Aktuelno 3

13.10.2024.

8:00

Istorija vredna priče: Škoda Fabia slavi 25. rođendan FOTO

Škoda Fabia ima nezamenljivu ulogu u istoriji brenda Škoda i segmenta malih automobila. Sada, ovaj model proslavlja 25 godina.

Izvor: B92

Istorija vredna priče: Škoda Fabia slavi 25. rođendan FOTO
Škoda

Podeli:

Prva generacija debitovala je 14. septembra 1999. na sajmu automobila u Frankfurtu, a sledeće tri generacije izgrađene su na tim temeljima, sa gotovo pet miliona prodatih primeraka do danas. Fabia je takođe ostavila i traga u motosportu, stupivši na scenu 2003. sa modelom Škoda Fabia WRC, nasleđem koje nastavlja Fabia RS Rally2.

Kada je potpuno nova Škoda Fabia zauzela centralno mesto na sajmu automobila u Frankfurtu u utorak, 14. septembra 1999. godine, to je označilo početak priče o uspehu za proizvođača automobila sa sedištem u Mladoj Boleslav u segmentu malih automobila. Čak i nakon četvrtine veka, ovo nasleđe živi u četvrtoj generaciji modela Fabia.

Prva generacija (1999 – 2008)

Škoda

Škoda Fabia bila je među glavnim premijerama 58. Frankfurtskog sajma automobila. Debitovala je kao hatchback s petoro vrata, dužine 3.960 mm i pozicionirana je kao naslednik modela Škoda Felicia. Manje od godinu dana kasnije, usledila je verzija karavan, a 2001. u proizvodnju je krenula limuzina. 

Dizajn prve generacije modela Fabia kreirao je tim od dvadesetak ljudi, predvođen tadašnjim šefom dizajna, Dirkom van Brekelom. Prva generacija Fabije izgrađena je na naprednoj platformi za male automobile PQ24, a nudila je širok izbor pogonskih sklopova. U martu 2003. godine, sportska RS varijanta je imala svoj debi, sa snažnim 1.9 TDI turbo dizel motorom koji proizvodi 96 kW, kombinujući dinamičke performanse i efikasnost.

Druga generacija (2007 – 2014)

Škoda

U martu 2007. Škoda Fabia druge generacije premijerno je predstavljena na Ženevskom sajmu automobila. Bazirana na istoj platformi kao i prva generacija, nova verzija je bila nešto duža (+22 mm) i viša (+47 mm). U septembru 2007. godine predstavljena je praktična karavanska verzija. U 2009. Scout i RS verzija s 1.4 TSI benzinskim turbo motorom (132 kW) pridružile su se ponudi. Ova generacija modela Fabia prvi je put predstavila popularnu verziju Monte Carlo.

Treća generacija (2014 – 2022)

Škoda

Treća generacija modela Škoda Fabia predstavljena je na Salonu automobila u Parizu, u oktobru 2014. godine. Tehnološki je koristila modernu platformu PQ26, dok je dizajn poprimio oštrije i dinamičnije linije, potpomognute promenom proporcija; automobil je bio 90 mm širi i 30 mm niži od svog prethodnika. Značajna poboljšanja napravljena su i u pogledu karakteristika bezbednosti i udobnosti. Po prvi put Škoda Fabia je bila opremljena Front Assist sistemom, adaptivnim tempomatom i sistemom nadzora umora vozača. Facelift 2018. dodatno je proširio karakteristike modela, uvođenjem full LED prednjih svetala i nadzora mrtvog ugla.

Četvrta generacija (2021 – sada)

Škoda

Najnovija generacija modela Škoda Fabia predstavljena je u proleće 2021. kao hatchback s petoro vrata, izgrađena na platformi MQB A0. Njen dizajn delo je tima predvođenog rukovodiocem Škoda dizajna, Oliverom Stefanijem. Četvrta generacija premašuje 4,1 metar dužine, a prtljažnik joj je povećan na 380 litara (50 litara više nego kod prethodne generacije). Vozilo je opremljeno tehnologijama kao što su Travel Assist 2.0, Automatic Parking, Lane Assist, Traffic Sign Recognition, Side Assist za promenu trake i Front Assist s prediktivnom zaštitom pešaka i biciklista.

Uspeh u motosportu

Škoda

Kroz sve generacije, Škoda Fabia je izvršila značajan uticaj na međunarodni reli svet. Nakon što je Škoda ušla u ovaj segment sa prvom generacijom modela Fabia WRC (2003), češki proizvođač automobila je pomerio svoj fokus sa drugom generacijom prema cenovno pristupačnijoj kategoriji takmičenja.

Godine 2009, Škoda Fabia Super 2000 pojavila se na reli sceni, postigavši mnoštvo uspeha kako za fabrički Škoda Motorsport tim tako i za timove kupaca širom sveta. Međutim, prava prekretnica koja je učvrstila stručnost brenda iz Mlade Boleslav došla je sa trećom generacijom modela Fabia 2015. godine, kada je automobil ušao u kategoriju WRC2.

Trkački timovi širom sveta kupili su više od 470 Rally2 i Rally2 evo automobila, što ih čini najprodavanijim i najuspešnijim specijalima za reli do sada. Aktuelna četvrta generacija služi kao osnova za Škoda Fabia RS Rally2.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: