Aktuelno 1

08.10.2024.

18:13

Nove kazne od 1. januara: Pijani vozači plaćaju papreno ili daju automobil!

Mnoge zemlje traže najbolji način da se izbore sa vozačima u alkoholisanom stanju. Ovo bi mogao da bude jedan od efikasnijih.

Izvor: Revijahak

Nove kazne od 1. januara: Pijani vozači plaćaju papreno ili daju automobil!
ilustracija: Shutterstock/Karolis Kavolelis

Podeli:

Strani vozači koje na belgijskim putevima uhvate pod uticajem alkohola ili droga moraće od 1. januara odmah da plate kauciju od 1.260 evra, a oni koji to ne učine moraju kao depozit da ostave svoj automobil.

Do sada su strani vozači izbegavili plaćanje kazni, a sada će im to biti onemogućeno. Tih 1.260 evra je zapravo minimalna kazna, uključujući sudske i druge troškove, za one koji su prvi put uhvaćeni da voze pod uticajem droga ili alkohola.

"U slučaju oslobađajuće presude, iznos će biti vraćen", saopšteno je iz ministarstva pravde, a prenosi belgijski list "Het Nieuwsblad".

Oni koji ne mogu ili ne žele da plate ovaj iznos, moraju da prepuste svoje vozilo policiji, koja će ga zadržati 96 sati.

Kada taj period prođe, a plaćanje još uvek nije izvršeno, tužilaštvo može da odluči o oduzimanju vozila, a oni koji žele da vrate svoj automobil moraju da plate troškove vuče i skladištenja.

Svaki dan, u proseku, deset stranih vozača u Belgiji je uhvaćeno u vožnji pod uiecajem alkohola, a statistike govore o čak deset miliona evra nenaplaćenih kazni.

Bugari najmanje plaćaju kazne koje su počinili u Belgiji: samo 27 odsto. Potom slede Španjolci sa 30 odsto, Poljaci sa 36 odsto, itd.

Za vozače je, inače, limit alkohola u Belgiji 0,5 promila, a za komercijalne vozače 0,2 promila.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: