Aktuelno 7

08.10.2024.

10:45

Počela kontrola korišćenja mobilnog u saobraćaju, šta o tome misle čitaoci B92.net

"Odlično. To bi trebalo stalno, a ne samo povremeno. Ne želim da me opet udari neki neodgovorni lik koji malo bulji u saobraćaj, pa malo u telefon..."

Izvor: B92.net

Počela kontrola korišćenja mobilnog u saobraćaju, šta o tome misle čitaoci B92.net
Shutterstock/AstroStar

Podeli:

Saobraćajna policija od ponedeljka 7. oktobra sprovodi međunarodnu akciju pod nazivom "Fokus na putu", koja je usmerena na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona od strane vozača, kao i nepropisnog korišćenja mobilnog telefona i slušalica od strane pešaka prilikom prelaska kolovoza.

Pojačana akcija kontorle traje do nedelje 13. oktobra, ali to ne znači da posle toga učesnici u saobraćaju mogu da se "opuste", jer u slučaju da ih policija uhvati u pomenutom prekršaju, sledi kazna.

Shutterstock/BAZA Production

Kako navode u MUP-u, (nepropisno) korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za četiri do čak 20 puta, što čini ovaj prekršaj jednim od trenutno najvećih problema bezbednosti saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko pet odsto pešaka nepropisno koristi mobilni telefon ili slušalice prilikom prelaska kolovoza, dok se procenat vozača koji nepropisno koriste mobilni telefon za vreme vožnje kreće od četiri do 10 odsto, u zavisnosti od vrste vozila.

Da su naši vozači svesni ovo problema, pokazuju i komentari ispod ove vesti u kojima se iznose i predlozi da se Zakon o bezbednosti saobraćaja pooštri

Tako jedan naš čitalac primećuje:

"Ovo ima smisla samo ako nije najavljena akcija i ako policija snima kamerama ugrađenim na neoznačena vozila. Svaki drugi ili treći vozač drži u ruci telefon dok priča, tako što uključi spikerfon, a dok priča telefon drži ispred nosa. Druga varijanta, još opasnija, možda 1 od 10 ili 20 vozača, kucka poruke dok vozi, vidi se bukvalno da na svake 3-4 sekunde na kratko baci pogled ispred. Kad promenimo zakon tako da se za ovakvo ponašanje vozačka oduzima na najmanje godinu dana, onda će se narod malo uozbiljiti!", smatra čitalac koji se potpisao kao Veliki brat.

Drugi čitalac (Buntovnik s razlogom), smatra da "akcija" treba da traje stalno i iznosi neprijatnost koju je i sam doživeo zbog toga što je drugi vozač koristio mobilni za volanom:

"Odlično. To bi trebalo stalno, a ne samo povremeno. Ne želim da me opet udari neki neodgovorni lik koji malo bulji u saobraćaj, pa malo u telefon... Da mu nisam gledao u lice i video šta radi, pa munjevito reagovao, zdrobio bi me... ovako me je samo zakačio. A i pešaci... idu ko muve bez glave... pa još i telefon na uhu... srljaju na ulicu.... Ja bih uveo i 24-časovno oduzimanje telefona... Takvim ovisnicima je to gore od novčane kazne."

Primera je mnogo...

"Srbin mrzi Blutut slušalicu vise od promaje. Prošle nedelje sam video apsolutnog šampiona. Izlazio je presecajući trotoar na prometnu ulicu, vožnjom unazad i s telefonom na uvetu."

Imao i onih koji (s pravom) ukazuju da prilikom kontrole policija treba da krene prvo od sebe:

"Prvo neka kontrolišu njihove službenik koji masovno koriste mobilne, inače sam apsolutno protiv korišćenja", primećuje naš čitalac Milan.

Drugi, pak, smatraju da unapređenje bezbednosti nije primarni cilj ove i sličnih akcija, i šire priču o problemima u saobraćaju:

"Rad policije se zasniva na skupljanju novca za budžet. Bezbednost im nije bitna te imamo sadašnju situaciju. Oni sami sebe hvale ili ih političari hvale. Ako je gužva nigde ih nema. Nigde na putu ih nema. Očigledno da je potrebna neka reforma. Bolje da sarađuju sa saobraćajnim fakultetom i asocijacijom vozača. Vozači moraju da se pitaju o njihovom radu", kaže čitalac Gv.

Da smo svesni problema, ali i generalno lošeg ponašanja vozača u saobraćaju podseća i Velimir:

"Podržavam ovakve kontrole, jer smo postali bezobzirni vozači. Jedna digresija, neverovatno ponašanje vozača, našim vozačima nisu potrebni žmigavci!! Ne koriste ih prilikom skretanja, što je velika opasnost za sve učesnike u saobraćaju..."

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: