Aktuelno 0

09.10.2024.

14:15

Kina uzvraća udarac? Preti carinama na luksuzne i sportske automobile iz EU

S obzirom da EU cilja na kineska električna vozila, Kina razmatra veće carine na SUS modele visokih performansi iz Evrope.

Izvor: B92.net

Kina uzvraća udarac? Preti carinama na luksuzne i sportske automobile iz EU
Ferrari

Podeli:

Kako se Evropska unija približava uvođenju ogromnih carina na električna vozila kineske proizvodnje, Peking počinje da uzvraća. Najnovija mera dolazi u vidu "antidampinških mera" usmerenih na alkoholna pića uvezena iz EU.

Kinesko ministarstvo trgovine kaže da će privremena mera stupiti na snagu u petak i da će uvoz biti pogođen carinom u rasponu od 30,6% do 39,0%.

Vlada je saopštila da je taj potez bio rezultat istrage koja je pokazala da je "domaćoj industriji alkoholnih pića preti velika šteta" zbog uvoza iz Evrope.

Ovaj protekcionistički stav sličan je onom u Evropi i Sjedinjenim Državama. Vlade evropskih zemalja i SAD se plaše da bi njihova auto-industrija mogla biti desetkovana jeftinim kineskim električnim vozilima, zbog čega smo u prethodnom periodu svedoci pojačanih aktivnosti usmerenih na carine.

Portparol kineskog Ministarstva trgovine odgovorio je na nedavno glasanje Evropske unije o carinama na električna vozila rekavši da se "Kina čvrsto protivi nepravednoj, neusaglašenoj i nerazumnoj protekcionističkoj praksi EU".

Mercedes

Oni su dalje sugerisali da se tim potezom krše pravila Svetske trgovinske organizacije i navode da "uvođenje carina neće rešiti nikakve probleme".

Portparol je tada izneo ne tako suptilnu pretnju da će ta zemlja "preduzeti sve mere da čvrsto zaštiti interese kineskih kompanija".

Lamborghini

Iako su alkoholna pića možda bila prva meta, očigledno neće biti poslednja jer je portparol upitan i o antidampinškim i antisubvencijskim istragama u vezi sa uvozom svinjetine i mlečnih proizvoda iz Evrope.

Osim toga, on je rekao i da "Kina proučava mere kao što je podizanje carina na uvezena vozila sa SUS motorima velike zapremine" jer će zemlja "preduzeti sve neophodne mere da čvrsto zaštiti legitimna prava i interese kineskih industrija i preduzeća".

Nepotrebno je naglašavati da bi ovo moglo da utiče na nemačke i italijanske firme koje nude luksuzna vozila visokih performansi sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Kini.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: