Aktuelno 3

06.10.2024.

12:15

Renault gleda u budućnost: Plug-in hibrid, pa još sa pogonom na vodonik FOTO

Embleme je konceptni automobil sa hibridnim pogonom, ali ne onakvim na kakve smo navikli.

Izvor: B92.net

Renault gleda u budućnost: Plug-in hibrid, pa još sa pogonom na vodonik FOTO
Renault

Podeli:

Renault želi da bude ugljenično neutralan u Evropi do 2040. godine, a u celom svetu do 2050.

Da bi do toga došlo, udvostručuje se ponuda električnih modela na baterije, istovremeno insistirajući na tome da u budućnosti ima mesta i za automobile na vodonik.

Označen kao konceptni automobil, Embleme je zapravo i jedno i drugo. Slično kao i nova Honda CR-V e:FCEV, kombinuje vodonične gorivne ćelije sa baterijom koja se može puniti preko utičnice.

Renault

Francuski brend ovaj oblik karoserije svrstava u shooting brake automobile.

Osim zanimljivim dizajnom spoljašnjosti, Embleme može da se pohvali i izuzetno niskom koeficijentom otpora vazduha od samo 0,25.

Izgleda znatno drugačije od standardnih produkcijskih automobila kompanije pa možemo samo da se nadamo se da će se neki od njegovih dizajnerskih elemenata preneti na serijske modele.

Renault

Kada je reč o dimenzijama, Embleme je prevelik za koncept opisan kao "kompaktni automobil".

Dužina iznosi 4,8 m, dok je visina svega 1,52 m, što mu daje uglađen profil. Međuosovinsko rastojanje je čak 2,9 m, što sugeriše da je putnička kabina veoma komforna.

Renault

Koncept se zasniva na mehaničkoj platformi  AmpR Medium, koja je evolucija CMF-EV platforme, na kojoj su bazirani električni modeli Megane E-Tech i Scenic E-Tech.

Električni pogon kombinuje nikl-mangan-kobalt bateriju od 40 kWh, za svakodnevnu gradsku vožnju, sa vodoničnim gorivnim ćelijama za duža putovanja.

Embleme koristi jedan električni motor sa 218 KS (160 kW).

Renault

Renault tvrdi da sama baterija nudi domet od "nekoliko stotina kilometara", a rezervoar vodonika od 2,8 kg ga produžava za dodatnih 350 km.

Sve u svemu, kako kažu u francuskoj kompaniji, Embleme može da pređe 1.000 km sa dva zaustavljanja za dopunu goriva od 5 minuta, što odgovara vremenu koje vozila sa SUS motorima u proseku provedu na pumpi da bi prešla istu kilometražu.

"Kvaka" je u tome da je još uvek teško pronaći te dve stanice za dopunu vodonika duž zamišljene rute, s obzirom da ih danas u svetu ima tek oko hiljadu.

Još jedan faktor koji doprinosi efikasnosti je relativno mala težina za ovoliki automobil sa električnim pogonom - težina vozila je 1.750 kg, uključujući gorivnu ćeliju i bateriju.

Koncept Embleme biće predstavljen publici na predstojećem Salonu automobila u Parizu, koji se održava od 14. do 20. oktobra, kada će biti otkrivena i unutrašnjost vozila.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: