Aktuelno 0

11.10.2024.

13:36

Zaplena automobila, kazna zatvora... ove zemlje ne praštaju za prebrzu vožnju

Prebrza vožnja je jedan od čestih uzroka saobraćajnih nezgoda, pa zato zemlje stalno traže nove načine da se sa njom izbore. Neke su odlučile da to pokušaju rigoroznim merama.

Izvor: B92

Zaplena automobila, kazna zatvora... ove zemlje ne praštaju za prebrzu vožnju
Nikola Fific / Shutterstock.com

Podeli:

Specijalizovani portal CarBuzz napravio je spisak zemalja u kojima su najstrože kazne za prebrzu vožnju, odnosno onih država koje najozbiljnije pristupaju ovom problemu.

U nastavku su tri koje su najrigoroznije u Evropi, pa ukoliko se u nekoj od njih nađete, za nepoštovanje zakona moraćete da izdvojite određenu sumu novca, ali vas mogu zadesiti i druge kazne.

3. Francuska/Monako

Stoje zajedno na trećem mesto jer u njima važe isti saobraćajni zakoni, a specifično je to što nema veze koliko prekoračite brzinu i gde - kazna uvek iznosi 140 evra. U odnosu na mnoge zemlje ovo nije velika novčana kazna, ali je zanimljivo to što su velike šanse da završite u zatvoru nakon što nekoliko puta napravite ovaj prekršaj. 

Takođe, ako stranac bude uhvaćen dok vozi prebrzo, policija može ili da mu zapleni auto i tera ga da odmah plati kaznu, ili da mu oduzme vozačku dozvolu, a ne gine mu ni zabrana vožnje u zemlji. Kada se auotmobil zapleni, onda stvar ide na sud gde se utvrđuje težina prekršaja, pa na kraju vozilo može i da završi na aukciji.

Takođe, na vašu vožnju u Francuskoj motriće oko 5.000 kamera svuda širom zemlje, uz još nekoliko hiljada lažnih radara.

2. Švajcarska

U ovoj zemlji se ide u zatvor zbog prebrze vožnje, a dobro je poznata kako po strogim zakonima, tako i po njihovom sprovođenju. U naseljenim mestima vozi se do 50 km/h, a na auto-putevima do 120 km/h.

Najveća zaprećena novčana kazna je 570 evra, a smatra se upozorenjem i izdaje za prekoračenje brzine do 18 km/h. Od 19 do 40 km/h vozačka dozvola se oduzima na mesec dana, a preko 40 km/h najmanje na tri meseca.

Oni vozači koji prekorače ograničenje brzine za više od 40 km/h rizikuju odlazak u zatvor na najmanje godinu dana, a kao što možda već znate, kazne se određuju na osnovu toga koliko poreza neko plaća, pa što je neko bogatiji, to su mu i kazne veće.

1. Norveška

Pored toga što je evropska zemlja sa najnižim ograničenjima brzine, Norveška istovremeno ima i veoma rigorozan stav kada je u pitanju prebrza vožnja. Najmanja kazna za ovaj prekršaj na auto-putu je 720 evra, a u naseljenim mestima može biti samo više od toga (ide i do 1.200 evra).

U naseljenim mestima, naime, brzina je ograničena na 30 km/h, a ukoliko neko vozi, na primer, 55 km/h, može mu se uzeti vozačka dozvola, i to na period koji može biti od tri meseca do tri godine. 

U Norvešokj, u zatvor (najmanje na 18 dana) idu oni koji u naseljenim mestima voze 75 km/h ili brže, a prekršaji ovog tipa, pored zatvorske, mogu uključivati i kaznu koja podrazumeva društveno-korisni rad.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: