Aktuelno 9

09.10.2024.

11:15

Najveći "Rumun" do sada: Dacia predstavila Bigster FOTO/VIDEO

Sa novim modelom, rumunski niskobudžetni brend želi još veći deo kolača tako što ulazi u teritoriju kompaktnih SUV vozila.

Izvor: B92.net

Najveći "Rumun" do sada: Dacia predstavila Bigster FOTO/VIDEO
Dacia

Podeli:

Može se reći da je Dacia na dobrom putu. Sandero je najprodavaniji automobil u Evropi do sada ove godine, daleko ispred nekadašnjeg neprikosnovenog besselera VW Golfa.

Pored toga, Duster se bori sa Tiguanom za šesto mesto najtraženijih modela na Starom kontinentu.

Dacia

Sa novim modelom, Bigsterom, rumunski niskobudžetni brend želi veći deo kolača tako što ulazi u teritoriju C-segmenta, odnosno kompaktnih SUV vozila.

To je ujedno i najveći automobil kompanije ikada.

Dacia

Iako ga Dacia naziva potpuno novim modelom, Bigster bi mogao da se okarakteriše kao produženi Duster. U suštini, to je produkcijska verzija koncepta Bigster iz 2021.

Cena još uvek nije saopštena, ali modeli marke Dacia obično su najjeftiniji automobili u svojim segmentima.

Dacia

Dacia Bigster je dug 4,57 m, širina vozila je 1,81 m, a visina 1,71 mm. To ga čini oko 230 mm dužim od pomenutog Dustera, uz zadržavanje iste širine.

Međuosovinsko rastojanje je 2,7 m.

Dacia

Stilski, Bigster je veoma sličan Dusteru, iako novi model ima drugačije dizajnirani prednji branik, izdašnije međuosovinsko rastojanje i duži zadnji prepust.

Pažljiviji pogled otkriva da su bočni prozori i vrata prtljažnika takođe izmenjena u odnosu na Duster.

Dacia

Sa točkovima od 19 inča i dvobojnom karoserijom ovo više nije Dacia spartanskih specifikacija, kakvu smo nekada poznavali. 

Tako karakteristike uključuju električna vrata prtljažnika, panoramski krov, bežično punjenje pametnog telefona, prilagodljivi tempomat i električno podesivo vozačko sedište.

Bigster takođe kombinuje 10-inčni digitalni displej ispred vozača sa 10,1-inčnim ekranom multimedijalnog sistema osetljivim na dodir, dok je u ponudi i dvozonski klima-uređaj.

Dacia

Ponuda pogonskih agregata je impresivno raznolika. Dacia je izbacila dizel motore pre nekoliko godina, ali Bigster umesto toga ima efikasnu hibridnu postavku.

To je zapravo prvo vozilo iz Renault grupe koje koristi Hybrid 155 konfiguraciju. Sastoji se od motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dva elektromotora, baterije od 1,4 kWh i zanimljivog automatskog menjača sa četiri stepena prenosa za SUS agregat i još dva za e-motore.

Dacia

Četvorocilindarski benzinac proizvodi 107 "konja", dok jedan od elektromotora daje dodatnih 50 KS. Drugi e-motor služi kao starter/generator.

Sa ovim pogonom, Bigster uvek startuje u čisto električnom režimu. Dacia tvrdi da kompaktni SUV radi u režimu nulte emisije po gradu čak 80% vremena.

Dacia

Manje složeni pogonski sklop je TCe 140 sa 1.2-litarskim, trocilindarskim motorom sa turbo punjenjem koji koristi "laku" hibridnu podršku.

Ovo je prvi put da Dacia dobija ovaj benzinski motor koji radi po Millerovom ciklusu i koristi laku hibridnu postavku.

Mali motor sa tri cilindra je povezan sa šestostepenim manuelnim menjačem. Pogon na prednje točkove je standardan, ali je dostupna i 4x4 opcija.

Dacia

Ova varijanta ima automatsku kontrolu spuštanja nizbrdo i izbor nekoliko režima vožnje: Sneg, Blato/Pesak, Off-Road, Normal i Eko.

Poznato je da je Duster renomirani SUV van utabanih staza i veći brat bi trebalo da sledi njegov primer.

Dacia

Ako tražite efikasnost, ali ne želite hibrid, tu je ECO-G 140 sa trocilindarskim 1.2-litarskim turbo motorom.

Konstruisan je da radi i na tečni naftni gas i ima maksimalni domet vožnje (sa punim rezervoarima) od čak 1.450 kilometara.

Ovo je omogućeno zahvaljujući benzinskom rezervoaru od 50 litara i TNG rezervoaru od takođe 50 l, koji se nalazi ispod poda prtljažnika.

Ako kapacitet prtljažnika od 667 litara nije dovoljan, postoji krovni nosač koji može da ponese 80 kilograma.

Postavlja se na modularne krovne šine koje su montirane po dužini, ali se mogu rekonfigurisati poprečno.

Bigster će imati debi na Salonu automobila u Parizu 2024. sledeće nedelje.

Cene će biti objavljene u januaru 2025, a prodaja će početi u aprilu.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: