Aktuelno 0

04.10.2024.

14:29

Fuševi kod montaže guma: Ovi propusti vulkanizera ugrožavaju vašu bezbednost

Uticaj gume na bezbednost vozača je ključan, pa je od neprocenjive važnosti da ovaj deo automobila bude ispravan i bez skrivenih defekata i nepravilnosti.

Izvor: Jutarnji list

Fuševi kod montaže guma: Ovi propusti vulkanizera ugrožavaju vašu bezbednost
Shutterstock/Aleksandr Kondratov

Podeli:

Za taj deo, odgovornost preuzimaju sami proizvođači guma, a oni renomirani ulažu velika sredstva u kvalitet svojih proizvoda pa svaku gumu tokom procesa proizvodnje testiraju i ispituju na nedostatke u raznim fazama.

Na to na koji će način guma biti stavljena na točak i hoće li tu zbog nestručnosti, neznanja ili brzopletosti vulkanizera doći do oštećenja gume, proizvođači nemaju uticaja.

Taj deo odgovornosti leži na vulkanizerima, a upravo prilikom montaže najčešće dolazi do propusta koji uzrokuju oštećenja ili deformacija gume, koja će vremenom dovesti do ispuštanja vazduha, nepovratnih oštećenja i pucanja ili oštećenja felni, ventila, senzora i sl.

Prve su na udaru same felne. Već kod otpuštanja šrafova koji drže felnu, ako vulkanizer ne koristi zaštitnu navlaku na vrhu pištolja, može da je ošteti. Dalje, što su felne veće, to je veća i verovatnoća da će ih vulkanizer oštetiti, naročito ako ne raspolaže adekvatnim uređajem za montažu.

Shutterstock/Standret

Naime, dok je ranije većina automobila vozila na 13, 14 ili 15-colnim felnama, (uglavnom čeličnim), danas prevladavaju osetljive felne koje idu i do 22 cola. Ako vulkanizer ne poseduje uređaj za montažu koji je prilagođen za takve veličine, gotovo sigurno će ih oštetiti.

Naročito se ovo dešava ako uređaj pritom nema adekvatne plastične delove kojima gura gumu ispod felne - u tom slučaju majstor će gotovo sigurno zarezati mekanu leguru felne na samoj ivici, što može uzrokovati propuštanje vazduha na tom mestu.

Kada je reč o starijim čeličnim felnama, ista se stvar može dogoditi ako je točak zbog vremena i vlage sa unutrašnje strane ili na ivicama počeo da rđa.

Nažalost, retko koji majstor će izbrusiti i očistiti takav točak iznutra kako bi bio siguran da će guma dobro da dihtuje. Ipak, najproblematičnija greška događa se upravo kod nestručne montaže gume, kada guma svojim rubom ne nalegne ispravno na točak.

Probleme može stvoriti i montaža točka nazad na automobil. Žleb u centru felne na glavčinu točka bi pre montaže trebalo očistiti i namazati bakarnom mašću koja trpi visoke temperature, kako se aluminijumske felne ne bi zapekle jer ih je onda izuzetno teško kasnije skinuti s automobila.

Shutterstock/SantiPhotoSS

Na kraju, šrafove koji drže točak treba pritegnuti tačno onom silom koju propisuje proizvođač automobila koristeći poseban moment-ključ, jer u suprotnom mogu pući, a to ugrožava bezbednost i stvara dodatne troškove. 

Takođe, korozija koja se pojavljuje na čeličnim felnama znatno utiče na sposobnost gume da zadrži željeni pritisak. Zbog bezbednosti, nužno je saniranje korozijom nagrizenih delova. Ako imate ventile opremljene senzorom pritiska u gumama, velika je verovatnoća da će oni biti nepovratno oštećeni prilikom demontaže, pa je nužno upozoriti na njih.

Balansiranje točka posebna je priča, kod koje osim stručno osposobljene osobe, morate da imate i kvalitetan uređaj. Tu se radi o skupim i osetljivim uređajima koje je zbog njihove preciznosti nužno često kalibrisati - najbolje na nedeljnom nivou.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: