Aktuelno 0

11.10.2024.

21:35

Scania prvi proizvođač kamiona kom je ovo pošlo za rukom

Scania je postala prva kompanija koja u proizvodnji svojih kamiona na glavnoj proizvodnoj traci u Švedskoj ugrađuje reparirane delove.

Izvor: Klix.ba

Scania prvi proizvođač kamiona kom je ovo pošlo za rukom
Scania

Podeli:

Reparirani menjač korišćen u procesu prošao je rigorozna testiranja, praćen je kvalitet i funkcionisanje na osnovu oko 100 parametara, a ustanovljeno je da je zadovoljio sve standardne kvalitete i performanse, a potvrđeno je da je "kao nov". 

U ovom procesu je iskorišćeno oko 50% manje materijala, i proizvedeno je 45% manje karbonskih emisija u poređenju sa proizvodnjom potpuno novih menjača.

Scania

Inicijativa je deo iReGear projekta, koji je pokrenut u saradnji sa Kraljevskim tehnološkim institutom KTH i kompanijom Scandinavian Transmission Service AB, a finansira ga švedska agencija za inovacije Vinnova.

Trenutno se reparacija u evropskom automobilskom sektoru uglavnom koristi za proizvodnju rezervnih delova za aftermarket tržište, i čini samo 1,1% ukupne proizvodnje. 

Scania

Međutim, ova metoda se sve više smatra ključnom za postizanje klimatskih ciljeva i unapređenje kružne ekonomije ublažavanjem oskudice resursa.

Ovo pokazuje da je integrisanje repariranih komponenti direktno u proizvodne linije novih vozila zapravo izvodljivo - to bi moglo znatno da izmeni prakse u industriji prema održivijim operacijama bez žrtvovanja kvaliteta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: