Aktuelno 0

05.10.2024.

15:40

Napravljeno je samo 39 ovih Škoda: Jedna od njih je na prodaju FOTO

Originalna Škoda Felicia prodavana je kao kabriolet sredinom prošlog veka, ali kada je Škoda objavila 1990-ih novi istoimeni model, samo mali broj vozača moglo je da uživa u njemu.

Izvor: klix

Napravljeno je samo 39 ovih Škoda: Jedna od njih je na prodaju FOTO
Autoforum.cz

Podeli:

Češka kompanija Metalex izradila je 39 Felicia Cabrio primeraka sa pokretnom krovom, a jedan od njih je na prodaju.

U drugoj polovini devedesetih, praška kompanija Metalex odlučila je da reši nedostatak moderne Felicije sa pokretnim krovom - ovaj kabriolet je bio duhovni naslednik "otvorene" Škode MTX Roadster bazirane na Favoritu.

Stajling novog kabrioleta, zasnovanog na standardnom hečkbeku sa petoro vrata, kreirao je Pavel Škarka sa odseka za dizajn na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Pragu.

Međutim, isecanje fabričkog limenog krova sa Felicije zahtevalo je mnogo novih učvršćenja. Pod je ojačan masivnijim pragovima, a postavljene su i dve nove poprečne grede. 

Iznad oba para amortizera su se pojavile poprečne šipke, a dodat je i zaštitni luk između prednjih i zadnjih sedišta u slučaju zaštite pri prevrtanju. Platneni krov sastojao se od tri sloja materijala, a ispod kutije za odlaganje nalazio se nešto manji prtljažni prostor nego kod Felicije hatchback.

Felicia MTX Cabrio se proizvodila između 1997. i 2000. godine, a Metalex je naknadno kabriolet prilagodio i facelift verziji. 

Kabriolet sa četiri sedišta proizveden je u svega 39 primeraka, a i danas je tražen kolekcionarski artikal za koji možete platiti pristojnu svotu novca. Jedan se trenutno prodaje u Češkoj, a reč je o 27. proizvedenom modelu po narudžbi.

Nudi ga kompanija Cabrio Gallery iz Kralovegrada i navodi da je to originalan primerak u "fabričkom" izdanju. Kopija iz 1999. godine sa originalnom farbom je do sada prešla samo oko 29.000 kilometara. 

Objavljena fotografija tehničke dozvole otkriva da se ispod haube nalazi 1,3-litarski MPI benzinac sa 68 KS, iako se u dokumentaciji navodi da su pojedine verzije izlazile i sa Volkswagenovim 1.6 benzincem od 75 konja.

Međutim, ovaj raritet sigurno nećete dobiti za bagatelu. Prodavac ga nudi za ogromnih 900.000 čeških kruna, odnosno za oko 36.000 evra. To je više nego pristojan iznos za Feliciju, ali Česi ističu da vredi platiti za veliku ekskluzivnost.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: