Aktuelno 2

05.10.2024.

19:07

Mercedes sprema Gullwing za novo doba: Neće biti benzinskog motora!

Prema rečima izvršnog direktora Mercedes-AMG-a Mihaela Šibea, snažni električni motori vozila predstavljaju ono što su V8 ​​motori bili za AMG decenijama.

Izvor: Revijahak

Mercedes sprema Gullwing za novo doba: Neće biti benzinskog motora!
Mercedes-Benz

Podeli:

Novi superautomobil se prvi put pojavio, barem u obliku prototipa, 2022. godine kao Mercedes Vision One-Eleven. 

Novi model biće duhovni naslednik SLS Electric Drive modela, koji je bio prvi AMG-ov električni automobil. Lansiran je 2013. godine, imao je snagu od 751 KS i cenu koja je kao nova premašivala 400.000 evra.

Izrađeno je samo devet primeraka, ali Mercedesov sledeći električni superautomobil neće biti ograničen u proizvodnji, koja je planirana za kraj ove decenije.

To neće biti prvi AMG-ov električni automobil, jer je već predstavio sportske verzije EQE, EQS i SUV varijanti, opremljene motorima i baterijama dizajniranim isključivo za pojačavanje performansi.

Proizvodna verzija Vision One-Eleven baziraće se na novoj AMG platformi EA, dizajniranoj posebno za buduće AMG-ove električne modele.

Ova modularna platforma je fleksibilna u pogledu dužine, međuosovinskog razmaka i širine, a zapravo će prvo vozilo koje će koristiti ovu arhitekturu biti verzija Vision AMG sa četvoro vrata, koja će 2025. godine stići kao zamena za GT 4-Door Coupe.

Mercedes-Benz

Koristiće električnu arhitekturu od 800 V i inovativnu litijum-jonsku bateriju, razvijenu u saradnji sa stručnjakom za baterije Sila, sa silicijumskim anodama.

Srce budućeg superautomobila biće skup elektromotora sa aksijalnim protokom, koji su kompaktniji i efikasniji.

Ovi motori, koje je razvila Yasa prije nego što ju je kupio Mercedes-Benz 2021, nude dvostruko veću snagu po kilogramu težine u poređenju sa konvencionalnim električnim motorima.

Sa samo 24 kilograma, ovi motori su znatno lakši i manji od današnjih, a sa ovom tehnologijom, verovatno će biti snažniji od trenutnog Mercedes-AMG-a One, koji ima 1.063 KS zahvaljujući svom hibridnom sistemu preuzetom iz Formule 1.

Aksijalni motori se već koriste u hibridnim superautomobilima kao što su Ferrari SF90 Stradale i Koenigsegg Regera.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: