je ostala na nivou originala sa 870 kg.

Ovaj automobil se, nažalost, neće naći u prodaji. Nastao je u saradnji sa britanskim ogrankom korejske marke kako bi se obeležilo 80 godina postojanja korejskog proizvođača.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: